Prati nas

Kuhinja

Kuharske čarolije: Preslana juha

Ako vam je pobjeglo malo više soli u juhu, to ne znači da ju morate baciti. Dobri kuhari imaju nekoliko tajni koje vam mogu pomoći u spašavanju ručka. Navodno vam u tome može pomoći čak i šećer!

Objavljeno

|

Kako skuhati juhu?
foto: Pixabay

Ako vam je pobjeglo malo više soli u juhu, to ne znači da ju morate baciti. Dobri kuhari imaju nekoliko tajni koje vam mogu pomoći u spašavanju ručka.

Voda

Naravno, razrijediti juhu do željene slanoće i prokuhati nekoliko minuta je najjednostavniji način. Ipak, možda nije i najbolji, jer bitno utječe na sam okus juhe.


Temeljac

Ako imate sreće pa ste prije soljenja izdvojili dio juhe kako biste ju koristili kao temeljac, jednostavno je vratite u lonac. Ovo je način koji neće nimalo utjecati na kvalitetu jela.

Riža

Neki se kuhari kunu u rižu. U juhu bacite krpenu vrećicu ili zamotuljak riže koju ćete kasnije izvaditi. Navodno bi ovo trebalo upiti višak soli.

Šećer

Ako ništa od navedenog nije opcija, probajte sa šećerom. Jedna kockica ili žličica šećera bi trebala bitno promijeniti osjećaj zasoljenosti. Dodajte kockicu po kockicu sve dok ne postignete prihvatljiv okus.

Krumpiri i tjestenina

Krumpiri i tjestenina također mogu upiti dio soli. Ako recept to dopušta, jednostavno povećajte količinu tih sastojaka. Ako radite juhu bez tjestenine, dodajte u nju par oguljenih krumpira i kuhajte 10 do 15 minuta. Nakon toga izvadite krumpire, a juha bi trebala zadržati istu količinu okusa.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP