Prati nas

Mozaik

Zbogom, Žuži! O muževima, ljubavnicima, ljubavi i ratu

Tijekom Drugog svjetskog rata saznala je da i ustaše i njene roditelje žele deportirati u Jasenovac. Kako bi ih spasila, zavela je talijanskog časnika, a poslije je to komentirala: ‘Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: znanje.hr

U 96. godini u Zagrebu preminula je Žuži Jelinek, legendarna zagrebačka dizajnerica, stilistica, kolumnistica. Pune 22 godine, Žuži je pisala poznatu  kolumnu o seksu za hrvatski tjednik Gloria. Uz više od 1000 članaka, objavila je i brojne knjige, javlja Telegram.hr. Od čitatelja se oprostila u studenom 2015. godine.

Rođena Suzana Faber u Budimpešti 1920. godine kao najmlađe od troje djece, legendarna Žuži odrastala je u siromašnoj židovskoj obitelji. Njeni roditelji, oboje gluhi, upoznali su se Budimpešti gdje su ih roditelji poslali u jedinu školu specijaliziranu za rad s gluhima.


Sa samo 17 godina počela je raditi u pariškoj tvornici Nine Ricci kao krojačica. Jedno kraće vrijeme radila je za poznatu modnu dizajnericu Coco Chanel.

O siromaštvu

Kad si mlad, ne smeta ti siromaštvo. Kad ostariš, stvari se mijenjaju i novac postaje vrlo potreban. Plaćam dva domara i kuharicu i oni se brinu o mojim i potrebama moga supruga. Sada nam je važno imati poslugu, a za to treba raditi i brinuti se dok si još mlad. Starost ne smije nikoga zateći bez imetka, jer onda je sve još teže. Kako bismo mi sada? (Slobodna Dalmacija, 2011.)

O ljubavnicima

Imala sam mnogo ljubavnika, ali nikada nisam varala muževe. Meni je to previše komplicirano. Velik je to posao organizirati život s mužem i ljubavnikom. Danas mi je samo žao što ih nisam imala i više. Žao mi je zbog svakog kojeg sam odbila. Priuštite si svakog muškarca kojeg poželite da se ne biste poslije kajali. (Slobodna Dalmacija, 2011.)

O nevjeri

Muškarcima je to kao da puste vodu u WC školjci. Nema tu osjećaja. To je samo tehnika. Zato žene budite pametne. Sumnjate li u muževu vjernost, nemojte ga ostaviti. Nađite i vi nekoga, ali to mu nikad ne smijete priznati. Brak će vam sigurno uspjeti. (24 sata, 2014.)

O ljubavi

Nisam stručnjak, i ne bih se ni usudila govoriti o pravnim normama, ali znam da je ljubav pravo svakoga, da je može i treba iskazivati onako kako tko to želi, da nikome ne bi trebala smetati, da bi je trebalo čak i poticati jer kad se voli i gdje se voli – nesporazumi se lako rješavaju. U mom okruženju, unatoč svemu, to se činilo tako jednostavnim. Sve dok se nije u sve uplela politika, pa i vjerske zajednice, meni se činilo da nikoga ne bi trebalo ništa zabrinjavati, da je normalno u demokraciji da svatko iznosi svoje mišljenje, ali ovo je sve poprimilo neke drugačije tokove. (Gloria, 2013.)

O ratu

Ne volim nijednu vrstu agresije, rata se užasavam. Ni na slici ne volim vidjeti oružje, a stresem se svaki put čak i kad čujem pucanj topa s Griča koji navješćuje Zagrepčanima da je podne. Jer ja sam jedna od onih koji tvrde da dok god postoji oružje, nitko nije siguran. I kako je rekao glavni tajnik UN-a, mora se sve učiniti da se zemlje i narodi razoružaju. (Gloria, 2015.)

O prijateljstvu

Uopće, i prijateljstvo ima neke granice koje bi svaka žena morala znati i dokle mogu sezati i dokle se može koristiti. Ja sam u životu imala mnogo znanaca, ali na prst jedne ruke mogla bih nabrojiti prave prijatelje. A svako malo sam slušala, te moj prijatelj ovo, te moj prijatelj ono. Ništa od toga! Pametna žena zna dokle može ići, kome se može obratiti za pomoć, i kome se uopće može povjeriti. Jednom sam jednu svoju avanturu, a ni sama ne znam zašto, ispričala jednoj svojoj nazovi prijateljici. I prije nego sam došla doma, grad je brujao od “novosti”. Sreća je moja što sam ja bila snalažljiva, što sam znala sve dovesti u red, ali i što sam u red dovela ženu kojoj sam povjerila nešto što nije bilo ni za koga osim za nju. (Gloria, 2008.)

O sebi

Drage žene, budite mudre. Sve sam postigla ovim rukama. Ja sam obična šnajderica. Moja najbolja prijateljica je igla, a muškarci su konac koji provlačim kroz nju. (Jutarnji list, 2011.)

zuzi-jelinek-2

1941. godine udala se za svog prvog supruga, zagrebačkog zubara dr.Eriha Jelineka. S njim je imala dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu. “Prvi put je to bilo 1941. godine za doktora Ericha Jelineka. Bila sam tak mlada i zaljubljena, neiskusna… Nisam znala paziti na njega. Puno sam putovala i jednom sam bila u Japanu čak dva mjeseca”, izjavila je Žuži 2012. godine u velikom razgovoru za Večernjak.

Vihor Drugog svjetskog rata nije poštedio ni židove u Hrvatskoj, pa je tako Žuži izgubila obojicu braće. “Obojicu moje braće zbog židovskog podrijetla strijeljali su ustaše, a roditelji, iako gluhonijemi, bili su dodatno kažnjeni. Morali su gledati pogubljenje svoje djece. Jedan od moje braće prije strijeljanja skinuo je sat i dao ga majci. Zamislite koju je bol doživjela ta žena”, ispričala je Žuži.

Tijekom Drugog svjetskog rata saznala je da i ustaše i njene roditelje žele deportirati u Jasenovac. Kako bi ih spasila, zavela je talijanskog časnika, a poslije je to komentirala: “Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga”.

1943. godine pridružila se partizanima gdje je bila bolničarka. Završetkom rata, Žuži se vratila svojoj ljubavi, modi i postala krojačica.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP