Prati nas

Stil i ljepota

Iris Apfel (94): Ni previše dobrog ukusa nije dobro, zabavljajte se!

‘Moja filozofija jest da ništa u životu nije besplatno. Kada sam to shvatila, odrasla sam. Sve ima cijenu; ako nije novac, onda je to vrijeme, iskustvo, ljubav ili bilo što. Ali ne možete nešto dobiti za ništa.’ Iris je 2013. ušla na listu najbolje odjevenih 50+ osoba prema izboru The Guardiana,

Objavljeno

|

Kako se oblačiti u starijim godinama?
Iris Apfel (screenshot: NYT)

Kada smo na Facebook stranici objavili fotografiju gospođe u crvenom krznu kako kupuje nareske u trgovini delikatesama, isprva nismo shvatili da je riječ o Iris Apfel, njujorškoj poduzetnici, dizajnerici interijera koja je radila za čak 9 američkih predsjednika, manekeneki i modnoj ikoni koju često zovu i “šarenom pticom mode”. Tim čudnije, što smo već pisali o osebujnoj ženi koja i u 94. godini života fascinira teoretičare mode i modne dizajnere svojim odnosom prema modi i stilu.

Iris je 2013. ušla na listu najbolje odjevenih 50+ osoba prema izboru The Guardiana, a otprilike u to vrijeme dala je i intervju za New York Times u kojem je objasnila smisao stila. Prošle je godine ostala udovica. Sa suprugom Carlom provela je punih 67 godina u braku. Preminuo je samo tri dana prije 101. rođendana.

„Moja filozofija jest da ništa u životu nije besplatno. Kada sam to shvatila, odrasla sam. Sve ima cijenu; ako nije novac, onda je to vrijeme, iskustvo, ljubav ili bilo što. Ali ne možete nešto dobiti za ništa“, izjavila je Apfel za New York Times.

Kako ste postali slavni? 

“Postala sam javno poznata nakon što su mi iz Instituta za modu Muzeja umjetnosti Metropolitan pitali bi li mogla napraviti malu izložbu modnih dodataka, a ja sam pomislila kako bi to bilo zabavno. Harold Koda je imao briljantnu ideju . Kazao je da je besmisleno pokazivati dodatke izvan konteksta te da bismo ih trebali prikazati kako se koristi. Za izložbu sam trebala pripremiti 5 odjevnih kombinacija. Ušli su mi u ormare, otvorili kutije, pregledali ladice, puzali ispod kreveta. Ozbiljno! Pomaknuli smo namještaj ako bismo imali prostora. Moj jadni suprug je rekao kako je sretan što ga nisam natjerala da spava u ladici. Izdvojili su oko 300 odjevnih predmeta. Izložba je ispala odlično, bila je veliki hit. Dobila sam novinske stranice, a modni dizajneri su obilazili moju izložbu. Svi su došli. Američki dizajneri su govorili da više ne treba odlaziti u Europu, sada kada mogu pogledati moju izložbu u njujorškoj 51. ulici.”

Moda za starije osobe

Iris Apfel (screenshot: NYT)

Kako definirate stil?

“To je stav, stav, stav… Nije važno što činite, već kako to činite.”

Puno godina ste bili dizajnerica interijera. Način na koji ste uredili svoju kuću je jedinstven. Kako je to povezano?

“Mislim da su to dijelovi iste psihe. Dobar dizajn je samoizražavanje, a ne kopiranje drugih.”

Mnogi interijeri su uređeni ozbiljno, ali…

“Mislim da je to užasno. Zapravo, ako ste ozbiljna osoba, onda je dobro da imate ozbiljnu kuću. Ali sebe ne doživljavam ozbiljnom, volim se zabavljati. Mislim da je dobro pomalo griješiti. Kako je rekla Diana Vreeland – previše dobrog ukusa nije dobro.”

Većina stvari koje imate na sebi su vaših ruku djelo?

“Da, kućna radinost.”

Živimo u vremenu kada svatko želi postati slavan samo zato da bi bio slavan. Vama se slava dogodila slučajno.

“Sve važne stvari u mom životu su se dogodile slučajno. Nisam nikad planirala posao, ne planiram ništa, ako se dogodi, dogodi se. A ako se ne dogodi, ne uzrujavam se. Morate biti otvoreni. Propustila sam mnoge stvari, ali ne mogu raditi sve.”

Koje bi tri riječi opisale vaš pogled na život?

“Samo jedno putovanje. Iskoristite ga.”

Što Iris Apfel kaže o modi?

Nema goreg nego kada starija žena pokušava izgledati mlađe. Možete izgledati sjajno u bilo kojoj dobi. Posebno pazite na držanje.

Nakit se najlakše transformira od svih modnih dodataka. Sa samo jednim komadom možete izmijeniti cijeli izgled.

Ne morate nešto kupiti samo zato što je trendi ili zato što savršeno stoji Angelini Jolie.

Nikada nisam voljela Chanel; sviđao mi se na drugim ženama, nekim drugim ženama.

Nikada ne bih platila stotine dolara za torbicu. Ne zato što ih nemam nego zato što smatram da niti jedna toliko ne vrijedi.”

24sata.hr

Što naši čitatelji misle o stilu Iris Apfel?

Barem nije dosadno odjevena. Bez veze je uvijek ići na sigurno pri odijevanju, osobito kad si mlad. Ova gospođa je pustila mašti na volju i mora joj se čestitati na hrabrosti, a fino joj pristaje. (Alma)

Bitno je da se u tome ona osjeća dobro i da joj ta odjeća predstavlja zadovoljstvo. To je to, jer drugima da ne znam sto obučeš, uvijek će se naći neka zamjerka. (Zdenka)

Ako je mladost napustila tijelo, nije napustila mozak! (Nada)

Gospođa izgleda ko da je ispala iz Muppet Showa. Nema veze s godinama. I za neku klinku tako obučenu bih isto rekao. (Branko)

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.