Prati nas

Ljubav i seks

Kako i kada potražiti ljubavnika nakon suprugove smrti?

Mnoge udovice kažu da osjećaju tjeskobu kada se nakon žalovanja upuštaju u potragu za budućim ljubavnikom ili partnerom; osjećaju kao da su nevjerne preminulom partneru ili se boje da će ga jednostavno zaboraviti. Neke se boje i razgovora s potencijalnim novim partnerom o njegovom prethodniku.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako pronaći partnera nakon smrti supruga?
foto: Pixabay

Udovice su često pod višestrukim pritiskom; s jedne ih strane žale zbog gubitka partnera, a s druge ih društvo uvjerava da moraju nastaviti sa životom u svim njegovim segmentima.

Nerijetko ih tako prijatelji pokušavaju „spojiti“ s drugim samcima ili udovcima. Psiholozi savjetuju – sve u svoje vrijeme. Psihologinja Petra Boynton za Telegraph kaže kako žene koje se ne osjećaju spremnima za ponovno druženje – jednostavno to ne trebaju činiti. Ne postoji točno određeni trenutak kada prestaje žalovanje, a počinje potraga za novim partnerom. Susretljivim prijateljima tada jednostavno treba zahvaliti na pomoći, ali i ih upozoriti da ćete njihov trud možda više cijeniti u budućnosti.


Mnoge udovice kažu da osjećaju tjeskobu kada se nakon žalovanja upuštaju u potragu za budućim ljubavnikom ili partnerom; osjećaju kao da su nevjerne  preminulom partneru ili se boje da će ga jednostavno zaboraviti. Neke se boje i razgovora s potencijalnim novim partnerom o njegovom prethodniku.

Važno je, kažu stručnjaci, znati što hoćete. Ako se želite upustiti u nove interakcije, ako želite upoznavati nove ljude, a ne želite vezu, okrenite se hobijima, sportu, izletima… Družite se s ljudima bez obveza. Tijekom ovog procesa možda upoznate osobu s kojim ćete produbiti odnos, no do tada uživajte bez pritiska.

Jedno od mogućih rješenja je i traženje partnera putem interneta. Virtualni flert će vam reći jeste li spremni za idući korak u stvarnom životu. I prijatelji vam mogu pomoći u „spajanju“, no jasno naznačite da niste spremni obvezati se i da se tek morate priviknuti na ideju viđanja s drugim muškarcima.

U cijeloj priči muškarcu s kojim izlazite ne morate otkriti ništa više od onoga što ste u tom trenutku spremni. Ako mislite da je važno na početku reći da ste udovica, recite to. Ali možete to učiniti i u nekom budućem trenutku kada budete sigurniji u odnos koji gradite. Pri tome ne zaboravite, savjetuju psihilozi, da postoje osobe koje u udovicama gledaju „lak plijen“ i rado će iskoristiti njihovu ranjivost, pogotovo u slučaju traženja partnera na internetu.

.

Ljubav i seks

Što se smije, a što ne? Izdane su smjernice za sigurno vođenje ljubavi tijekom pandemije

Američki stručnjaci izdali su posebne upute za siguran seks tijekom pandemije što uključuje obavezno nošenje maski ili online seks. Uz malo mašte, čak i ta ograničenja moguće je pretvoriti u jedinstveni užitak.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Tijekom ove pandemije mnoge su nam posve uobičajene stvari bile zabranjene ili smo u njima mogli uživati ali uz posebne mjere opreza. Tako je i sa seksom, a brojni su američki gradovi izdali čak i posebne preporuke kako se odati užitku bez opasnosti od zaraze koronavirusom.

Kako piše CNN, razumljivo je da će se ljudi i tijekom pandemije upuštati u seksualne odnose – što je sasvim u redu. No kako je COVID-19, čini se, bolest koja se prije svega širi kapljičnim putem, potrebne su dodatne mjere opreza koje, uz malo mašte, mogu vašem seksualnom životu donijeti i određenu dodatnu čar.


Zdravstveni stručnjaci grada New Yorka u novim uputama o sigurnom seksu tijekom pandemije navode da je prije svega potrebno zaštititi usta i nos, pa i tijekom seksualnog čina potiču upotrebu maski.

“To može biti i pomalo perverzno”, kaže se u uputama. “Budite kreativni sa seksualnim pozama i fizičkim barijerama poput zidova koje će omogućiti seksualni kontakt, no spriječiti blizak kontakt licem u lice. Možete i masturbirati zajedno tako da tjelesni kontakt posve izbjegnete”, navodi se u novim smjernicama, a stručnjaci ljude podsjećaju i da su oni sami ‘svoj najsigurniji seksualni partner’.

Što se, pak, odabira partnera tiče, najsigurnije je upustiti se u seksualni odnos s nekim članom vlastitog kućanstva, no ako vas zanima seks s nekim izvan vašeg kućanstva, smjernice preporučuju da to bude netko s kim možete otvoreno razgovarati o Covidu-19 na način kao što možete razgovarati o upotrebi kondoma i ostalim sa seksom povezanim temama.

Također se navodi se i kako grupni seks, barem zasad, nije poželjan s obzirom da se ne preporučuje okupljanja većeg broja ljudi. Ako netko ipak poželi “pronaći veće društvo za seks, za susret treba odabrati velike, prozračne prostorije te nositi maske i osigurati dezinficijens za ruke”.

Zahvaljujući tehnologiji, tu je i online seks – što je najsigurnija opcija –  pa stručnjaci preporučuju da nakratko odmorite od seksa uživo i priključite se nekom od “seksi Zoom zabava”.

Upuštate li se, pak, u seksualni odnos s nekom novom osobom, pažljivo motrite simptome koji mogu ukazivati na zarazu koronavirusom.

Stručnjaci iz Washingtona kažu da bi se u seksualni odnos trebali upuštati samo ako se oboje osjećate dobro, a oni iz Oregona nude i grafički prikaz najsigurnijih seksualnih poza. U San Franciscu, pak, savjetuju da se tijekom pandemije ostane uz svojeg “glavnog seksualnog partnera ili one s kojima imate čest i redovit odnos”.

Ako morate ostati fizički udaljeni od svojeg partnera, upute iz Austina preporučuju da budete kreativni tijekom online susreta.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP