Prati nas

Mozaik

10 stvari koje biste trebali sačuvati i jednoga dana darovati djeci

Nitko ne želi opterećivati svoju djecu nepotrebnim stvarima koje će im samo smetati. No postoje neke uspomene koje su vrijedne čuvanja i koje bi vaše dijete zasigurno željelo imati.

Silvija Novak

Objavljeno

|

vojna knjižica, služenje vojske u jugoslaviji
Knjižica iz JNA

Postoji velika vjerojatnost da nikada neće upotrijebiti onaj fini servis za jelo koji vam je ostao od bake. No nećete ga ni prodati, ni baciti jer se to ne čini u redu. Nitko od nas ne želi ponoviti tu grešku i na isti način opteretiti svoju djecu i unuke nepotrebnim stvarima. No ima predmeta koje biste možda ipak trebali sačuvati i jednoga dana pokloniti potomcima. Evo naših prijedloga:

1. Prva putovnica

Svi žigovi zemalja koje ste posjetili, podsjetit će vašu djecu kakav ste pustolov bili u mlađim danima. To će također potaknuti i prepričavanje dogodovština s puta, ali nagnati i njih da malo proputuju svijetom.


2. Dokumenti iz vojske

Osim što podaci koji se mogu naći u vojnim dokumentima mogu kasnije koristiti za utvrđivanje vašeg statusa, oni će vašem djetetu zorno dočarati u kakvom svijetu se prije živjelo. Možda ste tu vojsku služili u posve drugoj državi, a vaše će dijete sa zanimanjem analizirati slušati o svijetu kojeg možda više nema.

3. Isprintana fotografija s vašeg vjenčanja

Digitalna fotografija je sjajna dok god se nešto ne dogodi s uređajem na kojem je pohranjena i dok ne zaboravite gdje ste ju spremili. Osim toga, ima nešto u tom mogućnosti da držite izrađenu fotografiju u rukama, pogotovo ako prikazuje tako važan događaj kao što je vjenčanje. Razmislite i o tome da načinite čitav album s najvažnijim fotografijama.

4. Predmet koji je pripadao najstarijem članu obitelji kojeg su poznavali

To mora biti nešto jako stari i osobno. I naravno, moralo je pripadati osobi koju su djeca doista poznavala. Ukosnica od pratete koja je umrla prije njihovog rođenja, tek je stara ukosnica. No lula od pokojnog djeda koji ih je držao na krilu, poseban je predmet.

gdje kupiti spomenar?

Valentinin spomenar iz 1967. godine (foto: Muzej spomenara)

5. Komad nakita koji ima sentimentalnu vrijednost

Može to biti sat koji ste dobili za maturu, zaručnički prsten ili ogrlica koju ste naslijedili od majke. Ne mora to biti ništa skupocjeno, nikakvi dijamanti i zlato, jer vrijednost ovog predmeta leži u sentimentalnosti i sjećanju koja budi.

6. Stari račun na kojem se vidi datum

Bit će zanimljivo vidjeti što se kupovalo prije par desetljeća, koliko je koštalo mlijeko ili gorivo. Na računu će se sigurno naći i neke stvari koje više niti koristimo, niti se možemo točno sjetiti čemu su služile.

7. Fotografija snimljena u trenutku kad prvi put držite svoje dijete

Iako sigurno imate milijun dječjih fotografija, ona na kojoj prvi put držite svoje maleno doista je posebna. Taj se trenutak ne da opisati i zato je važno da baš ovu fotografiju sačuvate.

8. Najvažnije uspomene na njihovo djetinjstvo

Kuća vam je sigurno bila preplavljena dječjim crtežima dok su klinci bili mali i naravno da ih nećete baš sve sačuvati. Ali onaj dragi crtež na kojem je dijete nacrtalo mamu, tatu i obiteljskog psa svakako je vrijedan čuvanja. Ili crtež koji svi crtaju kod školskog psihologa kad se upisuju u prvi razred, ili prva zadaća, pogotovo ako je učiteljica ostavila nekakav komentar. To su stvari koje će vaše dijete željeti imati.

nova-godina

9. Privjesci s imenima vaših kućnih ljubimaca

Odrastanje uz dlakave ili pernate prijatelje poseban je doživljaj. Uz životinje djeca se uče empatiji i odgovornosti, a sjećanja na prvog psa ili macu nikad ne blijede iz sjećanja. Vaše će dijete sigurno željeli imati Flokijev privjesak ili Mickovu ogrlicu.

10. Vaša omiljena glazba

Nekoliko vaših omiljenih pjesama najbolje će dočarati vašem djetetu kakvi ste zapravo bili i kakva su bila vremena u kojima ste proživjeli svoju mladost. No, te ćete pjesme morati sačuvati u nekom obliku koje će vaše dijete moći koristiti jer ako sačuvate vinilnu ploču, vaš je potomak vjerojatno neće imati na čemu slušati.

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.


Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP