Prati nas

Kuhinja

Hrvojevi keksi sa šećerom i cimetom

Ako niste preveliki ljubitelj cimeta ili hrskanja šećera pod zubima, možete ih napraviti i bez toga. Isto tako u tijesto možete dodati razno suho voće ili pak možete isprobati i druge kombinacije brašna, integralno, crno i slično.

Objavljeno

|

Kolači s cimetom
foto: Kuzinavanje.com

Ovo su keksi koji se tope u ustima i puni su arome maslaca. Ako niste preveliki ljubitelj cimeta ili hrskanja šećera pod zubima, možete ih napraviti i bez toga, savjetuje Hrvoje, kuhar i kulinarski bloger portala Kuzinavanje.com. Isto tako u tijesto možete dodati razno suho voće ili pak možete isprobati i druge kombinacije brašna, integralno, crno i slično.

Sastojci za tijesto

1 mahuna vanilije
180 g hladnog maslaca
150 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
250 g glatkog brašna

Sastojci za posipanje

50 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta

Priprema

U manjem lončiću na laganoj vatri otopite maslac pa ga ostavite sa strane da se ohladi. Mahunu vanilije razrežite i sastružite srž. U posudi za miješanje mikserom izmiješajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte vrhnje, a zatim u dva navrata i brašno. Kratko promiješajte dok se smjesa ne poveže.


Ovo će tijesto biti dosta mekano. Rasporedite ga na komad plastične folije ili masnog papira te pažljivo oblikujte u valjak. Spremite u hladnjak na 1 – 2 sata dok se tijesto stisne, a ako nemate vremena, stavite ga u zamrzivač na pola sata.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom. Izvadite iz hladnjaka ili zamrzivača pripremljeno tijesto. Nožem režite ploške debljine 5 mm i slažite ih na lim s razmakom 3 – 4 cm (keksi se dosta rašire tijekom pečenja). Pospite ih mješavinom ostatka (50 g) šećera i cimeta pa pecite 10 minuta dok ne porumene.

Keksi mogu biti još malo mekani na dodir, ali kako se budu hladili postati će tvrđi. Nije ih potrebno peći duže od 10 minuta, jer brzo izgore.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP