Prati nas

Kuhinja

Kao medenjaci: Začinjeni kolač od oraha

Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta. Slastica će se posebno svidjeti onima koji vole okus medenjaka.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Najbolji kolači o oraha, najbolji medenjaci
Začinjeni kolač od oraha (foto: Kuzinavanje.com)

Ako volite okus medenjaka, ali ne volite raditi medenjake, probajte sa začinjenim kolačem oraha, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta.

Sastojci

Biskvit
200 g smekšalog maslaca
100 g meda
4 jaja
100 g mljevenih oraha
1 paketić vanilin šećera
2 žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenog đumbira
prstohvat soli
150 g glatkog pšeničnog brašna
150 g integralnog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica ruma
150 g jogurta

Preljev i posipanje
100 g šećera u prahu
4 žlice ruma
1 žlica limunovog soka
100 g krupnije narezanih oraha

Priprema

Pjenasto izmutite maslac, dodajte mu jaja, medi i miješajte dok se sastojci ne spoje. Pomiješajte glatko i integralno brašno s praškom za pecivo te žlicu po žlicu dodavajte u smjesu maslaca, jaja i meda. Dodajte sol, orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir. Na kraju umiješajte rum i jogurt. Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli (24cm) ili četvrtasti kalup namažite maslacem i lagano pospite brašnom. U njega ulijte tijesto, poravnajte površinu i stavite u vruću pećnicu na oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom u sredini kolača je li pečen. Kolač zatim izvadite iz pećnice, izvadite iz kalupa i ostaviti na žičanoj mrežici da se ohladi.


U međuvremenu za preljev izmiješajte šećer u prahu, rum i limunov sok. Pridržavajte se točne mjere u receptu,  jer sa malo više tekućine preljev postane prerijedak. Premažite površinu kolača i pospite nasjeckanim orasima. Kad se preljev stisne, kolač narežite i poslužite.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP