Prati nas

Mozaik

9 znakova da ste baka iz snova

‘Kako biti dobra baka?’ pitaju se mnogi. Bez baka se može, ali je život s njima ljepši. Pogotovo ako ste jedna od onih baka koja ne bježi od zabave, ali i ne zaboravljate kako ste tu da biste ih nečemu i podučili.

Objavljeno

|

Parava baka na viđanje unučadi
foto: BigStock

Jeste li najbolja baka koju unučad obožava? Odgovor je potvrdan ako činite većinu stvari s ovog popisa, piše magazin AARP.

1. Video baka

S unucima gledate filmove na tabletu i zabavljate ih pričanjima kako ste nekada morali izaći iz kuće i šetati do videoteke, a sve kako biste izabrali video-kasetu koju ste potom vratili na isto mjesto.2. Rasplesana baka

Unuke ste upoznali s glazbom Elvisa Presleya i Arethe Franklin, ali možete s njima zaplesati i na Justina Timberlakea i Kate Perry.

3. Super baka

I vi obožavate heroinu Katniss Everdeen iz “Igara gladi”, ali im pokazujete kako obične djevojčice i svakodnevni dječaci mogu biti također jaki i fantastični.

4. Načitana baka

Pratite i moderne knjige za djecu poput “Harryja Pottera”, ali im čitate i domaće klasike poput “Priča iz davnina” ili “Ježeve kućice”.

5. Gastro baka

Nemate ništa protiv toga da se petkom navečer jede pizza, ali ste spremni pripremiti omiljenu obiteljsku večeru. A kada unuci budu dovoljno veliki, naučit ćete ih kako da si sami spreme omiljeno jelo.

6. Cyber baka

Rado ćete odložiti novine i prekinuti dokoličarenje kako biste s unucima porazgovarali preko Skypea.

7. Kulturna baka

Pratite njihove nogometne uspjehe s tribina, ali im širite vidike tako da ih vodite u kazalište, na koncerte…

8. Retro baka

Šaljete im SMS poruke, ali im ponekad pošaljete i pravu papirnatu razglednicu. Tek toliko da se nauče radosti iščekivanja.

9. Pouzdana baka

Uskočite kada ih treba pričuvati i bezuvjetno prihvaćate kaos koji djeca unose u život.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati