Prati nas

Kuhinja

Kuharske čarolije: Žilavo meso

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste kupili veću količinu mesa za koje ste, prekasno, utvrdili da je nemoguće za žvakanje. Zato vam nudimo nekoliko kuharskih trikova uz pomoć kojih ćete omekšati meso, a možda mu i poboljšati okus.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Najbolji recepti za meso
foto: Pixabay

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste kupili veću količinu mesa za koje ste, prekasno, utvrdili da je nemoguće za žvakanje. Zato vam nudimo nekoliko kuharskih trikova uz pomoć kojih ćete omekšati meso, a možda mu i poboljšati okus.

Voće

Jabuka, ananas, mango i kruška mogu poslužiti. Ako treba, ogulite voće i narežite tanke kriške. Meso kuhajte prekriveno kriškama voća. Voćni sokovi bogati enzimima su odlični za omekšavanje tvrdih komada mesa. Zbog toga se svinjetina vrlo često kuha s ananasom.


Sake

Japanska rižina rakija – sake, sada se može nabaviti i u hrvatskim trgovačkim lancima. Pripremite marinadu od sjeckanog luka, jabuke, maslinovog ulja i malo sakea. Marinirajte meso preko noći, a posudu s njim držite u hladnjaku. Ovaj će postupak mesu dodati zanimljiv okus i omekšati ga.

Coca cola

Najpopularnije gazirano piće na svijetu je odlično za omekšavanje mesa. Prije prženja, potopite meso na deset minuta u Coca colu. Potom ga posušite i popržite s malo crnog papra. Ovaj će postupak vašem jelu dati odličan okus, a recept je pogodan i za deblje odreske.

Limun

Samo trideset minuta mariniranja u limunu od žilavog komada mesa može napraviti pristojan obrok. Umjesto limuna možete koristiti i ocat, ali tada meso u njemu morate držati preko noći.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP