Prati nas

Vijesti

Zbog pomoći u domaćinstvu umirovljenici ostaju bez dopunskog zdravstvenog

Prema podacima Crvenog križa iz Darde, dopunsko osiguranje izgubilo još šest osoba od ukupno 28 onih o kojima skrbi ta organizacija. Kako su objasnili, svaki sat usluge ima svoju cijenu, koja je opet zakonski propisana, pa se onda te usluge po satima zbrajaju i unose u obrasce, a troškove usluge pomoći u kući podmiruje Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Siromaštvo i starije osobe
Ilustracija (foto: BigStock)

Naprosto šokirana ostala je gospođa Ana (76) iz Bilja, kada joj je pristigla obavijest o prestanku važenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, javlja Tportal.

„Dijabetičarka sam i tri puta dnevno uzimam inzulin. Bolest je uzrokovala potpunu sljepoću lijevog oka, a imam i poteškoća pri kretanju. Zbog svega toga moram stalno biti pod liječničkom kontrolom i dopunsko zdravstveno osiguranje mi je neophodno. S obzirom na malu mirovinu od 1.895 kuna mjesečno, što je već nedostatno za normalan život, ne mogu još izdvajati i za dopunsko osiguranje“, priča za tportal.hr gospođa Ana.


Kao razlog zbog kojeg joj je ukinuta ta vrsta osiguranja, još ju je više iznenadio, a da bi ga uopće saznala morala se po visokim temperaturama uputiti po raznim ustanovama, od HZZO Osijek, Porezne uprave Beli Manastir do Crvenog križa Darda. Tek tamo joj je objašnjeno da je uz njezina godišnja primanja mirovine pribrojen iznos od 10.074,49 kuna. Taj se iznos odnosi na pomoć u domaćinstvu s obzirom da je korisnica prava socijalne pomoći prema rješenju Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, a koju pruža Općinsko društvo Crvenog križa Darda.

„To nije dio mojih prihoda jer ja taj novac niti dobivam niti imam saznanja da te usluge doista toliko koštaju. Dopunsko zdravstveno osiguranje mi pripada po osnovi moje mirovine, životne dobi i bolesti. Pomoć koju dobivam u vidu žene koja mi dva puta tjedno pomogne održavati domaćinstvo te osobe za održavanje okućnice, kao i paket – dva naranči ili jabuka smatrala sam dijelom brige za starije i nemoćne osobe“, kaže gospođa Ana.

Prema podacima Crvenog križa iz Darde, dopunsko osiguranje izgubilo još šest osoba od ukupno 28 onih o kojima skrbi ta organizacija. Kako su objasnili, svaki sat usluge ima svoju cijenu, koja je opet zakonski propisana, pa se onda te usluge po satima zbrajaju i unose u obrasce, a troškove usluge pomoći u kući podmiruje Ministarstvo socijalne politike i mladih.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP