Prati nas

Kuhinja

Slasne kocke s orasima i datuljama

Ovaj se kolač sastoji od svega nekoliko sastojaka i brzo je gotov zbog čega je dobar za one trenutke kada poželite nešto slatko, a nemate baš previše vremena. Sočan je zbog datulja, mirisan zbog cimeta i hrskav zbog oraha.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Što su datulje?
foto: Kuzinavanje.com

Ovaj se kolač sastoji od svega nekoliko sastojaka i brzo je gotov, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com, zbog čega je dobar za one trenutke kada je poželite nešto slatko, a nemate baš previše vremena.

Kada se ohladi, sočan je zbog datulja, mirisan zbog cimeta i hrskav zbog oraha. No, mogu se koristiti i drugi orašasti plodovi ili  suho voće poput badema i lješnjaka, te grožđica i brusnica. Voće se može sitno narezati i pomiješati u tijesto ili jednostavno posuti po pripremljenom tijestu.


Sastojci

150 g suhih datulja
40 ml ruma
100 g oraha
2 žlice meda
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
200 g glatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta

Priprema

Orahe sitno narežite. Iz datulja izvadite koštice pa i njih sitno narežite. Stavite ih u posudu i prelijte rumom, promiješajte i ostavite poklopljeno oko 30 minuta. U posudu za miksanje dodajte omekšali maslac i med, miješajte miskerom dok maslac ne postane pjenast, a zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte. U izmiksanu smjesu dodajte redom brašno, prašak za pecivo i cimet te još kratko miješajte mikserom da se sastojci povežu. Zagrijte pećnicu na 180°C. U namašćen pleh za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu tijesta te po površini pospite namočene datulje i narezane orahe. Kolač pecite oko 15 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov. Pustite da se skroz ohladi i narežite na manje kocke.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP