Prati nas

Ljubav i seks

Zašto stariji muškarci to rade dugo, a nekad i predugo?

Mnoge žene priželjkuju izdržljive, starije i iskusne ljubavnike koji ne bježe od dugotrajnog i temeljitog posla. No muškarcima to može biti problem. Pogotovo ako pate od sindroma smrtonosnog stiska penisa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

liječenje odgođene ejakulacije. Treba mi puno da svršim. Ubrzavanje svršavanja.
foto: BigStock

Što su stariji, muškarci se sve češće susreću s gubitkom osjećaja u penisu. Liječnici tvrde da to može početi već nakon 25. godine, no gubitak osjećaja je najzamjetniji nakon 65. rođendana. Neki stručnjaci tvrde, problem je u masturbiranju tijekom proteklih godina dok je seksualna terapeutkinja Carlyle Jansen, prenosi Salon, jasno rekla: “Muškarci su grubi prema penisima“. Štoviše, dalo bi se zaključiti da se neki muškarci prema svojim dragocjenostima ponašaju kao prema najgorim neprijateljima.

Izmišljen je i naziv za ovu neugodnu pojavu koja ponekad može biti dobra za žene, jer spolni odnos s takvim ljubavnikom može potrajati čak i satima. Riječ je o takozvanom sindromu smrtonosnog stiska. Prema definiciji to je stanje u kojem masturbiranje umrtvljuje živce u penisu zbog čega muškarci manje uživaju u tom, ali i u potpunom seksualnom činu. Mogli bismo reći da je čak riječ o zatvorenom krugu u kojem penis postaje sve nesretniji, jer manje osjećaja traži jači stisak, a to opet dovodi do smanjenje osjetljivosti i tako sve do samog tužnog i neizbježnog kraja.


Stručnjak za seks Dan Savage je definirao sindrom smrtonosnog stiska još 2003. godine u svojoj kolumni u kojoj je napisao: „Masturbirate li svaki puta na isti način, držite li svog pijevca u smrtonosnom stisku, možete se naći u situaciji u kojoj ćete teško postizati orgazam u drugim suptilnijim seksualnim situacijama.“

Medicinari će reći da je riječ o odgođenoj ejakulaciji pri kojoj muškarcu trebaju produžeci da bi postigao sladostrašće. Istini za volju, ne tvrde svi da je riječ o posljedici pregrubog masturbiranja. Tako ugledni urolog Richard Santucci kaže da se ne bi pretjerano brinuo zbog sindroma smrtonosnog stiska kada se radi o pacijentima koji otežano ejakuliraju. Umjesto toga, uzroke će prije potražiti u šećernoj bolesti, lijekovima, niskoj razini testosterona, tjeskobi i drugim stvarima.

Rješenje je jednostavno

U javnu debatu o ovoj prevažnoj stvari u muškom životu uključio se i seksualni terapeut Michael A. Perelman. On smatra da nije problem u čvrstoći stiska, već o njegovoj specifičnosti. „Treba biti sposoban reagirati na više vrsta stimulacija, a ne samo na jednu“, objašnjava i savjetuje muškarcima da promijene pristup. Oni bi, smatra, prilikom masturbacije trebali koristiti lubrikante, sredstva za podmazivanje, koja su ionako nasušno potrebna u starijoj životnoj dobi i prilikom uobičajenog spolnog odnosa.

Lubrikant će, dodaje, promijeniti osjećaj i smanjiti trenje. Masturbacija s lubrikantom je po osjećaju slična stvarnoj penetraciji pa muškarac na taj način tijelo prilagođava „pravoj frekvenciji“. Masturbiranje bi trebalo biti dugo, opušteno i bez postavljenog cilja brze ejakulacije. I pri tome izbjegavajte lubrikante s dodatkom mentola, jer on nadražuje nježnu kožu spolovila. Ako je pitati Carlyle Jensen, najbolje je kokosovo ulje. „Odlično je za kuhanje, ali savršeno je za penis“, kaže ova stručnjakinja. U nedostatku kokosovog ulja, sigurni smo, pronaći ćete mu dostojnu zamjenu.

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP