Prati nas

Kuhinja

Hrskavi kolač od badema

Zbog velike količine badema, ovaj kolač će ostati sočan i nakon nekoliko dana. Hrskavost će mu dati fini mrvljeni posip od maslaca i badema. Umjesto badema mogu se koristiti i lješnjaci ili orasi

S. Bura

Objavljeno

|

Recept za kolač od badema
foto: Kuzinavanje.com

Zbog velike količine badema, ovaj kolač će ostati sočan i nakon nekoliko dana. Hrskavost će mu dati fini mrvljeni posip od maslaca i badema. Bademi se mogu po želji prije i blanširati i oguliti, takvi će imati blaži okus. Umjesto badema mogu se koristiti i lješnjaci ili orasi, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com.

Sastojci

Za biskvit
250 g maslaca
140 g šećera
5 jaja
300 g mljevenih badema
2 žličice cimeta
1 žlica kakaa
naribana korica 1 limuna
37 g glatkog brašna
37 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo

Za mrvljeno tijesto
50 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna
50 g šećera
75 g maslaca
40 g listića badema

Priprema

Omekšali maslac zajedno sa šećerom izmiješajte u pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje miksajući kratko nakon svakog dodavanja da se sve dobro poveže. Pomiješajte mljevene bademe, cimet, kakao, limunovu koricu i prašak za pecivo. Zagrijte pećnicu na 175°C,. Namastite okrugli kalup za torte (promjer 24) ili pravokutni dublji lim.


Za mrvljeno tijesto izmiješajte prstima brašno, listiće badema, šećer i rastopljeni maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Pripremljeno tijesto od badema izlijte u kalup, poravnajte i pospite mrvljenim tijestom. Pecite oko 60 minuta u dobro zagrijanoj pećnici. Čačkalicom isprobajte je li kolač gotov. Pečeni kolač ostavite da se hladi u kalupu. Narežite i poslužiti. Po želji pospite šećerom u prahu.

.

Kuhinja

Milanović je u ‘klub’ išao po hranu pred istekom trajanja, ovako će znati je li zdravstveno ispravna

Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je što je radio u famoznom “klubu” pritvorenog Dragana Kovačevića, sada već mitskom mjestu korupcije u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime, u klub bivšeg šefa Janafa dolazili su poznati ministri, u njemu je bio suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a nije ga zaobilazio ni aktualni predsjednik Zoran Milanović.

“Zato što je to bilo vrijeme lockdowna. I zato što me zvao prijatelj iz Dalmacije. Bilo je puno hrane koju je trebao baciti jer ju nije imao kome dati. I onda smo se našli tamo jer je bilo praktičnije”, objasnio je Milanović svoj boravak u Slovenskoj 9, adresi koja se sada popularno naziva i “muzej korupcije”. Kako bismo predsjedniku olakšali dvojbu koja je hrana upotrebljiva i nakon isteka deklariranog datuma trajanja, donosimo kratak popis namirnica koje zadržavaju svježinu i puno duže no što mislimo.


Mlijeko

Ako ga čuvate neotvorenog u hladnjaku na 1,5°C, umjesto standardnih 5°C, mlijeko može potrajati i do tjedan dana duže od datuma na pakiranju. Kada je riječ o ovoj namirnici, čulo mirisa može sasvim pouzdano detektirati trenutak kada mlijeko prijeđe iz jestive u opasnu fazu. Čuvate li mlijeko na nešto višoj temperaturi, sigurno će izdržati par dana duže od deklariranog datuma,

Jogurt

Čak i kada se čuva na 5 -7°C jogurt može izdržati i dva tjedna duže od propisanog roka. Naime, riječ je o živoj namirnici koja se sastoji od mlijeka i kulture dobrih bakterija koje ga zapravo konzerviraju. Jogurt je stoga trajniji od samog mlijeka. Stajanjem jogurt može postati čvršći i dobiti jači okus, a pri utvrđivanju jestivosti dobro je konzultirati nos.

Sirevi

Tvrdi sirevi su poprilično trajni i s njih je dovoljno samo izrezati pljesnive dijelove. Meke sireve, s druge strane, treba baciti ako na njima uočite kolonije plijesni. Naime, dubinski prodor plijesni puno je lakši u mekom siru te je stoga i puno veća opasnost da je namirnica zagađena aflatoksinima.

Jaja

Jaja mogu izdržati i dva tjedna nakon propisanog roka, no valja bi biti oprezan. Napunite čašu vodom i smjestite jaje u nju. Ako pluta, možda bi bilo dobro potražiti svježije.

Žitarice

I nakon isteka trajanja, imate još cijelu godinu za potrošiti neotvorene žitarice. Isto vrijedi i za suhu tjesteninu.

Salata

Ako imate stariju salatu u hladnjaku pripremite ju posebno pažljivo odvajajući i pregledavajući list po list. Bacite sve ljigave dijelove i zadržite samo nepovenute, čvrste i vidljivo žive listove.

Meso, ipak ne!

S mesom je stanje puno ozbiljnije. Ne riskirajte, ako niste sigurni da znate što radite. Promijene u boji, promjena mirisa i sluzavost pouzdani su pokazatelji da je namirnica pokvarena. Ako imate veće količine mesa koje ne možete potrošiti unutar roka trajanja, zamrzavanje je dobra opcija za “zaustavljanje vremena”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP