Prati nas

Kuhinja

Kao medenjaci: Začinjeni kolač od oraha

Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta. Slastica će se posebno svidjeti onima koji vole okus medenjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Najbolji kolači o oraha, najbolji medenjaci
Začinjeni kolač od oraha (foto: Kuzinavanje.com)

Ako volite okus medenjaka, ali ne volite raditi medenjake, probajte sa začinjenim kolačem oraha, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta.

Sastojci

Biskvit
200 g smekšalog maslaca
100 g meda
4 jaja
100 g mljevenih oraha
1 paketić vanilin šećera
2 žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenog đumbira
prstohvat soli
150 g glatkog pšeničnog brašna
150 g integralnog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica ruma
150 g jogurta

Preljev i posipanje
100 g šećera u prahu
4 žlice ruma
1 žlica limunovog soka
100 g krupnije narezanih oraha

Priprema

Pjenasto izmutite maslac, dodajte mu jaja, medi i miješajte dok se sastojci ne spoje. Pomiješajte glatko i integralno brašno s praškom za pecivo te žlicu po žlicu dodavajte u smjesu maslaca, jaja i meda. Dodajte sol, orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir. Na kraju umiješajte rum i jogurt. Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli (24cm) ili četvrtasti kalup namažite maslacem i lagano pospite brašnom. U njega ulijte tijesto, poravnajte površinu i stavite u vruću pećnicu na oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom u sredini kolača je li pečen. Kolač zatim izvadite iz pećnice, izvadite iz kalupa i ostaviti na žičanoj mrežici da se ohladi.


U međuvremenu za preljev izmiješajte šećer u prahu, rum i limunov sok. Pridržavajte se točne mjere u receptu,  jer sa malo više tekućine preljev postane prerijedak. Premažite površinu kolača i pospite nasjeckanim orasima. Kad se preljev stisne, kolač narežite i poslužite.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP