Prati nas

Ljubav

Žene žele kuhare, a muškarci pametne žene

Muškarci koji zarađuju nešto manje od njihovih žena, češće koriste sredstava za potenciju. Objašnjenje za to bi moglo biti da se pritom radi o jednoj vrsti kompenzacije muškosti. I za žene je općenito još uvijek važnije da muškarac ima dobre financijske izglede, nego što je to obrnuto slučaj.

Objavljeno

|

jesu li muškarci bolji kuhari?
foto: Pexels

U potrazi za partner(ic)om muškarcima je važan izgled, a ženama poslovni uspjeh. Zar ne? Takvo stereotipno razmišljanje je totalno zastarjelo, kažu znanstvenici. Ravnopravnost spolova je promijenila naše predodžbe, piše Deutsche Welle.

On traži ženu s lijepim licem i oblinama, ona bogatog muškarca s dobrim poslom i ugledom. Njoj je svejedno kako njezin dragi izgleda – njemu nije važno što ona ima u glavi. On se želi razmnožavati, njoj je važno da on može prehraniti obitelj.

U klasičnoj evolucijskoj biologiji se sve vrti oko teme razmnožavanje. Želja za djecom pritom funkcionira poput ugrađenog čipa koji utječe na to koji tip muškarca ili žene nam se sviđa. No znanstvenici sada tvrde da ti tradicionalni kriteriji pri izboru partnerice ili partnera danas više ne važe. “Prilagođavamo se” , kaže Marcel Zentner sa Sveučilišta Innsbruck. “Ukoliko taj čip uopće postoji, onda on reagira na utjecaje okoline, na izazove i promjene.”

Oglas

Muškarci vole pametne žene

Glavna promjena koja se dogodila je ravnopravnost muškarca i žene. Psiholog Zentner je zajedno sa svojom kolegicom Aliceom Eagly s Northwestern Universityja analizirao rezultate stotina studija iz različitih zemalja. Pritom su analizirali podatke iz zemalja koje su dosta udaljene po pitanju ravnopravnosti spolova. “Tu su na primjer bili Iran, Saudijska Arabija i Japan, zatim Finska, Švedska, Engleska, i tako dalje.”

Znanstvenici su bili iznenađeni. Došli su do saznanja da, što je veći stupanj ravnopravnosti, to su manje razlike kad je u pitanju koji tip muškarca ili žene ćemo izabrati. “I nas same je začudilo da je to tako jasno”, kaže Zentner. U svojoj studiji su došli do zaključka da je klasična evolucijska biologija u naprednim društvima zastarjela: što je modernije društvo, utoliko sličniji postaje izbor partnera ili partnerice. Kriteriji poput kuhanja, rađanja djece i prehranjivanja obitelji su zastarjeli.

Više od samo lijepog lica

Društvenost, pouzdanost, inteligencija, obrazovanje i emocionalna zrelost su za muškarca i ženu najvažnije osobine koje su važnije od izgleda. “Pojednostavljeno možemo reći da je knjiga sada važnija od ogledala”, kaže Zentner. Moderan muškarac želi inteligentnu ženu. “U Finskoj je, na primjer, doista već tako da je muškarcima obrazovanje žene važnije nego što je to obrnuto slučaj”, kaže ovaj psiholog. U jednom društvu u kojem vlada ravnopravnost spolova, žena prije svega gleda kako doći do partnera koji zna kako se koristi glačalo ili koji zna kuhati, ističe Zentner, ali i da puno više nego prije gledaju na to kako muškarci izgledaju.

Sredstva za potenciju kao kompenzacija?

Dok se muškarci i žene u modernim društvima sve više približavaju po pitanju svojih stavova o izgledu i inteligenciji, po pitanju plaće je još uvijek evidentno nasljeđe klasičnih podjela uloga. “Jedna interesantna studija iz Danske pokazuje da

Inteligencija, ljepota i bogatstvo – u modernim društvima se ta kombinacija očito i kod žene i kod muškarca nalazi na prvim mjestima njihovih bioloških čipova. No, do istih kriterija pri izboru partnera na koncu neće moći doći, i to iz bioloških razloga, jer je žena ipak ta koja ostaje trudna i koja devet mjeseci (pa i duže) izravno vodi brigu o djetetu, odnosno djeci.

/autor: Nicolas Martin, Deutsche Welle/

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.