Prati nas

Kuhinja

Hrskavi kolač od badema

Zbog velike količine badema, ovaj kolač će ostati sočan i nakon nekoliko dana. Hrskavost će mu dati fini mrvljeni posip od maslaca i badema. Umjesto badema mogu se koristiti i lješnjaci ili orasi

Objavljeno

|

Recept za kolač od badema
foto: Kuzinavanje.com

Zbog velike količine badema, ovaj kolač će ostati sočan i nakon nekoliko dana. Hrskavost će mu dati fini mrvljeni posip od maslaca i badema. Bademi se mogu po želji prije i blanširati i oguliti, takvi će imati blaži okus. Umjesto badema mogu se koristiti i lješnjaci ili orasi, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

Za biskvit
250 g maslaca
140 g šećera
5 jaja
300 g mljevenih badema
2 žličice cimeta
1 žlica kakaa
naribana korica 1 limuna
37 g glatkog brašna
37 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo

Za mrvljeno tijesto
50 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
50 g šećera
75 g maslaca
40 g listića badema

Priprema

Omekšali maslac zajedno sa šećerom izmiješajte u pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje miksajući kratko nakon svakog dodavanja da se sve dobro poveže. Pomiješajte mljevene bademe, cimet, kakao, limunovu koricu i prašak za pecivo. Zagrijte pećnicu na 175°C,. Namastite okrugli kalup za torte (promjer 24) ili pravokutni dublji lim.


Za mrvljeno tijesto izmiješajte prstima brašno, listiće badema, šećer i rastopljeni maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Pripremljeno tijesto od badema izlijte u kalup, poravnajte i pospite mrvljenim tijestom. Pecite oko 60 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Čačkalicom isprobajte je li kolač gotov. Pečeni kolač ostavite da se hladi u kalupu. Narežite i poslužiti. Po želji pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP