Prati nas

Kuhinja

Zdravorazumski trikovi uz koje zdrava prehrana nije skupa

‘Hranio bih se zdravije, ali nemam novca’ – ovakav prigovor čujemo prilično često. No, dobra je vijest da zdrava prehrana ima više veze s trudom, voljom i odlukom nego sa stvarnim stanjem u vašem novčaniku. Evo kako se hraniti zdravo i pritom ne bankrotirati.

Objavljeno

|

Gdje kupovati zdravu hranu?
foto: Pixabay

Koliko dnevno trošite na hranu? Sprečava li vas stanje u novčaniku da se hranite zdravo? Dobra je vijest da zdrava prehrana ne mora nužno biti skupa. Uz malo truda i planiranja, vaši obroci mogu biti nutritivno balansirati i ukusni, a da pritom ne potrošite mnogo. Korisnici BuzzFeeda podijelili su svoje trikove kako se hraniti zdravo, a pritom ne potrošiti puno…

1.

Kupujte sezonsko voće jer je tad najjeftinije pa ga zamrznite za kasnije. Smrznuto voće je dobro svježe, a od njega se mogu čak i pripremati sokovi.


2.

Osmislite ručak prema sezonskom povrću jer je, kao i u slučaju voća, sezonsko povrće jeftinije te se također može smrzavati. Zamrznuto voće i povrće skoro je jednako zdravo kao i svježe.

3.

Orašaste plodove, grahorice i začine kupujte na veliko i u rinfuzi, jer osim što se radi o hranjivim namirnicama, nepakirane su puno jeftinije.

4.

Investirajte u staklene posude i teglice u kojima ćete čuvati namirnice koje kupite u rinfuzi. Osim što ćete im tako sačuvati kvalitetu, uvijek ćete vidjeti što imate i to će vas tjerati da namirnice potrošite, a ne bacate.

5.

Investirajte u kuhalo za sporo kuhanje jer osim što ćete skuhati zdravo jelo bez previše masnoća, možete pripremiti i pet porcija pa smrznuti za kasnije. Smrzavanje je općenito poželjna opcija jer kad jedan dan skuhate previše, ostatak možete iskoristiti neki drugi dan kad nećete imati toliko vremena za kuhanje.

6.

Sezonske namirnice kupujte na tržnici gdje su najčešće jeftinije nego u velikim trgovačkim lancima. Kad ih nema, kupujte smrznuto.

7.

Nikad ne kupujte već narezano voće i povrće – to mu diže cijenu. Pripremite hranu za jelo sami.

8.

Prije kupovine isplanirajte obroke za čitav tjedan, pa čak i mjesec i sastavite popis namirnica za kupovinu. i, naravno, držite se popisa.

9.

Koristite što više jaja. Zdrava su, jeftina i postoji velik broj recepata koji ih uključuje.

10.

Odaberite brend dućana u kojem kupujete – ta je opcija uvijek jeftinija.

11.

Umjesto hladnih sokova, napravite si sami hladni čaj ili limunadu kod kuće.

12.

Neke začine uzgojite sami na balkonu, poput peršina, bosiljka, mažurana i sličnog.

13.

Velika pakiranja u diskontima su uvijek jeftinija, no ne kupujte količine koje nećete potrošiti.

14.

Skupljajte bodove ili kupone, što već vaša trgovina nudi, te tako jednom mjesečno uštedite u šopingu.

15.

Ne bacajte hranu! Ako vam je ostalo od ručka ili večere, spremite to u frižider i iskoristite sutradan.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP