Prati nas

Vijesti

Orešković odlučio: Pripremite se, stiže porez na nekretnine

Kod starijih građana je riječ je o svojevrsnoj nekretninskoj štednji pa se s pravom pitaju koliko će vijest o uvođenju poreza na nekretnine utjecati na formalno najsiromašnije skupine građana – umirovljenike i nezaposlene.

Avatar

Objavljeno

|

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković (screenshot: HTV)

Premijer Tihomir Orešković odlučio je učiniti ono što su njegovi prethodnici obećavali, ali nisu nikad realizirali. Porez na nekretnine uvodi se 2018. godine i to u dvije faze zbog metodologije procjene vrijednosti nekretnine. Prva faza počinje 1. siječnja 2018., a druga puna faza primjene od 1. siječnja 2020. godine. Porez na nekretnine zamijenit će komunalnu naknadu.

Stariji građani Hrvatske bogati su nekretninama u usporedbi s nekim drugim razvijenijim europskim zemljama. Razlog je taj što je velik broj građana Jugoslavije živio u društvenim stanovima koji su se otkupljivali nakon osamostaljenja Hrvatske, a u desetljećima prije toga gradile su se vikendice i kuće za odmor.


Riječ je o svojevrsnoj nekretninskoj štednji pa se s pravom pitaju koliko će uvođenje poreza na nekretnine utjecati na formalno najsiromašnije skupine građana  – umirovljenike i nezaposlene.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP