Prati nas

Kuhinja

Zdravorazumski trikovi uz koje zdrava prehrana nije skupa

‘Hranio bih se zdravije, ali nemam novca’ – ovakav prigovor čujemo prilično često. No, dobra je vijest da zdrava prehrana ima više veze s trudom, voljom i odlukom nego sa stvarnim stanjem u vašem novčaniku. Evo kako se hraniti zdravo i pritom ne bankrotirati.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gdje kupovati zdravu hranu?
foto: Pixabay

Koliko dnevno trošite na hranu? Sprečava li vas stanje u novčaniku da se hranite zdravo? Dobra je vijest da zdrava prehrana ne mora nužno biti skupa. Uz malo truda i planiranja, vaši obroci mogu biti nutritivno balansirati i ukusni, a da pritom ne potrošite mnogo. Korisnici BuzzFeeda podijelili su svoje trikove kako se hraniti zdravo, a pritom ne potrošiti puno…

1.

Kupujte sezonsko voće jer je tad najjeftinije pa ga zamrznite za kasnije. Smrznuto voće je dobro svježe, a od njega se mogu čak i pripremati sokovi.


2.

Osmislite ručak prema sezonskom povrću jer je, kao i u slučaju voća, sezonsko povrće jeftinije te se također može smrzavati. Zamrznuto voće i povrće skoro je jednako zdravo kao i svježe.

3.

Orašaste plodove, grahorice i začine kupujte na veliko i u rinfuzi, jer osim što se radi o hranjivim namirnicama, nepakirane su puno jeftinije.

4.

Investirajte u staklene posude i teglice u kojima ćete čuvati namirnice koje kupite u rinfuzi. Osim što ćete im tako sačuvati kvalitetu, uvijek ćete vidjeti što imate i to će vas tjerati da namirnice potrošite, a ne bacate.

5.

Investirajte u kuhalo za sporo kuhanje jer osim što ćete skuhati zdravo jelo bez previše masnoća, možete pripremiti i pet porcija pa smrznuti za kasnije. Smrzavanje je općenito poželjna opcija jer kad jedan dan skuhate previše, ostatak možete iskoristiti neki drugi dan kad nećete imati toliko vremena za kuhanje.

6.

Sezonske namirnice kupujte na tržnici gdje su najčešće jeftinije nego u velikim trgovačkim lancima. Kad ih nema, kupujte smrznuto.

7.

Nikad ne kupujte već narezano voće i povrće – to mu diže cijenu. Pripremite hranu za jelo sami.

8.

Prije kupovine isplanirajte obroke za čitav tjedan, pa čak i mjesec i sastavite popis namirnica za kupovinu. i, naravno, držite se popisa.

9.

Koristite što više jaja. Zdrava su, jeftina i postoji velik broj recepata koji ih uključuje.

10.

Odaberite brend dućana u kojem kupujete – ta je opcija uvijek jeftinija.

11.

Umjesto hladnih sokova, napravite si sami hladni čaj ili limunadu kod kuće.

12.

Neke začine uzgojite sami na balkonu, poput peršina, bosiljka, mažurana i sličnog.

13.

Velika pakiranja u diskontima su uvijek jeftinija, no ne kupujte količine koje nećete potrošiti.

14.

Skupljajte bodove ili kupone, što već vaša trgovina nudi, te tako jednom mjesečno uštedite u šopingu.

15.

Ne bacajte hranu! Ako vam je ostalo od ručka ili večere, spremite to u frižider i iskoristite sutradan.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP