Prati nas

Vijesti

Kome sve država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje?

U 2015. godini gotovo milijun građana Hrvatske ostvarilo je pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna Republike Hrvatske. Prema podacima koje je Tportal dobio od HZZO-a, od ukupno 974.032 tisuće takvih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, čak 70 posto ‘besplatnih’ polica koristili su socijalno ugroženi i siromašni.

Objavljeno

|

Cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja
foto: hzzo.hr

U 2015. godini gotovo milijun građana Hrvatske ostvarilo je pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna Republike Hrvatske. Prema podacima koje je Tportal dobio od HZZO-a, od ukupno 974.032 tisuće takvih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, čak 70 posto ‘besplatnih’ polica koristili su socijalno ugroženi i siromašni.

70%  – siromašni

Besplatno dopunsko osiguranje koriste građani temeljem imovinskog cenzusa, socijalno ugroženi čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice, a što u ovom trenutku iznosi 1.516,32 kn. U toj su skupini 2015. godine bili i osiguranici samci, ako im prihodovni cenzus u 2014. godine nije bio veći od 1.939 kuna.


16% – redoviti učenici

Redoviti učenici i studenti čine udio od 16 posto osiguranika s besplatnim policama dopunskog zdravstvenog osiguranja.

6,5% – invalidi

Stopostotni invalidi, osobe s posebnim tjelesnim oštećenjima te osobe koje zbog bolesti ili oštećenja ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi čine udio od 6,5 posto među milijun građana Hrvatske kojima se police dopunskog zdravstvenog osiguranja pri HZZO-u plaćaju iz Državnog proračuna

3,5% – dobrovoljni darivatelji krvi

Udio dobrovoljnih davatelja krvi je četiri posto, 3.5 posto besplatnih polica pripada darivateljima dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja.

 

.

Vijesti

Rujansko usklađivanje – stiže još jedna povišica mirovina

Državni zavod za statistiku navodi da su u prvom dijelu ove godine prosječne mjesečne bruto plaće porasle 3,4 posto, dok je inflacija u tom razdoblju bila niska – svega 0,2 posto

Objavljeno

|

Autor

Uz najavljeno povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru za dva posto, država će u rujnu morati pronaći dodatna sredstava i za povećanje mirovina za 1,8 posto.

Od rujna će se provesti drugo redovno usklađivanje mirovina prema kretanju plaća i cijena, za što će do kraja godine ministar financija Zdravko Marić morati osigurati dodatnih 320 milijuna. Ovogodišnji proračun za mirovine, izračunao je Večernji list, mogao bi premašiti 41 milijardu kuna.


“Indeksacija mirovina, jedna je napravljena, druga ide u rujnu, će biti malo iznad originalnih predviđanja – to na toj velikoj masi za ovu godinu znači 900 milijuna kuna više od planiranog. Mi ćemo novac naći, to je jedna od prioritetnih stvari”, izjavio je ministar financija Zdravko Marić za N1 još u srpnju.

Državni zavod za statistiku navodi da su u prvom dijelu ove godine prosječne mjesečne bruto plaće porasle 3,4 posto, dok je inflacija u tom razdoblju bila niska – svega 0,2 posto. Zbroj jednog i drugog, umanjen za pola, prema poznatoj švicarskoj formuli daje podatak od 1,8 posto, za koliko će od rujna porasti mirovine. 

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP