Prati nas

Aktualno

Napravite hippie jaja za veseli Uskrs

Postupak je jednostavan. Sve što vam je za njega potrebno jesu jaja, boja za jaja, ocat i obične gumice za zimnicu. Ako niste sigurni jesu li jaja kuhana, zavrtite ih na stolu i provjerite. Tvrdo kuhana jaja bi se trebala okretati kao zvrk.

Objavljeno

|

Kako bojati jaja za uskrs? Kako farbati jaja?
screenshot: Youtube

Ako vam standardno bojana jaja nisu dovoljna i tražite dodatno veselje na uskrsnom stolu, hippie jaja su pravi način da to postignete. Postupak je jednostavan. Sve što vam je za njega potrebno jesu jaja, boja za jaja, ocat i obične gumice za zimnicu.

1.

Tvrdo skuhajte jaja. Ako niste sigurni jesu li kuhana, zavrtite ih na stolu i provjerite. Tvrdo kuhana jaja bi se trebala okretati kao zvrk.


2.

Omotajte ih gumicama kako biste stvorili uzorak koji će zadržati boju ljuske

3.

Pripremite boje prema recepturi na vrećici (najčešće je treba samo rastopiti u vrućoj vodi uz dodatak malo octa). Boje izlijte u zdjelice. Neka razina tekućine malo prelazi polovicu visine jajeta kada ga u nju položite. Boja vam ne smije prekriti cijelo jaje kada ga spustite u zdjelicu.

4.

Stavite jaja vodoravno u zdjelice pazeći da gornja polovica ostane suha. Ostavite stajati prema recepturi, najčešće 3-5 minuta.

5.

Izvadite jaja, posušite ih i potopite ih u DRUGU boju na način da sada neobojena površina bude potpoljena. Ne brinite ako boja prelazi već ranije obojani dio, to će jajima dati dodatnu živopisnost.

6.

Još jednom, izvadite jaja, posušite ih i sada potopite u TREĆU boju. Ali sada ih potopite do pola po okomitoj osi.

7.

Izvadite, posušite i skinite gumice. Namažite uljem. Vaša hippie jaja su gotova.

8.

Ako vam ništa od ovoga nije jasno, pogledajte priloženi video.

.

Aktualno

Kako obojati jaja na prirodan način

Pisanice ze bojaju već stolčjećima, puno prije nego su izumljene umjetne, tvorničke boje za jaja. Naše mame i bake znale su trikove kako obojati pisanice na posve prirodan način pomoću namirnica koje vjerojetno već imate u svojoj kuhinji.

Objavljeno

|

Uskrs bez šareno obojanih pisanica posve je nezamisliv. No, iako je jednostavnije kupiti gotovu boju za jaja i riješiti sve u samo nekoliko minuta, sve je više onih koji će posegnuti za starim metodama kojima su se služile naše mame i bake i jaja obojati na prirodan način. Takvo bojanje jaja ima svojih prednosti. Uz to što su takve boje potpuno neškodljive, većinu stvari koje trebate za prirodno bojanje pisanica vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. Osim toga, nijanse koje ćete dobiti bit će nježne i prirodne i zasigurno će oduševiti vaše ukućane.

Za početak, ako niste u mogućnosti nabaviti bijela jaja, ona uobičajena smeđa možete izbijeliti tako što ćete ih preko noći potopiti u vodu u koju ste dodali malo octa. Samo pazite, nakon takvog postupka, ljuska jajeta je malo osjetljivija pa budite oprezni da vam jaje ne pukne. Kod bojanja jaja postupak je uglavnom isti za sve boje: jaje valja kuhati s puno odabrane namirnice oko 10 minuta i onda ostaviti preko noći da se namaču.


foto: Pixabay

Za lijepu tamno smeđu nijansu, jaja kuhajte u jakoj kavi.

 

foto: Pixabay

Svjetlo smeđa ili narančasta jaja bit će ako ih prokuhate u ljuski žutog luka.

foto: Pixabay

Ako želite ružičasta jaja, posegnite za čajem od hibiskusa.

foto: Pixabay

Za divna žuta jaja, kuhajte ih u kurkumi.

foto: Pixabay

Jaja će biti ljubičasta ako ih obojite ljubičastim kupusom.

foto: Pixabay

Za crvenu boju jaja kuhajte u cikli.

foto: Pixabay

Zelena jaja dobit ćete ako ih obojite špinatom.

 

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP