Prati nas

Ljubav i seks

Hrvatski biskupi znaju kako začiniti svaki brak

Biskupi su ponudili 101 savjet za supružnike. Uz njih ćete preskočiti svaku bračnu prepreku, a supruga ili suprug će vas dok kraja života gledati pogledom zaljubljene grlice. Većina savjetovanog je lako izvediva i za svaki džep; traži tek malo truda i dobre organizacijske vještine.

Objavljeno

|

Kako spasiti brak?
foto: Pixabay

Održati romantičan odnos prepun strasti izazov je za svaki par. Znaju to i hrvatski biskupi koji su na internetskim stranicama Hrvatske biskupske konferencije ponudili 101 savjet za supružnike. Uz njih ćete preskočiti svaku bračnu prepreku, a supruga ili suprug će vas dok kraja života gledati pogledom zaljubljene grlice. Većina savjetovanog je lako izvediva i za svaki džep; traži tek malo truda i dobre organizacijske vještine. Cijeli dokument potražite na stranicama HBK, a mi vam donosimo nekoliko romantičnih ideja koje su nas se najviše dojmile i koje ćemo sigurno isprobati.

Sam svoj ton-majstor

Ako tvoj/a suprug/a počinje raditi na novom radnom mjestu, kupi nosač zvuka s glazbom iz filma «Moje pjesme, moji snovi». Izdvojeno presnimi pjesmu “Vjerujem” (I Have Confidence) i na kraju te pjesme dodaj vlastitu poruku, npr. “Sretno dragi/a, vjerujem u tebe”. Snimku daj supruzi/u da ju sluša u autu na putu do posla.


Poljubite je u… čelo!

Ako je tvoja supruga imala vrlo naporan i dug radni dan, pripremi joj toplu kupku. U vodu ulij mirisno ulje za kupanje i nježno ju okupaj od glave do pete. Odnesi ju u spavaću sobu. Nježno ju obriši ručnikom i položi u svježe pripremljeni krevet. Poljubi ju u čelo.

Budite joj osobni frizer

Ako tvoj/a suprug/a ima dugu kosu, uzmi si vremena da ju počešljaš laganim dugim pokretima. Ovo je osobito djelotvorno nakon što se okupao/la ili se sprema na spavanje.

Uneredite automobil ružinim laticama

Pribavi ružine latice i stavi ih iza štitnika za sunce na mjestu suvozača u svom automobilu. Uzmi samoljepivi papirić i na njega napiši “Volim te”. Zalijepi ga za stražnji dio štitnika za sunce. Dok se budete vozili na neko romantično mjesto, pogledaj u suprugu i reci joj da ima mrlju na licu. Ona će spustiti štitnik za sunce da se pogleda u ogledalo, te će ju zasuti ružine latice i vidjet će tvoju poruku.

Kako spasiti brak?

foto: BigStock/MV

Svaki ključ nađe bravu

Kupi bogato ukrašenu i izrezbarenu drvenu kutiju, iznutra oblijepljenu zelenim ili crvenim pustom (filcom). Pronađi starinski ključ i stavi ga u kutiju. Potom pribavi malu zlatnu pločicu i u nju daj urezati sljedeće riječi: KLJUČ DO MOG SRCA Pločicu pričvrsti na unutrašnji dio poklopca kutije, tako da se može pročitati kad se kutija otvori.

Budite Zagor, neka ona bude vaš Chico

Pronađi šaljivi strip koji se odnosi na nešto što ti i tvoja supruga imate zajedničko, npr. možda radite u istom uredu, a ti pronađi strip koji govori o poslovnoj politici sličnoj onoj u vašem poduzeću. Uvećaj taj strip pomoću fotokopirnog uređaja i korektorom izbriši tekst u stripu. Natipkaj vlastiti tekst koji se odnosi na tebe i tvoju/tvog suprugu/a i zalijepi ga na pripadajuće mjesto. Potom ponovno fotokopiraj strip, kako bi izgledalo kao da je tvoj tekst zapravo izvorni tekst u stripu. Za poseban dojam daj svoj strip plastificirati prije nego ga daruješ supruzi/gu

Možda ipak na vrući zrak?

Organiziraj putovanje balonom na helij kao posebno iznenađenje. Prije početka leta ispijte čašu pjenušca uz odluku da ćete odbaciti sve terete vašeg braka, vinite se u nebo.

Vrtuljak ljubavi

U radni dan daj oglas u novine koji glasi otprilike ovako: Draga/i Ana/Hrvoje, S tobom kraj mene svaki dan je Valentinovo. Hvala što si ono što jesi. Volim te, Hrvoje/Ana Potakni suprugu/a da kupi te novine i na mudar način joj/mu skreni pozornost na oglase.

Zašto samo ruku?

Fotokopiraj vlastitu ruku i pošalji je telefaksom svojoj supruzi s porukom: “Želiš li da se držimo za ruke?”

Ništa lakše!

Kad sljedećom prilikom budeš naručivao pizzu, zamoli u pizzeriji da ju izrežu u obliku srca prije nego ju dostave.

Svi klinci će vam zavidjeti

Kupite zmaja i kad je vjetrovito otiđite u park ili na neki proplanak te ga puštajte zajedno. Ako si možete priuštiti, kupite velikog zmaja koji se može kontrolirati s dva konopca. Vrlo je zabavno puštati takve zmajeve osobito ako zamišljate da zajedno letite na njima.

Pazite s koje strane hodate

Za neku posebnu priliku napravi jedinstven poklon za svoju/svog suprugu/a, tako što ćeš kupiti dvije obične bijele majice i boju za tkaninu. Nacrtaj polovicu srca i slova LJU na jednu majicu, a drugu polovicu srca i slova BAV na drugu majicu. Kad budete zagrljeni hodali ulicom, srce će postati cijelo i vidjet će se poruka LJUBAV.

Jer je preslatko

Izmisli lijepi nadimak za svog/ju supruga/u. To može biti i nadimak kojim su je/ga zvali u njenoj obitelji kad je bila/bio djevojčica/dječak, ili onaj koje ima posebno značenje samo za vas dvoje.

Samo umjetnost

Ako imaš umjetničkog dara, otiđi na tečaj slikanja aktova. Vježbaj dok ne stekneš samopouzdanje, a potom zamoli suprugu/a da ti pozira. Pokaži joj/mu sliku naglašavajući kako voliš svaki centimetar njene/njegove tijela.

 

Napomena: Nakon ove objave sa stranice Hrvatske biskupske konferencije je uklonjen originalan tekst. 

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP