Prati nas

Zdravlje

Izbjegavate masno? Sada s tim možete prestati

Želite li smršaviti, valja izbjegavati masno? Taj je recept vrijedio donedavno. No najnovija istraživanja pokazuju da to možda nije tako te da nas suzdržavanje od masne hrane neće učiniti mršavijima. Štoviše, zbog nemasne dijete mogli bismo imati zdravstvenih problema.

Objavljeno

|

Masna hrana ne potiče debljanje
foto: Pixabay

‘Ako jedete masno, to ne znači da ćete se udebljati’, glasi najnoviji naputak britanskog Nacionalnog foruma protiv pretilosti, prenosi Reuters. Priličan je to zaokret u odnosu na dosadašnje smjernice koje su mahom govorile da se masno treba izbjegavati kad god je to moguće.  Štoviše, britanski su znanstvenici ustanovili da će se problem pretilosti izbjegavanjem masne hrane samo pogoršati, a nikako smanjiti, stoji, između ostalog, u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Ljudi bi ipak najviše trebali jesti voće i povrće, zatim ugljikohidrate iz namirnica poput kruha, raži, riže i tjestenine te meso, jaja, ribu i grahorice. Slatku i slanu hranu treba konzumirati što rjeđe, a mlijeko i mliječne proizvode u razumnim količinama. Naravno, ako imate problema s probavljanjem laktoze, valja i njih izbjegavati.

Izvješće kaže kako preporuke o nemasnoj hrani i niskom kolesterolu imaju katastrofalne posljedice po zdravlje. Međutim, nutricionisti se ipak ne slažu već tvrde da su dokazi izvedeni na brzinu.

Liječnik John Wass, stručnjak za pretilost, tvrdi da nikad nije dobro selektivno pristupanje namirnicama te da se pitanje pretilosti ne može svesti na jednostavno ‘jedite masnu’ ili ‘jedite nemasni hranu’. ‘Uravnotežena je prehrana ključ. Treba jesti svega po malo, kao i redovito se kretati.’

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.