Gdje kupiti puhovu mast?
foto: bvo.zadweb.biz.hr

Liječi li mast od puha rane i psorijazu?

Autor: • 26. 04. 2016. • Kolaž, Zdravlje10976 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Na internetu se oglašava krema od puhovog ulja za liječenje psorijaze, opeklina, mitesera, zacjeljivanje rana pa čak i za pomlađivanje kože. Cijena 30 grama takvog proizvoda kreće se oko 70 kuna. No postoje li dokazi da mast ovog simpatičnog glodavca pomaže zdravlju? Odgovor je potražio liječničko-znanstveni tim portala Dokazi u medicini.

Puh je glodavac nalik na vjeverici, a građom je sličan mišu. Njegovo meso smatra se delicijom pa se do danas lov na puhove održao na području Gorskog Kotara, Like, na otocima Braču i Hvaru. Odnedavno se puhovi ne reklamiraju samo kao poslastica za jelo nego se mogu naći i bajkoviti oglasi u kojima se prodaje „ljekovita“ krema, odnosno melem od ulja koje se dobiva od puha. U reklamnim napisima o puhovom ulju navodi se da se to ulje dobiva tako da se mast puha topi na pari.Dokazi iz istraživanja na ljudima

Analiziranjem niza znanstvenih baza medicinske literature nije pronađena niti jedna klinička studija provedena na ljudima u kojoj je analizirana krema od puha za bilo koju bolest ili bilo što vezano za zdravlje čovjeka. Stoga se reklame o djelovanju kreme od puha mogu smatrati neutemeljenim zdravstvenim tvrdnjama i neprovjerenim teorijama. Nemojte svoje novce bacati na neutemeljene proizvode. Svoje liječenje povjerite liječniku i provjerenim, znanstveno utemeljenim terapijama.

Zaključno, ne potičite izlovljavanje ovih simpatičnih životinjica o kojima više možete naučiti na ovim stranicama.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.