Prati nas

Kuhinja

Kao medenjaci: Začinjeni kolač od oraha

Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta. Slastica će se posebno svidjeti onima koji vole okus medenjaka.

Objavljeno

|

Najbolji kolači o oraha, najbolji medenjaci
Začinjeni kolač od oraha (foto: Kuzinavanje.com)

Ako volite okus medenjaka, ali ne volite raditi medenjake, probajte sa začinjenim kolačem oraha, savjetuje Hrvoje Medić, kuhar portala Kuzinavanje.com. Kako je riječ o slastici koja zahvaljujući cimetu, klinčiću u muškatnom oraščiću podsjeća na zimu, ovo prolazno zahladnjenje je pravi trenutak za isprobavanje novog recepta.

Sastojci

Biskvit
200 g smekšalog maslaca
100 g meda
4 jaja
100 g mljevenih oraha
1 paketić vanilin šećera
2 žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenog đumbira
prstohvat soli
150 g glatkog pšeničnog brašna
150 g integralnog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica ruma
150 g jogurta

Preljev i posipanje
100 g šećera u prahu
4 žlice ruma
1 žlica limunovog soka
100 g krupnije narezanih oraha

Priprema

Pjenasto izmutite maslac, dodajte mu jaja, medi i miješajte dok se sastojci ne spoje. Pomiješajte glatko i integralno brašno s praškom za pecivo te žlicu po žlicu dodavajte u smjesu maslaca, jaja i meda. Dodajte sol, orahe, vanilin šećer, cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir. Na kraju umiješajte rum i jogurt. Pećnicu zagrijte na 180°C. Okrugli (24cm) ili četvrtasti kalup namažite maslacem i lagano pospite brašnom. U njega ulijte tijesto, poravnajte površinu i stavite u vruću pećnicu na oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom u sredini kolača je li pečen. Kolač zatim izvadite iz pećnice, izvadite iz kalupa i ostaviti na žičanoj mrežici da se ohladi.


U međuvremenu za preljev izmiješajte šećer u prahu, rum i limunov sok. Pridržavajte se točne mjere u receptu,  jer sa malo više tekućine preljev postane prerijedak. Premažite površinu kolača i pospite nasjeckanim orasima. Kad se preljev stisne, kolač narežite i poslužite.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP