Prati nas

Ljubav i seks

Hrvatski biskupi znaju kako začiniti svaki brak

Biskupi su ponudili 101 savjet za supružnike. Uz njih ćete preskočiti svaku bračnu prepreku, a supruga ili suprug će vas dok kraja života gledati pogledom zaljubljene grlice. Većina savjetovanog je lako izvediva i za svaki džep; traži tek malo truda i dobre organizacijske vještine.

Objavljeno

|

Kako spasiti brak?
foto: Pixabay

Održati romantičan odnos prepun strasti izazov je za svaki par. Znaju to i hrvatski biskupi koji su na internetskim stranicama Hrvatske biskupske konferencije ponudili 101 savjet za supružnike. Uz njih ćete preskočiti svaku bračnu prepreku, a supruga ili suprug će vas dok kraja života gledati pogledom zaljubljene grlice. Većina savjetovanog je lako izvediva i za svaki džep; traži tek malo truda i dobre organizacijske vještine. Cijeli dokument potražite na stranicama HBK, a mi vam donosimo nekoliko romantičnih ideja koje su nas se najviše dojmile i koje ćemo sigurno isprobati.

Sam svoj ton-majstor

Ako tvoj/a suprug/a počinje raditi na novom radnom mjestu, kupi nosač zvuka s glazbom iz filma «Moje pjesme, moji snovi». Izdvojeno presnimi pjesmu “Vjerujem” (I Have Confidence) i na kraju te pjesme dodaj vlastitu poruku, npr. “Sretno dragi/a, vjerujem u tebe”. Snimku daj supruzi/u da ju sluša u autu na putu do posla.


Poljubite je u… čelo!

Ako je tvoja supruga imala vrlo naporan i dug radni dan, pripremi joj toplu kupku. U vodu ulij mirisno ulje za kupanje i nježno ju okupaj od glave do pete. Odnesi ju u spavaću sobu. Nježno ju obriši ručnikom i položi u svježe pripremljeni krevet. Poljubi ju u čelo.

Budite joj osobni frizer

Ako tvoj/a suprug/a ima dugu kosu, uzmi si vremena da ju počešljaš laganim dugim pokretima. Ovo je osobito djelotvorno nakon što se okupao/la ili se sprema na spavanje.

Uneredite automobil ružinim laticama

Pribavi ružine latice i stavi ih iza štitnika za sunce na mjestu suvozača u svom automobilu. Uzmi samoljepivi papirić i na njega napiši “Volim te”. Zalijepi ga za stražnji dio štitnika za sunce. Dok se budete vozili na neko romantično mjesto, pogledaj u suprugu i reci joj da ima mrlju na licu. Ona će spustiti štitnik za sunce da se pogleda u ogledalo, te će ju zasuti ružine latice i vidjet će tvoju poruku.

Kako spasiti brak?

foto: BigStock/MV

Svaki ključ nađe bravu

Kupi bogato ukrašenu i izrezbarenu drvenu kutiju, iznutra oblijepljenu zelenim ili crvenim pustom (filcom). Pronađi starinski ključ i stavi ga u kutiju. Potom pribavi malu zlatnu pločicu i u nju daj urezati sljedeće riječi: KLJUČ DO MOG SRCA Pločicu pričvrsti na unutrašnji dio poklopca kutije, tako da se može pročitati kad se kutija otvori.

Budite Zagor, neka ona bude vaš Chico

Pronađi šaljivi strip koji se odnosi na nešto što ti i tvoja supruga imate zajedničko, npr. možda radite u istom uredu, a ti pronađi strip koji govori o poslovnoj politici sličnoj onoj u vašem poduzeću. Uvećaj taj strip pomoću fotokopirnog uređaja i korektorom izbriši tekst u stripu. Natipkaj vlastiti tekst koji se odnosi na tebe i tvoju/tvog suprugu/a i zalijepi ga na pripadajuće mjesto. Potom ponovno fotokopiraj strip, kako bi izgledalo kao da je tvoj tekst zapravo izvorni tekst u stripu. Za poseban dojam daj svoj strip plastificirati prije nego ga daruješ supruzi/gu

Možda ipak na vrući zrak?

Organiziraj putovanje balonom na helij kao posebno iznenađenje. Prije početka leta ispijte čašu pjenušca uz odluku da ćete odbaciti sve terete vašeg braka, vinite se u nebo.

Vrtuljak ljubavi

U radni dan daj oglas u novine koji glasi otprilike ovako: Draga/i Ana/Hrvoje, S tobom kraj mene svaki dan je Valentinovo. Hvala što si ono što jesi. Volim te, Hrvoje/Ana Potakni suprugu/a da kupi te novine i na mudar način joj/mu skreni pozornost na oglase.

Zašto samo ruku?

Fotokopiraj vlastitu ruku i pošalji je telefaksom svojoj supruzi s porukom: “Želiš li da se držimo za ruke?”

Ništa lakše!

Kad sljedećom prilikom budeš naručivao pizzu, zamoli u pizzeriji da ju izrežu u obliku srca prije nego ju dostave.

Svi klinci će vam zavidjeti

Kupite zmaja i kad je vjetrovito otiđite u park ili na neki proplanak te ga puštajte zajedno. Ako si možete priuštiti, kupite velikog zmaja koji se može kontrolirati s dva konopca. Vrlo je zabavno puštati takve zmajeve osobito ako zamišljate da zajedno letite na njima.

Pazite s koje strane hodate

Za neku posebnu priliku napravi jedinstven poklon za svoju/svog suprugu/a, tako što ćeš kupiti dvije obične bijele majice i boju za tkaninu. Nacrtaj polovicu srca i slova LJU na jednu majicu, a drugu polovicu srca i slova BAV na drugu majicu. Kad budete zagrljeni hodali ulicom, srce će postati cijelo i vidjet će se poruka LJUBAV.

Jer je preslatko

Izmisli lijepi nadimak za svog/ju supruga/u. To može biti i nadimak kojim su je/ga zvali u njenoj obitelji kad je bila/bio djevojčica/dječak, ili onaj koje ima posebno značenje samo za vas dvoje.

Samo umjetnost

Ako imaš umjetničkog dara, otiđi na tečaj slikanja aktova. Vježbaj dok ne stekneš samopouzdanje, a potom zamoli suprugu/a da ti pozira. Pokaži joj/mu sliku naglašavajući kako voliš svaki centimetar njene/njegove tijela.

 

Napomena: Nakon ove objave sa stranice Hrvatske biskupske konferencije je uklonjen originalan tekst. 

.

Ljubav i seks

Zašto (neki) muškarci više vole starije žene

Mlađi muškarci koji preferiraju starije žene, kao njihovu prednost istaknuli su da su one samopouzdanije, sigurne u ono što jesu, s njima je sjajno razgovarati i nisu fokusirane samo na zasnivanje obitelji. Neki su kazali i kako im je interes starijih žena podigao razinu samopouzdanja, drugi su, pak, kao privlačno istaknuli iskustvo starijih žena, emocionalnu stabilnost, prizemljenost, iskrenost i drugačiju perspektivu.

Objavljeno

|

Lažu li nam bake i djedovi?

Broj mlađih muškaraca koji izlaze sa starijim ženama veći je nego nam se čini, piše Psychology Today. Svi se sjećamo možda i najslavnijeg takvog para, glumice Demi Moore i njezinog (sada bivšeg) muža Ashtona Kuchera. No i među brojnim drugim parovima je tolika, ako ne i veća razlika u godinama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron oženjen je ženom čak 24 godine starijom od njega. Upoznali su se dok je njemu bilo 15 godina, a ona mu predavala u školi. Iako nisu ušlu u vezu sve dok oboje nisu bili odrasli, javnost ne prestaje komentirati njihovu vezu. No Brigitte i Emmanuel nisu usamljeni.


Unatoč stereotipima i stigmatiziranju, veze s velikom dobnom razlikom, pri čemu je žena starija, a muškarac mlađi, ne samo da postoje nego su i sve češće. Znanstvenici objašnjavaju zašto je tome tako.

Zašto mlađi muškarci vole starije žene?

Upitano što ih točno privlači kod starijih žena, muškarci su za portal Today.com naveli nekoliko razloga: starije žene su bolje partnerice, samopouzdanije su, sigurne u ono što jesu, s njima je sjajno razgovarati i nisu fokusirane samo na zasnivanje obitelji. Neki su kazali i kako im je interes starijih žena podigao razinu samopouzdanja, drugi su, pak, kao privlačno istaknuli iskustvo starijih žena, emocionalnu stabilnost, prizemljenost, iskrenost i drugačiju perspektivu.

Jedan mlađi ljubitelj starijih žena opisao je svoje iskustvo kad je pokušao voditi smisleni razgovor s jednom mlađom djevojkom kroz zaglušujuću buku disco-kluba. Nakon toga, preorijentirao se na starije žene, a kao dodatni minus mlađih naveo i nezrelo ponašanje te razne manipulativne igrice.

Koliko staro je prestaro?

Istraživanje koje je 1984. provela Gloria Cowan pokazalo je da se veze u kojima je žena starija percipira kao manje stabilna u usporedbi s vezama gdje su partneri podjednako stari. Cowan je ispitala percepciju odraslih i adolescenata o vezama s velikom dobnom razlikom te je ustanovila da ljudi veze u kojima je žena starija 18 ili više godina smatraju najmanje uspješnima.

No, kad je razlika u godinama velika, takvo je i osuđivanje takvih veza. Cowan je otkrila da odrasli i adolescentni muškarci, za razliku od žena, nisu imali dvostruke standarde kad su prosuđivali parove među kojima je dobna razlika samo sedam godina.

Koja je, onda, godina presudna? U članku portala Today.com muškarac koji je ustvrdio da voli starije žene, objasnio je da žene starije manje od pet godina ili jednako stare kao on jednostavno ne pokazuju emocionalnu zrelost i dubinu koja mu treba. On, tako, preferira žene starije i do deset godina te kaže kako uz takve žene i sam napreduje.

Stara koka, masna juha

Nakon što je ustanovljeno da doista mnogo muškaraca preferira starije žene, zanimljivo je pogledati kako te veze započinju. Stereotip je da starije žene odjevene u leopard uzorak, samo piju martini i mjerkaju mlade dečke, zato su neke od žena u vezi s mlađim muškarcima podijelile svoja iskustva. Mnoge su rekle kako su muškarci zaveli njih, a ne obratno.

Milaine Alarie objavila je ove godine rad naslova “Oni su ti koji naganjaju pumu” (eng. cougar – naziv za atraktivnu stariju ženu zainteresiranu za mlađe muškarce). U tom tekstu, suprotno uvriježenom mišljenju, rijetko koja žena sebe smatra lovkinjom u igri zavođenja.

Koristeći podatke iz 55 intervjua sa ženama između 30 i 60 godina koje izlaze s mlađim muškarcima, Alaire je ustanovila da su žene iznad 40 godina češće igrale pasivnu ulogu u početku veze nego one u tridesetim godinama. Alaire nadalje sugerira da je u kontekstu odnosa sa starijim ženama, sposobnost ili želja da se “ponovno pregovara o rodnom scenariju” u formiranju veza, poremećeno kulturološkim čimbenicima.

Prava ljubav je bezvremenska

Brian Collisson i Luciana Ponce De Leon su 2018. istraživali korijene predrasuda o vezama s velikom dobnom razlikom te potvrdili da evolucijska teorija kaže da bi među partnerima trebala postojati mala dobna razlika u svrhu bolj reprodukcije i iskorištavanja resursa. Zabilježili su i da se veze s većom dobnom razlikom, pogotovo one u kojoj je žena mnogo starija, percipiraju kao narušavanje tih ustanovljenih preferencija muškaraca.

No u stvarnosti je, čini se, ponešto drugačije jer mnogi muškarcu preferiraju starije žene baš zbog veće ravnopravnosti. Takve su veze i češće i uspješnije nego ljudi misle.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP