Prati nas

Kuhinja

Napravite hippie jaja za veseli Uskrs

Postupak je jednostavan. Sve što vam je za njega potrebno jesu jaja, boja za jaja, ocat i obične gumice za zimnicu. Ako niste sigurni jesu li jaja kuhana, zavrtite ih na stolu i provjerite. Tvrdo kuhana jaja bi se trebala okretati kao zvrk.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako bojati jaja za uskrs? Kako farbati jaja?
screenshot: Youtube

Ako vam standardno bojana jaja nisu dovoljna i tražite dodatno veselje na uskrsnom stolu, hippie jaja su pravi način da to postignete. Postupak je jednostavan. Sve što vam je za njega potrebno jesu jaja, boja za jaja, ocat i obične gumice za zimnicu.

1.

Tvrdo skuhajte jaja. Ako niste sigurni jesu li kuhana, zavrtite ih na stolu i provjerite. Tvrdo kuhana jaja bi se trebala okretati kao zvrk.


2.

Omotajte ih gumicama kako biste stvorili uzorak koji će zadržati boju ljuske

3.

Pripremite boje prema recepturi na vrećici (najčešće je treba samo rastopiti u vrućoj vodi uz dodatak malo octa). Boje izlijte u zdjelice. Neka razina tekućine malo prelazi polovicu visine jajeta kada ga u nju položite. Boja vam ne smije prekriti cijelo jaje kada ga spustite u zdjelicu.

4.

Stavite jaja vodoravno u zdjelice pazeći da gornja polovica ostane suha. Ostavite stajati prema recepturi, najčešće 3-5 minuta.

5.

Izvadite jaja, posušite ih i potopite ih u DRUGU boju na način da sada neobojena površina bude potpoljena. Ne brinite ako boja prelazi već ranije obojani dio, to će jajima dati dodatnu živopisnost.

6.

Još jednom, izvadite jaja, posušite ih i sada potopite u TREĆU boju. Ali sada ih potopite do pola po okomitoj osi.

7.

Izvadite, posušite i skinite gumice. Namažite uljem. Vaša hippie jaja su gotova.

8.

Ako vam ništa od ovoga nije jasno, pogledajte priloženi video.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP