Prati nas

Kuhinja

Hrskavi kolač od badema

Zbog velike količine badema, ovaj kolač će ostati sočan i nakon nekoliko dana. Hrskavost će mu dati fini mrvljeni posip od maslaca i badema. Umjesto badema mogu se koristiti i lješnjaci ili orasi

S. Bura

Objavljeno

|

Recept za kolač od badema
foto: Kuzinavanje.com

Zbog velike količine badema, ovaj kolač će ostati sočan i nakon nekoliko dana. Hrskavost će mu dati fini mrvljeni posip od maslaca i badema. Bademi se mogu po želji prije i blanširati i oguliti, takvi će imati blaži okus. Umjesto badema mogu se koristiti i lješnjaci ili orasi, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

Za biskvit
250 g maslaca
140 g šećera
5 jaja
300 g mljevenih badema
2 žličice cimeta
1 žlica kakaa
naribana korica 1 limuna
37 g glatkog brašna
37 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo

Za mrvljeno tijesto
50 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
50 g šećera
75 g maslaca
40 g listića badema

Priprema

Omekšali maslac zajedno sa šećerom izmiješajte u pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje miksajući kratko nakon svakog dodavanja da se sve dobro poveže. Pomiješajte mljevene bademe, cimet, kakao, limunovu koricu i prašak za pecivo. Zagrijte pećnicu na 175°C,. Namastite okrugli kalup za torte (promjer 24) ili pravokutni dublji lim.


Za mrvljeno tijesto izmiješajte prstima brašno, listiće badema, šećer i rastopljeni maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Pripremljeno tijesto od badema izlijte u kalup, poravnajte i pospite mrvljenim tijestom. Pecite oko 60 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Čačkalicom isprobajte je li kolač gotov. Pečeni kolač ostavite da se hladi u kalupu. Narežite i poslužiti. Po želji pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP