Prati nas

Zdravlje

15 savjeta za preživljavanje pasjih vrućina

Temperatura se ovih dana podignula iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a visoka relativna vlaga zraka čini osjećaj vrućine još jačim. Ovi savjeti koje nude liječnici mogu vam ljeto učiniti ugodnijim pa možda čak i spasiti život.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako se rashladiti bez klime?
foto: Pixabay

I službeno su počele ljetne žege. Temperatura se ovih dana podignula iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a visoka relativna vlaga zraka čini osjećaj vrućine još jačim. Ovi savjeti koje nude liječnici portala Medicinenet mogu vam ljeto učiniti ugodnijim pa možda čak i spasiti život.

1.

Ako vježbate na otvorenom, premjestite treninge na rano ujutro, ili kasno uvečer. Smanjite intenzitet vježbanja za vrijeme izrazito vrućih dana.


2.

Odjenite laganu komotnu odjeću, najbolje svijetlih boja.

3.

Pamučna odjeća vas bolje hladiti od sintetičke. No, tkanine i razvoj vlakana su napredovali. Sintetika više nije sintetika naše mladosti. Ako možete, priuštite si odjevne komade od vlakana napravljenih za brzo otpuštanje vlage i hlađenje tijela.

4.

Napunite sprej bocu vodom i držite ju u hladnjaku. S njome rashladite lice nakon boravka na otvorenom.

5.

Ventilatori pokreću zrak koji isušuje znoj s vaše kože i tako ju hladi. Ventilator je koristan čak i u klimatiziranim prostorima.

6.

Losione za njegu nogu držite u frižiderima kako biste s njima rashladili umorne i pregrijane noge.

7.

Zamrznite plastične boce s vodom. Kada izlazite, ponesite jednu sa sobom. Sve dok se led u potpunosti ne otopi, imat ćete izvor svježe i hladne vode za piće.

8.

Često se kupajte ili tuširajte s mlakom ili prohladnom vodom.

9.

Pijte često i puno. Kombinirajte vodu sa sportskim napitcima kako biste nadoknadili elektrolite izgubljene znojenjem.

10.

Neki ljudi kažu da im pomažu mali ventilatori na baterije. Neki se čak mogu montirati na bocu vode pa raspršuju osvježavajuću izmaglicu.

11.

Teniski profesionalci u kapu izliju malo hladne vode i brzo ju nataknu na glavu kako bi im ta voda rashladila tjeme.

12.

Izbjegavajte kavu i alkohol, jer pospješuju gubitak vode.

13.

Umjesto uobičajene prehrane, jedite lagane i česte zalogaje voća ili niskomasnih mliječnih proizvoda. Osjećat ćete se bolje, a nećete se ni pregrijavati uz štednjak.

14.

Ako u stanu nemate klimatizacijski uređaj, dio dana provedite u klimatiziranim trgovačkim centrima ili drugim javnim prostorima u kojima se održava ugodna temperatura.

15.

Na kraju, upotrijebite razum. Ako je vrućina nesnosna, ostanite u zatvorenom, izbjegavajte aktivnosti na suncu i asfaltirane površine. Posebno pripazite na starije, djecu i sve one s kroničnim bolestima. I ne zaboravite kućne ljubimce koji se po ovom pitanju nimalo ne razlikuju od nas.

.

Zdravlje

Kirurške maske propuštaju koronavirus, no znanstvenica misli da možda od njih i ima neke koristi

SZO i hrvatske zdravstvene vlasti nisu preporučile opće nošenje maski, navodeći između ostalog da kriruške maske treba mijenjati svakih par sati te da one izravno propuštaju zrak sa strane, budući da ‘ne dihtaju’.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u kontekstu koronakrize preporučuje držanje fizičkog razmaka svima i nošenje maski zdravim osobama samo u slučajevima kada se brinu za drugu inficiranu osobu. Maska se preporučuje i onima koji kašlju i kišu kako bi se u slučaju eventualne Covid-19 infekcije zaštitilo zdrave.

Stalno se naglašava da je nošenje maske jedino djelotvorno u kombinaciji s propisanim higijenskim mjerama te propisanim odlaganjem isluženih maski. Većina država naredila je držanje dvometarskog razmaka među osobama, budući da je dokazano da se virus širi iskašljanim kapljicama uz pretpostavku da će se većina kapljica osušiti i pasti na tlo u neposrednoj okolini osobe koja ih je izbacila.


No BBC javlja da su istraživači Instituta tehnologije u Massachusettsu (MIT) koristeći posebne kamere otkrili što se dogodi kada osoba zakašlje i kihne. Utvrđeno je da se u takvim situacijama formira mali, ali brzi oblak plina koji može sadržavati kapljice različite veličine te da najmanje među njima mogu biti prenesene na respektabilne daljine.

U laboratorijskim uvjetima izmjerili su da kašalj može potjerati kapljice na daljinu od 6 metara, dok se ta daljina u slučaju kihanja kreće čak do 8 metara. Voditeljica istraživanja Lydia Bourouiba, stručnjakinja za dinamiku fluida, kaže da je zabrinuta zbog propisane fizičke distance. “Ono što izbacujemo kašljanjem ili kihanjem je plinski oblak koji zarobljava kapljice različitih veličina i nosi ih kroz prostoriju. Ta ideja sigurnosti zbog razmaka od metar ili dva i vjerovanja da će kapljice pasti na tlo u tom perimetru nije potvrđena onim što smo mi kvantificirali i izmjerili”, kaže.

Lydia Bourouiba smatra da u nekim situacijama, pogotovo u interijerima i loše ventiliranim prostorima, maska može smanjiti rizik od zaraze. Primjerice, kada susretnete nekoga tko je zaražen, maska može skrenuti struju njihovog daha od vaših usta. Tanke kirurške mase ne štite od najmanjih čestica, jer ne pružaju takvu vrstu filtracija. Ali možda mogu postrance skrenuti taj oblak, sugerirala je Bourouiba za BBC.

Ovaj scenarij, naglasimo, u obzir uzima situaciju u kojoj se zaražena osoba nalazi točno ispred bolesne osobe. Uz to, zanemaruje činjenicu da virus ulazi i kroz oči. Istraživanje i zaključak imaju isključivo “mehanički” pristup kojeg još trebaju valorizirati epidemiolozi primjenom svojih znanja.

Podsjetimo, SZO i hrvatske zdravstvene vlasti nisu preporučile opće nošenje maski, navodeći između ostalog i da kriruške maske treba mijenjati svakih par sati te da one izravno propuštaju zrak sa strane, budući da “ne dihtaju”. “Kada bi se pretpostavilo da je značajan dio stanovništva zaražen i da ima blaže simptome, tada bi nošenje maski koristilo. Jer onda bi manje izlučivali viruse prema van. Za osobe koje su zdrave i nose maske, manja je šansa da će se zaraziti kapljicama zaraženih soba. Ali problem s maskama je taj da ih morate stalno popravljati. Ako nemate čiste ruke, samo ćete još prstima na lice, oči i nos nanijeti viruse. Zato smo malo skeptični prema univerzalnoj preporuci nošenja maske”, kazao je za HRT voditelj Epidemiološke službe HZJZ-a Bernard Kaić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP