Prati nas

Ljubav i seks

Kako i kada potražiti ljubavnika nakon suprugove smrti?

Mnoge udovice kažu da osjećaju tjeskobu kada se nakon žalovanja upuštaju u potragu za budućim ljubavnikom ili partnerom; osjećaju kao da su nevjerne preminulom partneru ili se boje da će ga jednostavno zaboraviti. Neke se boje i razgovora s potencijalnim novim partnerom o njegovom prethodniku.

Objavljeno

|

Kako pronaći partnera nakon smrti supruga?
foto: Pixabay

Udovice su često pod višestrukim pritiskom; s jedne ih strane žale zbog gubitka partnera, a s druge ih društvo uvjerava da moraju nastaviti sa životom u svim njegovim segmentima.

Nerijetko ih tako prijatelji pokušavaju „spojiti“ s drugim samcima ili udovcima. Psiholozi savjetuju – sve u svoje vrijeme. Psihologinja Petra Boynton za Telegraph kaže kako žene koje se ne osjećaju spremnima za ponovno druženje – jednostavno to ne trebaju činiti. Ne postoji točno određeni trenutak kada prestaje žalovanje, a počinje potraga za novim partnerom. Susretljivim prijateljima tada jednostavno treba zahvaliti na pomoći, ali i ih upozoriti da ćete njihov trud možda više cijeniti u budućnosti.


Mnoge udovice kažu da osjećaju tjeskobu kada se nakon žalovanja upuštaju u potragu za budućim ljubavnikom ili partnerom; osjećaju kao da su nevjerne  preminulom partneru ili se boje da će ga jednostavno zaboraviti. Neke se boje i razgovora s potencijalnim novim partnerom o njegovom prethodniku.

Važno je, kažu stručnjaci, znati što hoćete. Ako se želite upustiti u nove interakcije, ako želite upoznavati nove ljude, a ne želite vezu, okrenite se hobijima, sportu, izletima… Družite se s ljudima bez obveza. Tijekom ovog procesa možda upoznate osobu s kojim ćete produbiti odnos, no do tada uživajte bez pritiska.

Jedno od mogućih rješenja je i traženje partnera putem interneta. Virtualni flert će vam reći jeste li spremni za idući korak u stvarnom životu. I prijatelji vam mogu pomoći u „spajanju“, no jasno naznačite da niste spremni obvezati se i da se tek morate priviknuti na ideju viđanja s drugim muškarcima.

U cijeloj priči muškarcu s kojim izlazite ne morate otkriti ništa više od onoga što ste u tom trenutku spremni. Ako mislite da je važno na početku reći da ste udovica, recite to. Ali možete to učiniti i u nekom budućem trenutku kada budete sigurniji u odnos koji gradite. Pri tome ne zaboravite, savjetuju psihilozi, da postoje osobe koje u udovicama gledaju „lak plijen“ i rado će iskoristiti njihovu ranjivost, pogotovo u slučaju traženja partnera na internetu.

.

Ljubav i seks

Prokletstvo tablete za potenciju: Ana (72) više ne može trpjeti pohotnog supruga. ‘Ne želim seks!’

‘S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta.’

Objavljeno

|

Autor

Babe u tramvaju

Plava pilula donijela je osmijeh na lica mnogih muškaraca, no njihove partnerice nisu uvijek sretne. Naime, produžila je seksualni život muškaraca do neslućenih razmjera, stvarajući nesklad između njih i njihovih supruga.

Slobodna Dalmacija tako donosi priču o Ani (72), baki koja je u braku već pola stoljeća. “Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta”, govori žena koja zbog osude okoline ne želi objaviti puni identitet.


“Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom. Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu”, glas gospođe Ane drhti.

Zaskače je deset puta dnevno

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je “uhvati nasamo”, tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće: „Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti.“

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je “zaskočit” i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

“S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta”, žali se Ana.

To je seksualno zlostavljanje

“Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa”, objasnila je profesorica Andrea Russo iz Udruge “Zdravi grad”.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, savjetuje Slobodna.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP