Prati nas

Kuhinja

Kuharske čarolije: Žilavo meso

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste kupili veću količinu mesa za koje ste, prekasno, utvrdili da je nemoguće za žvakanje. Zato vam nudimo nekoliko kuharskih trikova uz pomoć kojih ćete omekšati meso, a možda mu i poboljšati okus.

Objavljeno

|

Najbolji recepti za meso
foto: Pixabay

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste kupili veću količinu mesa za koje ste, prekasno, utvrdili da je nemoguće za žvakanje. Zato vam nudimo nekoliko kuharskih trikova uz pomoć kojih ćete omekšati meso, a možda mu i poboljšati okus.

Voće

Jabuka, ananas, mango i kruška mogu poslužiti. Ako treba, ogulite voće i narežite tanke kriške. Meso kuhajte prekriveno kriškama voća. Voćni sokovi bogati enzimima su odlični za omekšavanje tvrdih komada mesa. Zbog toga se svinjetina vrlo često kuha s ananasom.


Sake

Japanska rižina rakija – sake, sada se može nabaviti i u hrvatskim trgovačkim lancima. Pripremite marinadu od sjeckanog luka, jabuke, maslinovog ulja i malo sakea. Marinirajte meso preko noći, a posudu s njim držite u hladnjaku. Ovaj će postupak mesu dodati zanimljiv okus i omekšati ga.

Coca cola

Najpopularnije gazirano piće na svijetu je odlično za omekšavanje mesa. Prije prženja, potopite meso na deset minuta u Coca colu. Potom ga posušite i popržite s malo crnog papra. Ovaj će postupak vašem jelu dati odličan okus, a recept je pogodan i za deblje odreske.

Limun

Samo trideset minuta mariniranja u limunu od žilavog komada mesa može napraviti pristojan obrok. Umjesto limuna možete koristiti i ocat, ali tada meso u njemu morate držati preko noći.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP