Prati nas

Ljubav

Kako i kada potražiti ljubavnika nakon suprugove smrti?

Mnoge udovice kažu da osjećaju tjeskobu kada se nakon žalovanja upuštaju u potragu za budućim ljubavnikom ili partnerom; osjećaju kao da su nevjerne preminulom partneru ili se boje da će ga jednostavno zaboraviti. Neke se boje i razgovora s potencijalnim novim partnerom o njegovom prethodniku.

Objavljeno

|

Kako pronaći partnera nakon smrti supruga?
foto: Pixabay

Udovice su često pod višestrukim pritiskom; s jedne ih strane žale zbog gubitka partnera, a s druge ih društvo uvjerava da moraju nastaviti sa životom u svim njegovim segmentima.

Nerijetko ih tako prijatelji pokušavaju „spojiti“ s drugim samcima ili udovcima. Psiholozi savjetuju – sve u svoje vrijeme. Psihologinja Petra Boynton za Telegraph kaže kako žene koje se ne osjećaju spremnima za ponovno druženje – jednostavno to ne trebaju činiti. Ne postoji točno određeni trenutak kada prestaje žalovanje, a počinje potraga za novim partnerom. Susretljivim prijateljima tada jednostavno treba zahvaliti na pomoći, ali i ih upozoriti da ćete njihov trud možda više cijeniti u budućnosti.

Mnoge udovice kažu da osjećaju tjeskobu kada se nakon žalovanja upuštaju u potragu za budućim ljubavnikom ili partnerom; osjećaju kao da su nevjerne  preminulom partneru ili se boje da će ga jednostavno zaboraviti. Neke se boje i razgovora s potencijalnim novim partnerom o njegovom prethodniku.

Važno je, kažu stručnjaci, znati što hoćete. Ako se želite upustiti u nove interakcije, ako želite upoznavati nove ljude, a ne želite vezu, okrenite se hobijima, sportu, izletima… Družite se s ljudima bez obveza. Tijekom ovog procesa možda upoznate osobu s kojim ćete produbiti odnos, no do tada uživajte bez pritiska.

Jedno od mogućih rješenja je i traženje partnera putem interneta. Virtualni flert će vam reći jeste li spremni za idući korak u stvarnom životu. I prijatelji vam mogu pomoći u „spajanju“, no jasno naznačite da niste spremni obvezati se i da se tek morate priviknuti na ideju viđanja s drugim muškarcima.

U cijeloj priči muškarcu s kojim izlazite ne morate otkriti ništa više od onoga što ste u tom trenutku spremni. Ako mislite da je važno na početku reći da ste udovica, recite to. Ali možete to učiniti i u nekom budućem trenutku kada budete sigurniji u odnos koji gradite. Pri tome ne zaboravite, savjetuju psihilozi, da postoje osobe koje u udovicama gledaju „lak plijen“ i rado će iskoristiti njihovu ranjivost, pogotovo u slučaju traženja partnera na internetu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.