Prati nas

Kuhinja

Kuharske čarolije: Žilavo meso

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste kupili veću količinu mesa za koje ste, prekasno, utvrdili da je nemoguće za žvakanje. Zato vam nudimo nekoliko kuharskih trikova uz pomoć kojih ćete omekšati meso, a možda mu i poboljšati okus.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Najbolji recepti za meso
foto: Pixabay

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste kupili veću količinu mesa za koje ste, prekasno, utvrdili da je nemoguće za žvakanje. Zato vam nudimo nekoliko kuharskih trikova uz pomoć kojih ćete omekšati meso, a možda mu i poboljšati okus.

Voće

Jabuka, ananas, mango i kruška mogu poslužiti. Ako treba, ogulite voće i narežite tanke kriške. Meso kuhajte prekriveno kriškama voća. Voćni sokovi bogati enzimima su odlični za omekšavanje tvrdih komada mesa. Zbog toga se svinjetina vrlo često kuha s ananasom.


Sake

Japanska rižina rakija – sake, sada se može nabaviti i u hrvatskim trgovačkim lancima. Pripremite marinadu od sjeckanog luka, jabuke, maslinovog ulja i malo sakea. Marinirajte meso preko noći, a posudu s njim držite u hladnjaku. Ovaj će postupak mesu dodati zanimljiv okus i omekšati ga.

Coca cola

Najpopularnije gazirano piće na svijetu je odlično za omekšavanje mesa. Prije prženja, potopite meso na deset minuta u Coca colu. Potom ga posušite i popržite s malo crnog papra. Ovaj će postupak vašem jelu dati odličan okus, a recept je pogodan i za deblje odreske.

Limun

Samo trideset minuta mariniranja u limunu od žilavog komada mesa može napraviti pristojan obrok. Umjesto limuna možete koristiti i ocat, ali tada meso u njemu morate držati preko noći.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP