Prati nas

Vijesti

Orešković odlučio: Pripremite se, stiže porez na nekretnine

Kod starijih građana je riječ je o svojevrsnoj nekretninskoj štednji pa se s pravom pitaju koliko će vijest o uvođenju poreza na nekretnine utjecati na formalno najsiromašnije skupine građana – umirovljenike i nezaposlene.

Objavljeno

|

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković (screenshot: HTV)

Premijer Tihomir Orešković odlučio je učiniti ono što su njegovi prethodnici obećavali, ali nisu nikad realizirali. Porez na nekretnine uvodi se 2018. godine i to u dvije faze zbog metodologije procjene vrijednosti nekretnine. Prva faza počinje 1. siječnja 2018., a druga puna faza primjene od 1. siječnja 2020. godine. Porez na nekretnine zamijenit će komunalnu naknadu.

Stariji građani Hrvatske bogati su nekretninama u usporedbi s nekim drugim razvijenijim europskim zemljama. Razlog je taj što je velik broj građana Jugoslavije živio u društvenim stanovima koji su se otkupljivali nakon osamostaljenja Hrvatske, a u desetljećima prije toga gradile su se vikendice i kuće za odmor.


Riječ je o svojevrsnoj nekretninskoj štednji pa se s pravom pitaju koliko će uvođenje poreza na nekretnine utjecati na formalno najsiromašnije skupine građana  – umirovljenike i nezaposlene.

.

Vijesti

Vlada razmišlja o 15 radnih nedjelja godišnje, trgovački centri nisu zadovoljni

U turističkim sredinama radne bi zacijelo bilje ljetne nedjelje, dok bi se na kontinentu koncentrirali oko kraja godine i eventualno razdoblja velikih sezonskih rasprodaja.

Objavljeno

|

Autor

Veći dio prošle godine ministar gospodarstva Darko Horvat pokušavao je doći do konsenzusa među socijalnim partnerima, a za travanj najavljuje i službeni početak javne rasprave o prijedlogu koji se brusi unutar zainteresiranih strana, navodi Večernji list.

Kako sada stvari stoje, Hrvatska ipak ne bi išla na potpunu zabranu rada trgovina nedjeljom, na kojoj inzistira vodstvo sindikata trgovine, uz jasnu podršku vrha Crkve, nego bi se vlasnicima trgovačkih lanaca omogućilo da odrede 12, 14 ili 15 nedjelja u godini koje bi bile radne.


U turističkim sredinama radne bi zacijelo bilje ljetne nedjelje, dok bi se na kontinentu koncentrirali oko kraja godine i eventualno razdoblja velikih sezonskih rasprodaja. Kako bilo, nedjelja će biti i vruća politička tema u izbornoj godini oko koje su se zasad izjasnile samo neke stranke.

Manjinski partneri HDZ-a, Hrvatska narodna stranka i Liberalna stranka protive se zabranama, SDP tek namjerava iznijeti svoj stav, a ostale stranke svrstavaju se na ovu ili onu stranu ovisno o svjetonazoru i procjenama koliko bi im to donijelo potencijalnih glasova.

U trgovini je zaposleno više od 200 tisuća ljudi, od kojih njih oko 135 tisuća radi u trgovini na malo. Nedjelja većinom pogađa žene jer one dominiraju u toj djelatnosti. Premda je razgovor o novom reguliranju rada nedjeljom krenuo iz politike, na neki način su ga potaknuli poslodavci koji sve teže dolaze do radnika.

Prehrambeni lanci ne bi bili pretjerano nesretni kad bi se rad nedjeljom zabranio, no veliki trgovinski centri čvrsto su protiv zabrana jer nedjeljom imaju najveći promet, donosi Večernji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP