Prati nas

Vijesti

Država lovi neplaćeni porez na strane mirovine

Za 2013. godinu u Hrvatsku su, na primjer, stigli podaci iz jedanaest država za 163.580 umirovljenika kojima je za mirovine isplaćeno oko 547 milijuna eura. Do kraja 2015. trebali su stići podaci i za 2014. godinu.

Objavljeno

|

Koliko novca nedostaje za mirovine?
foto: BigStock

Porezna je uprava na adrese dvjestotinjak tisuća građana koji primaju dohotke iz inozemstva, mirovine, stipendije, dividende ili honorare, poslala poziv da reguliraju svoj porezni status, što je najviše uznemirilo umirovljenike jer strahuju od plaćanja poreza, piše N1.  Hrvatska je 2012. godine uvela porez na strane mirovine, ali sve do najnovijih pisama, porezna administracija nije pokazivala da im je poznat identitet primatelja inozemnih mirovina.

Propisi nalažu svima koji prime dohodak iz inozemstva da se u roku od osam dana sami prijave u registar obveznika poreza na dohodak te eventualno plate porez sukladno međudržavnim ugovorima. Dosad nije objavljeno koliko je umirovljenika poštovalo svoju zakonsku obvezu niti se zna koliko inozemnih umirovljenika plaća porez.


Tek nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska je počela dobivati podatke s imenima njezinih rezidenata (hrvatskih državljana koji imaju reguliran boravak u zemlji) kojima se, primjerice, isplaćuju kamate na štednju u inozemstvu, mirovine, dividende i slično. Za 2013. godinu u Hrvatsku su, na primjer, stigli podaci iz jedanaest država za 163.580 umirovljenika kojima je za mirovine isplaćeno oko 547 milijuna eura. Do kraja 2015. trebali su stići podaci i za 2014. godinu.

Većinom su to mirovine zarađene u Njemačkoj (oko 90 tisuća) i ne podliježu plaćanju poreza, osim ako ne dolaze iz privatnih fondova. Svi se moraju upisati u registar obveznika na obrascu RPO. U opširnom priopćenju objavljenom na njihovim stranicama Porezna uprava ističe da su razmjenom podataka dobili ‘određena saznanja’ o primicima svojih rezidenata te se od pozvanih očekuje da se jave u poreznu ispostavu i dostave potrebnu dokumentaciju.

Hrvatska ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa 60 država te nema pravo oporezivati javne mirovine iz 15 država, među kojima su, zbog tradicije rada u njima, najzanimljivije Njemačka, Švedska, Nizozemska i Kanada. Mirovine koje stižu iz privatnih mirovinskih društava oporezuju se. Porez će međutim morati platiti svi koji su živjeli i radili u 37 zemalja, među kojima su Austrija, Italija, Švicarska, Francuska… jer Hrvatska ima pravo i prednost naplate poreza na mirovine koje dolaze iz tih država, piše Večernji list.

Države iz kojih se oporezuju inozemne mirovine: Albanija, Armenija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Čile, Estonija, Francuska, Grčka, Iran, Irska, Island, Italija (iznimno), Izrael, Jordan, Republika Koreja, Kuvajt, Letonija, Litva, Mađarska, Malezija, Malta, Moldavija, Norveška, Rusija, Sirija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švicarska, Turska, Velika Britanija, Ukrajina i SAD.

.

Vijesti

Službeno je! Koronavirus je stigao u Hrvatsku. Zaraženi je zbrinut u Zagrebu

Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svima onima koji su kontaktirali s njim, bit će poduzete mjere nadzora.

Objavljeno

|

Autor

“Potvrđen je prvi pacijent s koronovirusom u Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti. Javnost će biti promptno obaviještena o svim bitnim detaljima”, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Zaraženi je boravio u talijanskom Milanu. Podižemo stupanj obrane. Koncentrirat ćemo se na pacijentove kontakte. U svakom slučaju ulazimo u fazu koja je na višoj razini pripravnosti i možemo odgovoriti na ovu ugrozu”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Upozorio je da je bolest slična gripi te da nema razloga za paniku.


Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svima onima koji su bili u kontaktu s pacijentom, bit će poduzete mjere nadzora. Oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, kaže ministar, najvjerojatnije će biti smješteni u karantenu. “Imamo scenarij koji je pripremljen za sve moguće opcije”, zaključio je Beroš.

“Dobro je da smo na vrijeme dignuli razinu pripravnosti. Vlada je popunila kadrovski cijeli stožer Civilne zaštite. Riječ je o ljudima s iskustvom. Očekujem od njih maksimalan angažman. Javnosti poručujem da ćemo poduzimati sve potrebno i da ćemo je o svemu transparentno informirati”, kazao je premijer.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP