Prati nas

Zdravlje

15 savjeta za preživljavanje pasjih vrućina

Temperatura se ovih dana podignula iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a visoka relativna vlaga zraka čini osjećaj vrućine još jačim. Ovi savjeti koje nude liječnici mogu vam ljeto učiniti ugodnijim pa možda čak i spasiti život.

Objavljeno

|

Kako se rashladiti bez klime?
foto: Pixabay

I službeno su počele ljetne žege. Temperatura se ovih dana podignula iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a visoka relativna vlaga zraka čini osjećaj vrućine još jačim. Ovi savjeti koje nude liječnici portala Medicinenet mogu vam ljeto učiniti ugodnijim pa možda čak i spasiti život.

1.

Ako vježbate na otvorenom, premjestite treninge na rano ujutro, ili kasno uvečer. Smanjite intenzitet vježbanja za vrijeme izrazito vrućih dana.

2.

Odjenite laganu komotnu odjeću, najbolje svijetlih boja.

3.

Pamučna odjeća vas bolje hladiti od sintetičke. No, tkanine i razvoj vlakana su napredovali. Sintetika više nije sintetika naše mladosti. Ako možete, priuštite si odjevne komade od vlakana napravljenih za brzo otpuštanje vlage i hlađenje tijela.

4.

Napunite sprej bocu vodom i držite ju u hladnjaku. S njome rashladite lice nakon boravka na otvorenom.

5.

Ventilatori pokreću zrak koji isušuje znoj s vaše kože i tako ju hladi. Ventilator je koristan čak i u klimatiziranim prostorima.

6.

Losione za njegu nogu držite u frižiderima kako biste s njima rashladili umorne i pregrijane noge.

7.

Zamrznite plastične boce s vodom. Kada izlazite, ponesite jednu sa sobom. Sve dok se led u potpunosti ne otopi, imat ćete izvor svježe i hladne vode za piće.

8.

Često se kupajte ili tuširajte s mlakom ili prohladnom vodom.

9.

Pijte često i puno. Kombinirajte vodu sa sportskim napitcima kako biste nadoknadili elektrolite izgubljene znojenjem.

10.

Neki ljudi kažu da im pomažu mali ventilatori na baterije. Neki se čak mogu montirati na bocu vode pa raspršuju osvježavajuću izmaglicu.

11.

Teniski profesionalci u kapu izliju malo hladne vode i brzo ju nataknu na glavu kako bi im ta voda rashladila tjeme.

12.

Izbjegavajte kavu i alkohol, jer pospješuju gubitak vode.

13.

Umjesto uobičajene prehrane, jedite lagane i česte zalogaje voća ili niskomasnih mliječnih proizvoda. Osjećat ćete se bolje, a nećete se ni pregrijavati uz štednjak.

14.

Ako u stanu nemate klimatizacijski uređaj, dio dana provedite u klimatiziranim trgovačkim centrima ili drugim javnim prostorima u kojima se održava ugodna temperatura.

15.

Na kraju, upotrijebite razum. Ako je vrućina nesnosna, ostanite u zatvorenom, izbjegavajte aktivnosti na suncu i asfaltirane površine. Posebno pripazite na starije, djecu i sve one s kroničnim bolestima. I ne zaboravite kućne ljubimce koji se po ovom pitanju nimalo ne razlikuju od nas.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.