Prati nas

Kuhinja

Kuharske čarolije: Preslana juha

Ako vam je pobjeglo malo više soli u juhu, to ne znači da ju morate baciti. Dobri kuhari imaju nekoliko tajni koje vam mogu pomoći u spašavanju ručka. Navodno vam u tome može pomoći čak i šećer!

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako skuhati juhu?
foto: Pixabay

Ako vam je pobjeglo malo više soli u juhu, to ne znači da ju morate baciti. Dobri kuhari imaju nekoliko tajni koje vam mogu pomoći u spašavanju ručka.

Voda

Naravno, razrijediti juhu do željene slanoće i prokuhati nekoliko minuta je najjednostavniji način. Ipak, možda nije i najbolji, jer bitno utječe na sam okus juhe.


Temeljac

Ako imate sreće pa ste prije soljenja izdvojili dio juhe kako biste ju koristili kao temeljac, jednostavno je vratite u lonac. Ovo je način koji neće nimalo utjecati na kvalitetu jela.

Riža

Neki se kuhari kunu u rižu. U juhu bacite krpenu vrećicu ili zamotuljak riže koju ćete kasnije izvaditi. Navodno bi ovo trebalo upiti višak soli.

Šećer

Ako ništa od navedenog nije opcija, probajte sa šećerom. Jedna kockica ili žličica šećera bi trebala bitno promijeniti osjećaj zasoljenosti. Dodajte kockicu po kockicu sve dok ne postignete prihvatljiv okus.

Krumpiri i tjestenina

Krumpiri i tjestenina također mogu upiti dio soli. Ako recept to dopušta, jednostavno povećajte količinu tih sastojaka. Ako radite juhu bez tjestenine, dodajte u nju par oguljenih krumpira i kuhajte 10 do 15 minuta. Nakon toga izvadite krumpire, a juha bi trebala zadržati istu količinu okusa.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP