Prati nas

Vijesti

Sada, odmah: Glasajte protiv siromaštva starijih osoba

U peticiji su jasna obrazloženja i zahtjevi. Oko 55 posto, tj. 630.000 umirovljenika ima mirovine niže od 2.000 kuna te smo među tri najgore zemlje EU-a po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći (39 posto). To je niže od europske linije rizika siromaštva koja vrijedi za Hrvatsku.

Objavljeno

|

Hrvtski umirovljenici kopaju po kontejneru
foto: BigStock

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je akciju potpisivanja peticije “Glasam protiv siromaštva starijih osoba”, koja će se potpisivati u desetak gradova u Hrvatskoj te će biti uručena budućoj Vladi. U SUH-u su uvjereni da će u roku mjesec dana prikupiti 10.000 potpisa nakon čega kreću prema Vladi s točnim izračunima i prijedlozima za realizaciju njihovih prijedloga, iako ni sami ne znaju koliko bi to stajalo državni proračun, javlja Hina.

“U peticiji su jasna obrazloženja i zahtjevi. Oko 55 posto, tj. 630.000 umirovljenika ima mirovine niže od 2.000 kuna te smo među tri najgore zemlje EU-a po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći (39 posto). To je niže od europske linije rizika siromaštva koja vrijedi za Hrvatsku”, istaknula je predsjednica SUH-a Jasna Petrović.

Peticiju, osim u svom gradu, možete potpisati i putem interneta popunjavajući ovaj obrazac.

Svaki treći hrvatski građanin stariji od 65 godina siromašan je, a po siromaštvu starijih Hrvatska je četvrta u EU. SUH stoga želi da nova Vlada prepozna trend naglog siromašenja starijih osoba u Hrvatskoj, nemogućnost njihovog preživljavanja i socijalnu isključenost.

Oglas

U peticiji se traži povećanje mirovine tzv. novim umirovljenicima umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. koji su zakinuti za oko 19 posto. Petrović je “ciničnim i sramotnim” ocijenila to što su u zadnje tri godine mirovine usklađene za prosječno pet kuna, stoga SUH traži uvođenje novog modela usklađivanja mirovina s rastom plaća zaposlenih i potrošačkim indeksom izrađenim posebno za usklađivanje mirovina.

razlika između dosmrtnog i doživotnog uzdržavanja

Jasna Petrović (foto: MojeVrijeme.hr)

SUH traži i uvođenje tzv. socijalne mirovine (državnu naknadu za starije od 65 godina bez mirovine) na teret proračuna, uvođenje posebnog pravobranitelja za starije osobe i minimalnu mirovinu u u visini 50 posto minimalne plaće.

No, pritom nisu izračunali koliki bi bili troškovi ostvarivanja njihovih zahtjeva, niti gdje će se naći novci za to, već Petrović kaže da će se “varijante tek razrađivati”. “Spremni smo razgovarati o bilo kakvom obliku zaustavljanja siromaštva. Nije bitno samo da se podignu mirovine ovoj kategoriji već da se paralelno vuku potezi koji će spriječiti siromaštvo starijih”, rekla je.

Petrović ističe da ih je na prikupljanje potpisa motiviralo i to što se stranački programi u predizbornoj kampanji ne bave umirovljenicima. “Kada smo proučili stranačke programe ili pratili njihove istupe, shvatili smo da neki od njih nemaju pojma kolika je prosječna mirovina u Hrvatskoj, a pričaju da su previsoke i da ih treba rušiti. Hrvatska mora izraditi svoju strategiju prema starijima jer zemlja koja to ne zna učiniti nije vrijedna biti domovinom”, ustvrdila je.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.