Prati nas

Kuhinja

Kuharske čarolije: Preslana juha

Ako vam je pobjeglo malo više soli u juhu, to ne znači da ju morate baciti. Dobri kuhari imaju nekoliko tajni koje vam mogu pomoći u spašavanju ručka. Navodno vam u tome može pomoći čak i šećer!

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako skuhati juhu?
foto: Pixabay

Ako vam je pobjeglo malo više soli u juhu, to ne znači da ju morate baciti. Dobri kuhari imaju nekoliko tajni koje vam mogu pomoći u spašavanju ručka.

Voda

Naravno, razrijediti juhu do željene slanoće i prokuhati nekoliko minuta je najjednostavniji način. Ipak, možda nije i najbolji, jer bitno utječe na sam okus juhe.


Temeljac

Ako imate sreće pa ste prije soljenja izdvojili dio juhe kako biste ju koristili kao temeljac, jednostavno je vratite u lonac. Ovo je način koji neće nimalo utjecati na kvalitetu jela.

Riža

Neki se kuhari kunu u rižu. U juhu bacite krpenu vrećicu ili zamotuljak riže koju ćete kasnije izvaditi. Navodno bi ovo trebalo upiti višak soli.

Šećer

Ako ništa od navedenog nije opcija, probajte sa šećerom. Jedna kockica ili žličica šećera bi trebala bitno promijeniti osjećaj zasoljenosti. Dodajte kockicu po kockicu sve dok ne postignete prihvatljiv okus.

Krumpiri i tjestenina

Krumpiri i tjestenina također mogu upiti dio soli. Ako recept to dopušta, jednostavno povećajte količinu tih sastojaka. Ako radite juhu bez tjestenine, dodajte u nju par oguljenih krumpira i kuhajte 10 do 15 minuta. Nakon toga izvadite krumpire, a juha bi trebala zadržati istu količinu okusa.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP