Prati nas

Mozaik

Što bi vaše dijete trebalo znati prije nego napusti dom

Odlazak djeteta iz roditeljskog doma velik je događaj – kako za dijete, tako i za roditelja. Naravno, puni smo savjeta – pazi na sebe, pazi što jedeš, pazi s kim se družiš. No postoje stvari koje bismo i mi sami trebali naučiti prije nego ptić odleprša iz gnijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako naučiti biti samostalan?
foto: Pixabay

Vaše dijete je odraslo i seli se u novi dom. Nije sada važno odlazi li tek u studentski dom ili u svoje vlastito kućanstvo – važno je da odlazi iz roditeljskog doma.

‘Jesi promijenio posteljinu?’, često pitamo naše već odraslo dijete, iako bi oni to i sami trebali znati.


‘Jesam’, kaže novi, mladi, samostalni čovjek.

‘A na kojoj temperaturi si ju oprao?’, pita opet roditelj.

‘Pa… na 40 stupnjeva.’

‘Na 40?? Nikako! Posteljinu, ručnike i kuhinjske krpe uvijek iskuhavaš! Obavezno!’

Ovakve i slične priče česte su u mnogim obiteljima. No kako znati kada prestati sa savjetima, a kada je naša pomoć još uvijek potrebna? Ponekad se najbolje uči na vlastitim greškama. Pa i mi smo svoje roditelje najbolje razumjeli tek kad smo i sami naletjeli na isti problem. Jesmo li mogli izbjeći grešku samo da smo slušali naše roditelje? Možda. No pitanje je hoće li naša djeca htjeti učiti na našim, ili će morati raditi vlastite greške.

No, prije nego svatko krene svojim putem, neke stvari bi trebala znati i djeca – ali i roditelji.

1. Koje rublje prati na kojoj temperaturi (a koji na ruke)

2. Kako odčepiti cijev ili wc

3. Kako popraviti puknutu gumu

4. Kako provjeriti (ili čak promijeniti) ulje u motoru auta

5. Kako napisati normalno pismo

6. Kako prišiti gumb

7. Kako skuhati jednostavan obrok

8. Kako koristiti aparat za gašenje požara

9. Kako pokrenuti auto ‘na guranje’

10. Kako pospremiti i doista očistiti kuću

No prije nego počnete dodavati stvari na ovu listu, razmislite hoćete li vi biti u stanju obaviti neke jednostavne zadatke kad vaše dijete više ne bude u blizini. Nabrojimo samo neke:

1. Napraviti neke jednostavne stvari na kompjuteru (upaliti ga, produžiti antivirusnu zaštitu, napraviti update…)

2. Koristiti e-mail i društvene mreže poput Facebooka i Twittera

3. Što znače neke uobičajene kratice poput LOL, OMG i slično

4. Kako kupovati samo za jedno ili dvoje

5. Kako ne brinuti o svojoj djeci 24 sata dnevno

6. Kako organizirati život sad kad se više ne vrti oko vašeg djeteta

7. Kako plaćati račune preko interneta

8. Kako pravilno reciklirati

9. Kako se služiti pametnim telefonom

10. Kako pretraživati internet

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP