Prati nas

Ljubav i seks

Zašto stariji muškarci to rade dugo, a nekad i predugo?

Mnoge žene priželjkuju izdržljive, starije i iskusne ljubavnike koji ne bježe od dugotrajnog i temeljitog posla. No muškarcima to može biti problem. Pogotovo ako pate od sindroma smrtonosnog stiska penisa.

Objavljeno

|

liječenje odgođene ejakulacije. Treba mi puno da svršim. Ubrzavanje svršavanja.
foto: BigStock

Što su stariji, muškarci se sve češće susreću s gubitkom osjećaja u penisu. Liječnici tvrde da to može početi već nakon 25. godine, no gubitak osjećaja je najzamjetniji nakon 65. rođendana. Neki stručnjaci tvrde, problem je u masturbiranju tijekom proteklih godina dok je seksualna terapeutkinja Carlyle Jansen, prenosi Salon, jasno rekla: “Muškarci su grubi prema penisima“. Štoviše, dalo bi se zaključiti da se neki muškarci prema svojim dragocjenostima ponašaju kao prema najgorim neprijateljima.

Izmišljen je i naziv za ovu neugodnu pojavu koja ponekad može biti dobra za žene, jer spolni odnos s takvim ljubavnikom može potrajati čak i satima. Riječ je o takozvanom sindromu smrtonosnog stiska. Prema definiciji to je stanje u kojem masturbiranje umrtvljuje živce u penisu zbog čega muškarci manje uživaju u tom, ali i u potpunom seksualnom činu. Mogli bismo reći da je čak riječ o zatvorenom krugu u kojem penis postaje sve nesretniji, jer manje osjećaja traži jači stisak, a to opet dovodi do smanjenje osjetljivosti i tako sve do samog tužnog i neizbježnog kraja.


Stručnjak za seks Dan Savage je definirao sindrom smrtonosnog stiska još 2003. godine u svojoj kolumni u kojoj je napisao: „Masturbirate li svaki puta na isti način, držite li svog pijevca u smrtonosnom stisku, možete se naći u situaciji u kojoj ćete teško postizati orgazam u drugim suptilnijim seksualnim situacijama.“

Medicinari će reći da je riječ o odgođenoj ejakulaciji pri kojoj muškarcu trebaju produžeci da bi postigao sladostrašće. Istini za volju, ne tvrde svi da je riječ o posljedici pregrubog masturbiranja. Tako ugledni urolog Richard Santucci kaže da se ne bi pretjerano brinuo zbog sindroma smrtonosnog stiska kada se radi o pacijentima koji otežano ejakuliraju. Umjesto toga, uzroke će prije potražiti u šećernoj bolesti, lijekovima, niskoj razini testosterona, tjeskobi i drugim stvarima.

Rješenje je jednostavno

U javnu debatu o ovoj prevažnoj stvari u muškom životu uključio se i seksualni terapeut Michael A. Perelman. On smatra da nije problem u čvrstoći stiska, već o njegovoj specifičnosti. „Treba biti sposoban reagirati na više vrsta stimulacija, a ne samo na jednu“, objašnjava i savjetuje muškarcima da promijene pristup. Oni bi, smatra, prilikom masturbacije trebali koristiti lubrikante, sredstva za podmazivanje, koja su ionako nasušno potrebna u starijoj životnoj dobi i prilikom uobičajenog spolnog odnosa.

Lubrikant će, dodaje, promijeniti osjećaj i smanjiti trenje. Masturbacija s lubrikantom je po osjećaju slična stvarnoj penetraciji pa muškarac na taj način tijelo prilagođava „pravoj frekvenciji“. Masturbiranje bi trebalo biti dugo, opušteno i bez postavljenog cilja brze ejakulacije. I pri tome izbjegavajte lubrikante s dodatkom mentola, jer on nadražuje nježnu kožu spolovila. Ako je pitati Carlyle Jensen, najbolje je kokosovo ulje. „Odlično je za kuhanje, ali savršeno je za penis“, kaže ova stručnjakinja. U nedostatku kokosovog ulja, sigurni smo, pronaći ćete mu dostojnu zamjenu.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP