Prati nas

Mozaik

Indijka rodila prvo dijete u 70. godini života

Daljinder i njezin suprug dolaze iz sredine gdje se smatra sramotom i božjom kaznom biti neplodan, pa su se u poznim godinama odlučili na umjetnu oplodnju i postali roditelji malenog Sinčića. Za njegovu budućnost, kažu, ne brinu jer će se za sve pobrinuti bog.

Objavljeno

|

najstarije majke na svijetu
screenshot: ANI

Indijski liječnici još jednom raspravljaju o etičnosti postupaka kojim se ženama starijim godinama omogućava da postanu majke. Posljednja u nizu je Daljinder Kaur (70) koja je prošlog mjeseca rodila dječačića. Otac djeteta se zove Mohinder Singh Gill i ima 79 godina.

„U braku smo 46 godina i već sam izgubila nadu da ću ikada osjetiti majčinstvo“, ispričala je ova prvorotkinja novinarima. Kaže kako se ne smatra prestarom te da se osjeća dobro i spremno za suočavanje sa svim izazovima. Objašnjava da ih je okolina redovito ismijavala zbog toga što nemaju djecu. Naime, u kraju iz kojeg dolaze neplodnost se smatra božjim prokletstvom. „Bog je čuo naše molitve. Moj život je sada potpun. Sama se brinem za bebu i puna sam energije. Moj muž mi pomaže koliko god može. Kad smo vidjeli oglas za kliniku za neplodnost, pomislili smo da bismo trebali pokušati jer smo očajnički željeli dijete.“

Njezin suprug Mohinder Singh Gill, inače farmer, kaže kako ga njihova dob nimalo ne brine te kako će bog čuvati njihovog sinčića kojeg su nazvali Armaan. „Ljudi nas pitaju što će biti s našim sinom kada mi umremo. Ali ja vjerujem u boga, on se brine za sve“, kaže vremešni otac.

Klinika koja je obavila postupak umjetne oplodnje tvrdi da je majka zapravo dvije godine starija od službenih podataka te da su koristili njeno (!) jajašce i suprugovu spermu, a da je do trudnoće došlo iz trećeg pokušaja. Britanski Guardian pak javlja da su liječnici potvrdili da su korištena jajašca donorice.

Trudnoća je bila uredna, a majka i dijete se osjećaju odlično, priopćeno je. Ovo nije prvi takav slučaj u Indiji. 2008. godine 72-godišnja žena iz pokrajine Uttar Pradesh rodila je zdrave blizance, također nakon umjetne oplodnje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.