Prati nas

Vijesti

Sada, odmah: Glasajte protiv siromaštva starijih osoba

U peticiji su jasna obrazloženja i zahtjevi. Oko 55 posto, tj. 630.000 umirovljenika ima mirovine niže od 2.000 kuna te smo među tri najgore zemlje EU-a po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći (39 posto). To je niže od europske linije rizika siromaštva koja vrijedi za Hrvatsku.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je akciju potpisivanja peticije “Glasam protiv siromaštva starijih osoba”, koja će se potpisivati u desetak gradova u Hrvatskoj te će biti uručena budućoj Vladi. U SUH-u su uvjereni da će u roku mjesec dana prikupiti 10.000 potpisa nakon čega kreću prema Vladi s točnim izračunima i prijedlozima za realizaciju njihovih prijedloga, iako ni sami ne znaju koliko bi to stajalo državni proračun, javlja Hina.

“U peticiji su jasna obrazloženja i zahtjevi. Oko 55 posto, tj. 630.000 umirovljenika ima mirovine niže od 2.000 kuna te smo među tri najgore zemlje EU-a po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći (39 posto). To je niže od europske linije rizika siromaštva koja vrijedi za Hrvatsku”, istaknula je predsjednica SUH-a Jasna Petrović.


Peticiju, osim u svom gradu, možete potpisati i putem interneta popunjavajući ovaj obrazac.

Svaki treći hrvatski građanin stariji od 65 godina siromašan je, a po siromaštvu starijih Hrvatska je četvrta u EU. SUH stoga želi da nova Vlada prepozna trend naglog siromašenja starijih osoba u Hrvatskoj, nemogućnost njihovog preživljavanja i socijalnu isključenost.

U peticiji se traži povećanje mirovine tzv. novim umirovljenicima umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. koji su zakinuti za oko 19 posto. Petrović je “ciničnim i sramotnim” ocijenila to što su u zadnje tri godine mirovine usklađene za prosječno pet kuna, stoga SUH traži uvođenje novog modela usklađivanja mirovina s rastom plaća zaposlenih i potrošačkim indeksom izrađenim posebno za usklađivanje mirovina.

razlika između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja

Jasna Petrović (foto: MojeVrijeme.hr)

SUH traži i uvođenje tzv. socijalne mirovine (državnu naknadu za starije od 65 godina bez mirovine) na teret proračuna, uvođenje posebnog pravobranitelja za starije osobe i minimalnu mirovinu u u visini 50 posto minimalne plaće.

No, pritom nisu izračunali koliki bi bili troškovi ostvarivanja njihovih zahtjeva, niti gdje će se naći novci za to, već Petrović kaže da će se “varijante tek razrađivati”. “Spremni smo razgovarati o bilo kakvom obliku zaustavljanja siromaštva. Nije bitno samo da se podignu mirovine ovoj kategoriji već da se paralelno vuku potezi koji će spriječiti siromaštvo starijih”, rekla je.

Petrović ističe da ih je na prikupljanje potpisa motiviralo i to što se stranački programi u predizbornoj kampanji ne bave umirovljenicima. “Kada smo proučili stranačke programe ili pratili njihove istupe, shvatili smo da neki od njih nemaju pojma kolika je prosječna mirovina u Hrvatskoj, a pričaju da su previsoke i da ih treba rušiti. Hrvatska mora izraditi svoju strategiju prema starijima jer zemlja koja to ne zna učiniti nije vrijedna biti domovinom”, ustvrdila je.

.

Vijesti

Stiže nacionalna ‘mirovina’ od 800 kuna. Kako se prijaviti za nju?

Procjenjuje se da će u prvoj godini primjene Zakona biti oko 19.700 korisnika, a očekuje se postupni rast novih korisnika u narednim godinama. U 2022. godini proci­jenjeno je da bi bilo oko 21.500 korisnika.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Kako do novca iz drugog stupa?

Pripreme za provedbu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe teku prema utvrđenom planu.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje intenzivno radi na razvoju infor­macijskog sustava za podršku provedbi Zakona (zaprimanje zahtjeva, evidencija korisnika nacionalne naknade, donošenje rješenja, evidencija isplate nacionalne naknade), potvrdila je za Glas umirovljenika Melita Čičak, pomoćnica ministra mirovinskog sustava. Razgovor prenosimo u cijelosti.


Koje su najnovije procjene, ima li promjena u oče­kivanom broju osoba koje će primati nacionalnu naknadu?

Kod uvođenja novog instituta teško je izraditi precizne pro­jekcije o potencijalnom broju korisnika nacionalne naknade za starije osobe. Stručnjaci koji izrađuju i aktivno sudjeluju u pripremi statističkih podatka na razini Europske unije, izradili su projekcije o potencijalnom broju korisnika nacionalne naknade za starije osobe. Procjenjuje se da će u prvoj godini primjene Zakona biti oko 19.700 korisnika, a očekuje se postupni rast novih korisnika u narednim godinama. U 2022. godini proci­jenjeno je da bi bilo oko 21.500 korisnika.

Koliko će isplate nacionalne naknade koštati u prvoj godini primjene, a koliko kasnije?

Na osnovu procijenjenog broja korisnika nacionalne naknade za starije osobe predviđena sredstva u prvoj godini primje­ne Zakona, odnosno u 2021. godini iznose oko 132 milijuna kuna, a financirat će se iz općih prihoda državnog proračuna. S obzirom na to da se u narednim godinama očekuje porast broja korisnika, kao i povećanje naknade indeksacijom, bit će potrebno osigurati i veća sredstva za isplatu nacionalne naknade. Procijenjeno je da će za isplatu nacionalne naknade u 2022. godini biti potrebno osigurati oko 182 milijuna kuna, a porastom broja korisnika očekuje se i porast troškova i u narednim godinama.

Iako se očekivalo da će nacionalna naknada pogodo­vati siromašnim ženama, to je donekle upitno s obzirom da nije riječ o individualnom pravu, nego se računa obi­teljski cenzus. Konkretno, što ako obitelj ima dva člana, a mirovina muškog partnera je 1.200 kuna, da li onda žena ima pravo na nacionalnu naknadu, iako nema nikakvih prihoda? A što ako mirovina partnera prelazi 1.600 kuna?

Novim institutom nacionalne naknade za starije osobe, sukladno gospodarskim mogućnostima, osigurat će se ostva­rivanje prihoda osobama koje nisu ostvarile prihod od rada, odnosno za osobe koje nemaju nikakav prihod ili imaju ne­dovoljan prihod u starosti, neovisno o njihovom spolu. Pri procjeni prihoda potencijalnih korisnika uzet će se u obzir dohodovni, odnosno prihodovni cenzus, ali da se pri tome ne smiju zanemariti i prihodi članova kućanstva.

Ukupni prihod kućanstva najbolji je pokazatelj financijske situacije u kojoj se nalazi starija osoba. Vlasništvo nekretnine ili druge imovine nije odlučujući faktor za ostvarivanje ovog novog prava kojem je svrha poboljšanje kvalitete života starijih osoba koje tijekom radnog vijeka zbog objektivnih ili subjek­tivnih okolnosti nisu uspjele osigurati prihod za starost. Pravo na nacionalnu naknadu imat će svi oni koji uz ispunjenje općih uvjeta godina starosti i prebivališta nemaju prihod veći od utvrđenog iznosa nacionalne naknade, odnosno 800 kuna po članu kućanstva.

Ako kućanstvo ima dva člana od kojih samo jedan koristi mirovinu u iznosu od 1.200,00 kn, drugi član moći će ostvariti pravo na nacionalnu naknadu u punom iznosu, s obzirom na to da su im ukupni prihodi kućanstva manji od 800 kuna po članu. Ali, u slučaju kad bi taj član imao mirovinu veću od 1.600 kuna, drugi član ne bi ostvario pravo na nacionalnu naknadu.

Kako će se tehnički provoditi isplata nacionalne na­knade? Kako će izgledati sustav prijavljivanja, koje dokaze će starije osobe morati priložiti da bi ostvarile to pravo i kad se planira uvesti rok za prijave s obzirom da je ostalo malo više od četiri mjeseca do početka isplate?

Isplata nacionalne naknade provodit će se na jednaki način kao i mirovinska primanja i to neposredno korisniku ili putem opunomoćenika kojeg korisnik odredi na temelju posebne pu­nomoći. Pravo je moguće ostvariti najranije od dana stupanja na snagu Zakona, tj. od 1. siječnja 2021. Nacionalna naknada za starije osobe utvrđuje se u mjesečnim svotama i isplaćuje u Republici Hrvatskoj u tekućem mjesecu za protekli mjesec, što znači da će prva isplata nacionalne naknade za starije osobe biti u veljači 2021. za mjesec siječanj.

Imajući u vidu epidemiološku si­tuaciju i činjenicu da se očekuje veći broj zahtjeva, Zavod će nastojati osi­gurati preduvjete da se zahtjevi mogu podnijeti ne samo nakon 1. siječnja 2021., nego i tijekom mjeseca prosinca ove godine, neposredno u najbližu područnu službu odnosno područni ured Zavoda ili poslati poštom pre­poručeno, kao što se mogu mjesec dana ranije prije ispunjenja uvjeta za stjecanje prava podnijeti i zahtjevi za mirovinu.

Tiskanica zahtjeva koncipirana je tako da uz osnovne informacije o podnositelju zahtjeva i njegovom kućanstvu sadržava i izjave koje su sastavni dio zahtjeva, a u pojedinom slučaju su potrebne za odlučivanje o pravu. Na taj način će podnositelj popunjavanjem zahtjeva dati osnovne informacije o sebi i članovima kućan­stva, primjerice podatke o tome koju vrstu prihoda ostvaruje, je li primatelj dosmrtnog ili doživotnog uzdržavanja i je li korisnik zajamčene minimalne naknade iz sustava socijalne skrbi te odgovoriti na druga pitanja o kojima ovisi ostvarivanje prava, jer se takve stvari isključuju.

Zahtjevu će biti potrebno priložiti samo dokaze koje Zavod neće moći pribaviti službenim putem (na primjer ako je osoba primatelj doživotnog/ dosmrtnog uzdržavanja, treba priložiti presliku ugovora). Tiskanica zahtjeva bit će dostupna na internetskoj stra­nici Zavoda, a moći će se nabaviti i u Narodnim novinama.

Možete li pojasniti kakav će biti sustav indeksacije nacionalne naknade i hoće li doista pratiti rast troškova života?

Nacionalna naknada usklađivat će se svake kalendarske godine, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena, a odluku će donositi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovin­sko osiguranje. S obzirom da indeks potrošačkih cijena služi kao pokazatelj stope inflacije, smatramo ovo rješe­nje usklađivanja nacionalne naknade odgovarajućim jer će osigurati rast nacionalne naknade.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP