Prati nas

Ljubav i seks

Hrvatski biskupi znaju kako začiniti svaki brak

Biskupi su ponudili 101 savjet za supružnike. Uz njih ćete preskočiti svaku bračnu prepreku, a supruga ili suprug će vas dok kraja života gledati pogledom zaljubljene grlice. Većina savjetovanog je lako izvediva i za svaki džep; traži tek malo truda i dobre organizacijske vještine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako spasiti brak?
foto: Pixabay

Održati romantičan odnos prepun strasti izazov je za svaki par. Znaju to i hrvatski biskupi koji su na internetskim stranicama Hrvatske biskupske konferencije ponudili 101 savjet za supružnike. Uz njih ćete preskočiti svaku bračnu prepreku, a supruga ili suprug će vas dok kraja života gledati pogledom zaljubljene grlice. Većina savjetovanog je lako izvediva i za svaki džep; traži tek malo truda i dobre organizacijske vještine. Cijeli dokument potražite na stranicama HBK, a mi vam donosimo nekoliko romantičnih ideja koje su nas se najviše dojmile i koje ćemo sigurno isprobati.

Sam svoj ton-majstor

Ako tvoj/a suprug/a počinje raditi na novom radnom mjestu, kupi nosač zvuka s glazbom iz filma «Moje pjesme, moji snovi». Izdvojeno presnimi pjesmu “Vjerujem” (I Have Confidence) i na kraju te pjesme dodaj vlastitu poruku, npr. “Sretno dragi/a, vjerujem u tebe”. Snimku daj supruzi/u da ju sluša u autu na putu do posla.


Poljubite je u… čelo!

Ako je tvoja supruga imala vrlo naporan i dug radni dan, pripremi joj toplu kupku. U vodu ulij mirisno ulje za kupanje i nježno ju okupaj od glave do pete. Odnesi ju u spavaću sobu. Nježno ju obriši ručnikom i položi u svježe pripremljeni krevet. Poljubi ju u čelo.

Budite joj osobni frizer

Ako tvoj/a suprug/a ima dugu kosu, uzmi si vremena da ju počešljaš laganim dugim pokretima. Ovo je osobito djelotvorno nakon što se okupao/la ili se sprema na spavanje.

Uneredite automobil ružinim laticama

Pribavi ružine latice i stavi ih iza štitnika za sunce na mjestu suvozača u svom automobilu. Uzmi samoljepivi papirić i na njega napiši “Volim te”. Zalijepi ga za stražnji dio štitnika za sunce. Dok se budete vozili na neko romantično mjesto, pogledaj u suprugu i reci joj da ima mrlju na licu. Ona će spustiti štitnik za sunce da se pogleda u ogledalo, te će ju zasuti ružine latice i vidjet će tvoju poruku.

Kako spasiti brak?

foto: BigStock/MV

Svaki ključ nađe bravu

Kupi bogato ukrašenu i izrezbarenu drvenu kutiju, iznutra oblijepljenu zelenim ili crvenim pustom (filcom). Pronađi starinski ključ i stavi ga u kutiju. Potom pribavi malu zlatnu pločicu i u nju daj urezati sljedeće riječi: KLJUČ DO MOG SRCA Pločicu pričvrsti na unutrašnji dio poklopca kutije, tako da se može pročitati kad se kutija otvori.

Budite Zagor, neka ona bude vaš Chico

Pronađi šaljivi strip koji se odnosi na nešto što ti i tvoja supruga imate zajedničko, npr. možda radite u istom uredu, a ti pronađi strip koji govori o poslovnoj politici sličnoj onoj u vašem poduzeću. Uvećaj taj strip pomoću fotokopirnog uređaja i korektorom izbriši tekst u stripu. Natipkaj vlastiti tekst koji se odnosi na tebe i tvoju/tvog suprugu/a i zalijepi ga na pripadajuće mjesto. Potom ponovno fotokopiraj strip, kako bi izgledalo kao da je tvoj tekst zapravo izvorni tekst u stripu. Za poseban dojam daj svoj strip plastificirati prije nego ga daruješ supruzi/gu

Možda ipak na vrući zrak?

Organiziraj putovanje balonom na helij kao posebno iznenađenje. Prije početka leta ispijte čašu pjenušca uz odluku da ćete odbaciti sve terete vašeg braka, vinite se u nebo.

Vrtuljak ljubavi

U radni dan daj oglas u novine koji glasi otprilike ovako: Draga/i Ana/Hrvoje, S tobom kraj mene svaki dan je Valentinovo. Hvala što si ono što jesi. Volim te, Hrvoje/Ana Potakni suprugu/a da kupi te novine i na mudar način joj/mu skreni pozornost na oglase.

Zašto samo ruku?

Fotokopiraj vlastitu ruku i pošalji je telefaksom svojoj supruzi s porukom: “Želiš li da se držimo za ruke?”

Ništa lakše!

Kad sljedećom prilikom budeš naručivao pizzu, zamoli u pizzeriji da ju izrežu u obliku srca prije nego ju dostave.

Svi klinci će vam zavidjeti

Kupite zmaja i kad je vjetrovito otiđite u park ili na neki proplanak te ga puštajte zajedno. Ako si možete priuštiti, kupite velikog zmaja koji se može kontrolirati s dva konopca. Vrlo je zabavno puštati takve zmajeve osobito ako zamišljate da zajedno letite na njima.

Pazite s koje strane hodate

Za neku posebnu priliku napravi jedinstven poklon za svoju/svog suprugu/a, tako što ćeš kupiti dvije obične bijele majice i boju za tkaninu. Nacrtaj polovicu srca i slova LJU na jednu majicu, a drugu polovicu srca i slova BAV na drugu majicu. Kad budete zagrljeni hodali ulicom, srce će postati cijelo i vidjet će se poruka LJUBAV.

Jer je preslatko

Izmisli lijepi nadimak za svog/ju supruga/u. To može biti i nadimak kojim su je/ga zvali u njenoj obitelji kad je bila/bio djevojčica/dječak, ili onaj koje ima posebno značenje samo za vas dvoje.

Samo umjetnost

Ako imaš umjetničkog dara, otiđi na tečaj slikanja aktova. Vježbaj dok ne stekneš samopouzdanje, a potom zamoli suprugu/a da ti pozira. Pokaži joj/mu sliku naglašavajući kako voliš svaki centimetar njene/njegove tijela.

 

Napomena: Nakon ove objave sa stranice Hrvatske biskupske konferencije je uklonjen originalan tekst. 

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP