Božićnica za umirovljenike, penzionere. Hoću li dobiti božićnicu?
foto: BigStock

Božićnicu od 200 kuna neki su umirovljenici platili 1000 kuna

Autor: • 21. 04. 2016. • Vijesti1015 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Kada je prošlogodišnjeg listopada Vlada RH donijela odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja, umirovljenici nisu mogli ni zamisliti da će velik broj njih zbog 200-tinjak kuna božićnice ostati bez prava na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna, drugim riječima – bez besplatnog dopunskog osiguranja, piše Glas Slavonije.

Vladina božićnica, koja im je tek djelomično, i to jednokratno, popravila kućni budžet, uvrštena je u njihov godišnji prihod, čime je dio njih izišao iz cenzusa od 1516,32 kune mjesečnog primanja po članu obitelji, odnosno 1939,39 kuna za samca. Dakako da je sve skupa pogodilo one najsiromašnije, s mirovinom od približno 2000 kuna i nižom, koji su, odlukom Vlade, prošlogodišnjeg prosinca inkasirali po 225 kuna. Ni krivi ni dužni kažnjeni su oduzimanjem prava na besplatno dopunsko osiguranje, pa će državi svakoga mjeseca morati plaćati po 70, odnosno 89 kuna koliko će uskoro biti cijena narančaste zdravstvene kartice. Lako se da izračunati kako ih božićnica, zapravo, košta gotovo 1000 kuna.Upravo takav slučaj dogodio se jednoj korisnici usluga belomanastirskog Doma za starije i nemoćne osobe. U Poreznoj upravi došli su do saznanja kako joj je ukupni godišnji prihod za prošlu godinu bio neznatno iznad cenzusa od 1939,39 kuna, čime je starica automatizmom izgubila to pravo. Da stvar bude zanimljivija, mirovina, koja joj je samo nekoliko kuna manja od one kojom bi premašila cenzus, ostala je ista. Eventualno pravo na besplatno dopunsko osiguranje, ako se nešto ne promijeni, mogla bi ostvariti tek iduće godine, dakako ako u međuvremenu i nova Vlada ne odluči umirovljenike počastiti božićnicom ili nekim drugim mizernim primanjem koje ulazi u godišnji prihod.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.