Prati nas

Kuhinja

Slasne kocke s orasima i datuljama

Ovaj se kolač sastoji od svega nekoliko sastojaka i brzo je gotov zbog čega je dobar za one trenutke kada poželite nešto slatko, a nemate baš previše vremena. Sočan je zbog datulja, mirisan zbog cimeta i hrskav zbog oraha.

Objavljeno

|

Što su datulje?
foto: Kuzinavanje.com

Ovaj se kolač sastoji od svega nekoliko sastojaka i brzo je gotov, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com, zbog čega je dobar za one trenutke kada je poželite nešto slatko, a nemate baš previše vremena.

Kada se ohladi, sočan je zbog datulja, mirisan zbog cimeta i hrskav zbog oraha. No, mogu se koristiti i drugi orašasti plodovi ili  suho voće poput badema i lješnjaka, te grožđica i brusnica. Voće se može sitno narezati i pomiješati u tijesto ili jednostavno posuti po pripremljenom tijestu.


Sastojci

150 g suhih datulja
40 ml ruma
100 g oraha
2 žlice meda
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
200 g glatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta

Priprema

Orahe sitno narežite. Iz datulja izvadite koštice pa i njih sitno narežite. Stavite ih u posudu i prelijte rumom, promiješajte i ostavite poklopljeno oko 30 minuta. U posudu za miksanje dodajte omekšali maslac i med, miješajte miskerom dok maslac ne postane pjenast, a zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte. U izmiksanu smjesu dodajte redom brašno, prašak za pecivo i cimet te još kratko miješajte mikserom da se sastojci povežu. Zagrijte pećnicu na 180°C. U namašćen pleh za pečenje ravnomjerno rasporedite smjesu tijesta te po površini pospite namočene datulje i narezane orahe. Kolač pecite oko 15 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov. Pustite da se skroz ohladi i narežite na manje kocke.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP