Prati nas

Kuhinja

Slasne kocke s orasima i datuljama

Ovaj se kolač sastoji od svega nekoliko sastojaka i brzo je gotov zbog čega je dobar za one trenutke kada poželite nešto slatko, a nemate baš previše vremena. Sočan je zbog datulja, mirisan zbog cimeta i hrskav zbog oraha.

Objavljeno

|

Što su datulje?
foto: Kuzinavanje.com

Ovaj se kolač sastoji od svega nekoliko sastojaka i brzo je gotov, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com, zbog čega je dobar za one trenutke kada je poželite nešto slatko, a nemate baš previše vremena.

Kada se ohladi, sočan je zbog datulja, mirisan zbog cimeta i hrskav zbog oraha. No, mogu se koristiti i drugi orašasti plodovi ili  suho voće poput badema i lješnjaka, te grožđica i brusnica. Voće se može sitno narezati i pomiješati u tijesto ili jednostavno posuti po pripremljenom tijestu.


Sastojci

150 g suhih datulja
40 ml ruma
100 g oraha
2 žlice meda
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
200 g glatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta

Priprema

Orahe sitno narežite. Iz datulja izvadite koštice pa i njih sitno narežite. Stavite ih u posudu i prelijte rumom, promiješajte i ostavite poklopljeno oko 30 minuta. U posudu za miksanje dodajte omekšali maslac i med, miješajte miskerom dok maslac ne postane pjenast, a zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte. U izmiksanu smjesu dodajte redom brašno, prašak za pecivo i cimet te još kratko miješajte mikserom da se sastojci povežu. Zagrijte pećnicu na 180°C. U namašćen pleh za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu tijesta te po površini pospite namočene datulje i narezane orahe. Kolač pecite oko 15 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov. Pustite da se skroz ohladi i narežite na manje kocke.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP