Prati nas

Kuhinja

Zdravorazumski trikovi uz koje zdrava prehrana nije skupa

‘Hranio bih se zdravije, ali nemam novca’ – ovakav prigovor čujemo prilično često. No, dobra je vijest da zdrava prehrana ima više veze s trudom, voljom i odlukom nego sa stvarnim stanjem u vašem novčaniku. Evo kako se hraniti zdravo i pritom ne bankrotirati.

Objavljeno

|

Gdje kupovati zdravu hranu?
foto: Pixabay

Koliko dnevno trošite na hranu? Sprečava li vas stanje u novčaniku da se hranite zdravo? Dobra je vijest da zdrava prehrana ne mora nužno biti skupa. Uz malo truda i planiranja, vaši obroci mogu biti nutritivno balansirati i ukusni, a da pritom ne potrošite mnogo. Korisnici BuzzFeeda podijelili su svoje trikove kako se hraniti zdravo, a pritom ne potrošiti puno…

1.

Kupujte sezonsko voće jer je tad najjeftinije pa ga zamrznite za kasnije. Smrznuto voće je dobro svježe, a od njega se mogu čak i pripremati sokovi.


2.

Osmislite ručak prema sezonskom povrću jer je, kao i u slučaju voća, sezonsko povrće jeftinije te se također može smrzavati. Zamrznuto voće i povrće skoro je jednako zdravo kao i svježe.

3.

Orašaste plodove, grahorice i začine kupujte na veliko i u rinfuzi, jer osim što se radi o hranjivim namirnicama, nepakirane su puno jeftinije.

4.

Investirajte u staklene posude i teglice u kojima ćete čuvati namirnice koje kupite u rinfuzi. Osim što ćete im tako sačuvati kvalitetu, uvijek ćete vidjeti što imate i to će vas tjerati da namirnice potrošite, a ne bacate.

5.

Investirajte u kuhalo za sporo kuhanje jer osim što ćete skuhati zdravo jelo bez previše masnoća, možete pripremiti i pet porcija pa smrznuti za kasnije. Smrzavanje je općenito poželjna opcija jer kad jedan dan skuhate previše, ostatak možete iskoristiti neki drugi dan kad nećete imati toliko vremena za kuhanje.

6.

Sezonske namirnice kupujte na tržnici gdje su najčešće jeftinije nego u velikim trgovačkim lancima. Kad ih nema, kupujte smrznuto.

7.

Nikad ne kupujte već narezano voće i povrće – to mu diže cijenu. Pripremite hranu za jelo sami.

8.

Prije kupovine isplanirajte obroke za čitav tjedan, pa čak i mjesec i sastavite popis namirnica za kupovinu. i, naravno, držite se popisa.

9.

Koristite što više jaja. Zdrava su, jeftina i postoji velik broj recepata koji ih uključuje.

10.

Odaberite brend dućana u kojem kupujete – ta je opcija uvijek jeftinija.

11.

Umjesto hladnih sokova, napravite si sami hladni čaj ili limunadu kod kuće.

12.

Neke začine uzgojite sami na balkonu, poput peršina, bosiljka, mažurana i sličnog.

13.

Velika pakiranja u diskontima su uvijek jeftinija, no ne kupujte količine koje nećete potrošiti.

14.

Skupljajte bodove ili kupone, što već vaša trgovina nudi, te tako jednom mjesečno uštedite u šopingu.

15.

Ne bacajte hranu! Ako vam je ostalo od ručka ili večere, spremite to u frižider i iskoristite sutradan.

.

Kuhinja

Punč pita je jednostavna, ukusna i pomalo starinska slastica

Ovaj kolač možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Objavljeno

|

Autor

Iako u našim krajevima ne postoji tradicija njegovog ispijanja, sama riječ ‘punč’ nije nepoznanica, barem kada se o aromi sladoleda ili kolača govori. A zapravo, punč je piće čiju su recepturu moreplovci u 17. stoljeću donijeli iz Indije i koje se brzinom svjetlosti proširilo po salonima tadašnje engleske elite.

Sam naziv potječe iz sanskrta. Riječ panca označava broj pet, budući da se piće pripremalo od pet sastojaka; alkohola, šećera, limuna, vode i čaja ili začina. Europljani su u njega potrpali svašta; med, voće pa čak i razne vrste rakija. No najpopularniji dodatak mu je rum pa voćno-rumastu aromu danas zovemo punčem.


Upravo je takva jednostavna i pomalo staromodna slastica čiju vam isprobanu recepturu nudimo i koja možda neće oduševiti djecu, ali će goditi zrelim nepcima. Uz to, punč pita se relativno brzo napravi, može dugo stajati, a i sastojke ćete, vjerojatno, pronaći u smočnici.

Sastojci

Kore

560 g brašna
1 prasak za pecivo
200 g margarina
2 žlice ulja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
prstohvat soli
mlijeko prema potrebi

Nadjev

3 žlice šećera u prahu
1 dl ruma
2 žlice marmelade (miješana, marelica ili šipak)
100 g oraha
2 žlice kakao praha
3 dl vruće vode

Glazura

75 g čokolade za kuhanje
40 g maslaca
1 žlica ulja

Priprema

Izmiješati brašno, prašak za pecivo, sol, margarin i ulje dok se ne dobije sipka smjesa. U to dodati dva cijela jaja, šećer i vanilin šećer pa zamijesiti u podatno tijesto uz dodatak mlijeka. Podijeliti u tri dijela od kojih će se peći tri kore na 180 °C, svaka po 15-17 minuta. Važno je da kore uhvate lagano žućkastu boju, ali da ostanu svijetle.  Za pečenje se mogu koristiti okrugli kalup za tortu promjera 26 cm ili manji pleh (cca. 30×22 cm), obloženi papirom za pečenje. Kore ohladiti, najbolje na rešetki kako bi vlaga isparila.

Za nadjev sitno izmrviti jednu koru pa u nju dodati sve sastojke osim vode. Izmiješati. Dodavati vruću vodu i žustro miješati dok se ne dobije konzistencija guste kreme, ali koja bi se trebala bez suvišnog napora mazati na koru.

Nadjenuti u kalupu ili plehu u kojem su se kore pekle, preliti glazurom čiji sastojci su otopljeni na pari ili na električnom kolu uz najniži stupanj temperature. Ovaj prhki kolač najbolje je poslužiti ohlađen, drugi ili treći dan.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP