Prati nas

Kuhinja

Hrvojevi keksi sa šećerom i cimetom

Ako niste preveliki ljubitelj cimeta ili hrskanja šećera pod zubima, možete ih napraviti i bez toga. Isto tako u tijesto možete dodati razno suho voće ili pak možete isprobati i druge kombinacije brašna, integralno, crno i slično.

Objavljeno

|

Kolači s cimetom
foto: Kuzinavanje.com

Ovo su keksi koji se tope u ustima i puni su arome maslaca. Ako niste preveliki ljubitelj cimeta ili hrskanja šećera pod zubima, možete ih napraviti i bez toga, savjetuje Hrvoje, kuhar i kulinarski bloger portala Kuzinavanje.com. Isto tako u tijesto možete dodati razno suho voće ili pak možete isprobati i druge kombinacije brašna, integralno, crno i slično.

Sastojci za tijesto

1 mahuna vanilije
180 g hladnog maslaca
150 g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
250 g glatkog brašna

Sastojci za posipanje

50 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta

Priprema

U manjem lončiću na laganoj vatri otopite maslac pa ga ostavite sa strane da se ohladi. Mahunu vanilije razrežite i sastružite srž. U posudi za miješanje mikserom izmiješajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte vrhnje, a zatim u dva navrata i brašno. Kratko promiješajte dok se smjesa ne poveže.


Ovo će tijesto biti dosta mekano. Rasporedite ga na komad plastične folije ili masnog papira te pažljivo oblikujte u valjak. Spremite u hladnjak na 1 – 2 sata dok se tijesto stisne, a ako nemate vremena, stavite ga u zamrzivač na pola sata.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom. Izvadite iz hladnjaka ili zamrzivača pripremljeno tijesto. Nožem režite ploške debljine 5 mm i slažite ih na lim s razmakom 3 – 4 cm (keksi se dosta rašire tijekom pečenja). Pospite ih mješavinom ostatka (50 g) šećera i cimeta pa pecite 10 minuta dok ne porumene.

Keksi mogu biti još malo mekani na dodir, ali kako se budu hladili postati će tvrđi. Nije ih potrebno peći duže od 10 minuta, jer brzo izgore.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP