Prati nas

Mozaik

Kako da baka i djed nauče ponekad reći ‘ne’

Misli li vaše dijete da se možete nacrtati kod njih isti tren kad oni moraju otići iz kuće ili pričuvati dijete kad požele nekud otputovati? Bake i djedove često se gleda kao uvijek dostupne pomagače koji će dojuriti čim se ukaže potreba. No i bake i djedovi imaju svoj život, pa je korisno naučiti ponekad reći i ‘ne’. Evo kako postaviti razumne granice kad ste baka ili djed.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Kako reći ne?
foto: Pixabay

U prirodi svih baka i djedova je da nikad ne kažu ‘ne’. Uostalom, tko to voli čuti? Naši unuci zasigurno ne. ‘Baka, još samo jedan keks, možeeeee?’

‘Ne’ ne vole čuti ni naša odrasla djeca koja nas često mole da im uskočimo u pomoć kad život zagusti, pri čemu četo zaboravljaju da i mi imamo svoje obaveze. ‘Mama, možeš li, molim te, večeras opet pričuvati malog?’


Ali ponekad reći ‘ne’ je zapravo izraz prave ljubavi i obzira, piše portal Next Avenue. U mnogim slučajevima je korisno za sve, i unuke i djecu. Čak i za vaš odnos s boljom polovicom.

Sigurno ste nekad rekli ‘ne’ ukusnom desertu koji vam je netko donio. Pa taj ‘ne’ kad ga izgovaraju bake i djedovi ima isti učinak. Pokušajte. Time ćete zaraditi poštovanje i potaknuti na razmišljanje. Kako se ono kaže: Pokušajte i možda vam se svidi. Bar s vremena na vrijeme. Evo kako postaviti razumne granice kad ste baka ili djed:

Imajte na umu širu sliku

Odnos baka i djedova s unucima može biti čaroban. Imate potrebu paziti ih, njegovati, brinuti se za njih čak i ako to povremeno znači šutjeti onda kad biste tako voljeli nešto reći ili smiješiti se iako znate da vaše unuče nije u pravu. Vaše je pravo udijeliti te dodatne zagrljaje, telefonske pozive i ručkove. Zapamtite što je to što zapravo nudite: čistu i bezuvjetnu ljubav. No to ne znači da se morate složiti baš sa svime.

Utvrdite granice

Pokušajte postaviti neke granice kad su u pitanju novi zahtjevi, pa makar te granice bile i samo u vašoj glavi. Na primjer, misli li vaše dijete da se možete nacrtati kod njih isti tren kad oni moraju otići iz kuće ili pričuvati dijete kad požele nekud otputovati? No u isto vrijeme nisu baš oduševljeni ako nenadano dođete u posjet? Vježbajte povremeno reći ‘ne’: ‘Ovaj vikend neću moći, no možemo se dogovoriti za sljedeći.’

Ne brzajte

Ako vas vaše dijete pokuša nagovoriti da preuzmete neku dugoročnu obavezu, poput čuvanja unuka baš svaki vikend ili da čitavo ljeto prilagodite njihovim planovima, prvo dobro razmislite. Naravno da želite pomoći svojoj djeci, no ne treba zaboraviti da morate imati kontrolu nad time kada ćete i u čemu pomagati. Vaša djeca znat će cijeniti svaku pomoć koju dobiju.

Budite u kontaktu

Bake i djedovi mogu postati nervozni ako nisu u toku, pogotovo ako ste novi u toj ulozi. Budite jasni vezano uz to kako želite komunicirati. Dajte svojoj djeci do znanja da želite da oni nazovu vas i da vam ispričaju novosti o unucima.

Neka vaša djeca znaju da i vi imate život

I bake i djedovi su ljudi. Štoviše, mnogi od njih još uvijek rade i imaju bogat društveni život. Neka vaš odnos s vašim djetetom bude ispunjen poštovanjem i oboje planirajte unaprijed kako bi iz vašeg odnosa izvukli ono najbolje.

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP