Prati nas

Kuhinja

Zdravorazumski trikovi uz koje zdrava prehrana nije skupa

‘Hranio bih se zdravije, ali nemam novca’ – ovakav prigovor čujemo prilično često. No, dobra je vijest da zdrava prehrana ima više veze s trudom, voljom i odlukom nego sa stvarnim stanjem u vašem novčaniku. Evo kako se hraniti zdravo i pritom ne bankrotirati.

Objavljeno

|

Gdje kupovati zdravu hranu?
foto: Pixabay

Koliko dnevno trošite na hranu? Sprečava li vas stanje u novčaniku da se hranite zdravo? Dobra je vijest da zdrava prehrana ne mora nužno biti skupa. Uz malo truda i planiranja, vaši obroci mogu biti nutritivno balansirati i ukusni, a da pritom ne potrošite mnogo. Korisnici BuzzFeeda podijelili su svoje trikove kako se hraniti zdravo, a pritom ne potrošiti puno…

1.

Kupujte sezonsko voće jer je tad najjeftinije pa ga zamrznite za kasnije. Smrznuto voće je dobro svježe, a od njega se mogu čak i pripremati sokovi.


2.

Osmislite ručak prema sezonskom povrću jer je, kao i u slučaju voća, sezonsko povrće jeftinije te se također može smrzavati. Zamrznuto voće i povrće skoro je jednako zdravo kao i svježe.

3.

Orašaste plodove, grahorice i začine kupujte na veliko i u rinfuzi, jer osim što se radi o hranjivim namirnicama, nepakirane su puno jeftinije.

4.

Investirajte u staklene posude i teglice u kojima ćete čuvati namirnice koje kupite u rinfuzi. Osim što ćete im tako sačuvati kvalitetu, uvijek ćete vidjeti što imate i to će vas tjerati da namirnice potrošite, a ne bacate.

5.

Investirajte u kuhalo za sporo kuhanje jer osim što ćete skuhati zdravo jelo bez previše masnoća, možete pripremiti i pet porcija pa smrznuti za kasnije. Smrzavanje je općenito poželjna opcija jer kad jedan dan skuhate previše, ostatak možete iskoristiti neki drugi dan kad nećete imati toliko vremena za kuhanje.

6.

Sezonske namirnice kupujte na tržnici gdje su najčešće jeftinije nego u velikim trgovačkim lancima. Kad ih nema, kupujte smrznuto.

7.

Nikad ne kupujte već narezano voće i povrće – to mu diže cijenu. Pripremite hranu za jelo sami.

8.

Prije kupovine isplanirajte obroke za čitav tjedan, pa čak i mjesec i sastavite popis namirnica za kupovinu. i, naravno, držite se popisa.

9.

Koristite što više jaja. Zdrava su, jeftina i postoji velik broj recepata koji ih uključuje.

10.

Odaberite brend dućana u kojem kupujete – ta je opcija uvijek jeftinija.

11.

Umjesto hladnih sokova, napravite si sami hladni čaj ili limunadu kod kuće.

12.

Neke začine uzgojite sami na balkonu, poput peršina, bosiljka, mažurana i sličnog.

13.

Velika pakiranja u diskontima su uvijek jeftinija, no ne kupujte količine koje nećete potrošiti.

14.

Skupljajte bodove ili kupone, što već vaša trgovina nudi, te tako jednom mjesečno uštedite u šopingu.

15.

Ne bacajte hranu! Ako vam je ostalo od ručka ili večere, spremite to u frižider i iskoristite sutradan.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP