cimet kao lijek
foto: BigStock

Može li cimet spriječiti i izliječiti rak kože?

Autor: • 09. 12. 2015. • Kolaž, Zdravlje2165 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Pravi cimet (Cinnamomum zeylanicum), kineski cimet (Cinnamomum cassia) i indonezijski cimet (Cinnamomum burmanii) pripadaju skupini od oko 300 vrsta cimeta (Cinnamomum), koji pripada porodici lovora (Lauraceae). Aromatična kora drva cimeta koristi se širom svijeta u kulinarske svrhe, ali se također koristi u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. U novije vrijeme, portali koji se bave reklamiranjem i prodajom takzvanih alternativnih pripravaka tvrde da se cimetom mogu liječiti i spriječiti neke vrste karcinoma. I sve to “potkrijepljeno” navodnim istraživanjima “za koje farmaceutska industrija ne želi da znate”.

Znanstveno – liječnički tim portala Dokazi u medicini pozabavio se tvrdnjom da cimet može liječiti i spriječiti kožni karcinom – melanom. Vrlo jednostavan odgovor prenosimo u cjelosti.Što kažu istraživanja?

Pregledom niza baza medicinskih istraživanja nije pronađen niti jedan klinički pokus na ljudima koji je ispitao djelovanje cimeta na sprječavanje ili liječenje melanoma. Stoga su tvrdnje o djelovanju cimeta na sprječavanje ili liječenje melanoma čovjeka potpuno neutemeljene. Pozivamo građane da budu skeptični prema brojnim senzacionalnim tvrdnjama o hrani i dodacima prehrani koji se mogu naći u medijima, a u kojima se često iznosi niz neutemeljenih zdravstvenih tvrdnji.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.