Prati nas

Kuhinja

Hrvojevi keksi sa šećerom i cimetom

Ako niste preveliki ljubitelj cimeta ili hrskanja šećera pod zubima, možete ih napraviti i bez toga. Isto tako u tijesto možete dodati razno suho voće ili pak možete isprobati i druge kombinacije brašna, integralno, crno i slično.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kolači s cimetom
foto: Kuzinavanje.com

Ovo su keksi koji se tope u ustima i puni su arome maslaca. Ako niste preveliki ljubitelj cimeta ili hrskanja šećera pod zubima, možete ih napraviti i bez toga, savjetuje Hrvoje, kuhar i kulinarski bloger portala Kuzinavanje.com. Isto tako u tijesto možete dodati razno suho voće ili pak možete isprobati i druge kombinacije brašna, integralno, crno i slično.

Sastojci za tijesto

1 mahuna vanilije
180 g hladnog maslaca
150 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
250 g glatkog brašna

Sastojci za posipanje

50 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta

Priprema

U manjem lončiću na laganoj vatri otopite maslac pa ga ostavite sa strane da se ohladi. Mahunu vanilije razrežite i sastružite srž. U posudi za miješanje mikserom izmiješajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte vrhnje, a zatim u dva navrata i brašno. Kratko promiješajte dok se smjesa ne poveže.


Ovo će tijesto biti dosta mekano. Rasporedite ga na komad plastične folije ili masnog papira te pažljivo oblikujte u valjak. Spremite u hladnjak na 1 – 2 sata dok se tijesto stisne, a ako nemate vremena, stavite ga u zamrzivač na pola sata.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom. Izvadite iz hladnjaka ili zamrzivača pripremljeno tijesto. Nožem režite ploške debljine 5 mm i slažite ih na lim s razmakom 3 – 4 cm (keksi se dosta rašire tijekom pečenja). Pospite ih mješavinom ostatka (50 g) šećera i cimeta pa pecite 10 minuta dok ne porumene.

Keksi mogu biti još malo mekani na dodir, ali kako se budu hladili postati će tvrđi. Nije ih potrebno peći duže od 10 minuta, jer brzo izgore.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP