Prati nas

Vijesti

Milivoj Špika: Umirovljenike se nije pitalo oko reformi i nisu jedini

Nisam razmišljao na način da izađemo iz koalicije, ali vjerujte mi da neki drugi partneri isto nisu bili konzultirani. Naši partneri ovo mogu shvatiti kao kolokvijalno gunđanje, a ako će se naše riječi ignorirati, razmislit ćemo o daljnjim postupcima prema tom ponašanju.

Objavljeno

|

Što radi stranka umirovljenika?
screenshot: HTV

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika rekao je u Dnevniku N1 kako BUZ nije jedini partner s kojim se vladajuća Domoljubna koalicija nije konzultirala oko pojedinih reformi, osobito oko one kojoj se protive – mirovinskoj. “Mi smo jasno rekli javnosti da nećemo donositi odluke koje će umanjivati standard bilo koje skupine”, kaže Špika.

“Ovo što se napravila s poskupljenjem dopunskog osiguranja, i s podizanjem dobne granice za odlazak u mirovinu je još veći probem jer niti Europska komisija ne traži da to radimo. Ničim izazvani su sada naši kolege iz Domoljubne koalicije odlučili da se to radi, što je nepotrebno, jer sada na Zavodu imamo 300 tisuća nezaposlenih ljudi”, rekao je.


Na pitanje osjeća li se sada prevareno, kaže da ne žele sad tako teško govoriti, ali da je činjenica da se koalicijski partneri nisu držali dogovora. “Možete biti sigurni da ćemo biti protiv toga ako se tako nastavi. Otvoreni smo, ipak, za daljnju priču”, rekao je Špika. Kaže da se sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom nije imao priliku vidjeti nakon izbora. “Bilo je nekoliko poziva, ali se uvijek nešto ispriječilo”, rekao je Špika. “Ja ću se ponašati kako smo obećali u kampanji. Možete biti sigurni, riječi koju sam dao građanima ću se držati”, poručio je.

“Nisam razmišljao na način da izađemo iz koalicije, ali vjerujte mi da neki drugi partneri isto nisu bili konzultirani. Naši partneri ovo mogu shvatiti kao kolokvijalno gunđanje, a ako će se naše riječi ignorirati, razmislit ćemo o daljnjim postupcima prema tom ponašanju”, zaključio je.

.

Vijesti

Aladrović: Izmjene zakona već u ponedjeljak idu u hitnu saborsku proceduru

‘Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže”, kaže ministar Aladrović.

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković je jučer izjavio da je Vlada u cijelosti prihvatila zahtjeve sindikata okupljenih oko Inicijative ’67 je previše’ i odlučila krenuti u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Na pitanje hoće li se sada, nakon premijerove izjave, odustati od referenduma, sindikalist Krešimir Sever za HRT je rekao kako su potpisi predani u Sabor i da Inicijativa više ne može povući potpise.


“Čekamo reakciju Sabora i u slučaju da se odluči donijeti izmjena Zakona u potpunosti u skladu s onim što smo tražili u referendumskom pitanju, očekujemo da će se pitati Ustavni sud oko toga”, rekao je Sever.

Krešimir Sever (foto: Sandro Bura)

Ministar mirovinskog sustava Josip Aldarović naglasio je da nije riječ o kapitulaciji, već da je Vlada akceptirala 711 tisuća potpisa svojih građana: “Mirovinska reforma se počela primjenjivati od 01.01.2019. godine i velika većina odredbi iz mirovinske reforme je pokazala već sada pozitivne učinke. Ono što je bilo predmet spora je ovo referendumsko pitanje, na temelju kojeg su sindikati skupili potpise”, rekao je ministar i dodao kako je ovo odgovorna Vlada koja je prihvatila volju 711 tisuća građana.

Objasnio je i da će paralelno s ovim zahtjevima, Vlada mijenjati i radno zakonodavstvo: “Produženje rada je bila jedna od temeljnih misli vodilja tijekom mirovinske reforme. Dulji ostanak u sustavu rada čini mirovinski sustav održivim i adekvatne mirovine. Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže.”

Ministar je, gostujući na Hrvatskom radiju, rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana. Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

, rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana. Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP