Prati nas

Vijesti

Na izbore izlazi i 90-godišnja kandidatkinja Sabina Zagorc

Najstarija od svih je braniteljica-partizanka iz 2. svjetskog rata Sabina Zagorc. Iako se dame ne pita za godine, ona je u politici pa se za nju mora znati. Za dva mjeseca će napuniti 90 godina.

Objavljeno

|

Najstariji kandidati na izborima?
Sabina Zagorc (screenshot: RTL)

Počela je službena predizborna kampanja za prijevremene parlamentarne izbore koji će održati 11. rujna. Kandidirano je 2500 kandidata na 177 lista.

Najstariji kandidati su članovi Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) koja sebe predstavlja kao stranku moderne ljevice. Najstarija od svih je braniteljica iz 2. svjetskog rata Sabina Zagorc. Iako se dame ne pita za godine, ona je u politici pa se za nju mora znati. Za dva mjeseca će napuniti 90, javlja RTL.


“Rođena sam u staroj Jugoslaviji. Onda je bila ona ‘endehazija’. I nova Jugoslavija. Za vrijeme endehazije sam bila u ratu”, kazala je Sabina Zagorc koja se je sa 16 godina priključila partizanima. Slike i danas čuva.

Sa 90 možda postane i premijerka. „Kao premijerka bih prvo sredila radničko pitanje, jer je sada radništvu jako loše“, kaže Zagorc. Njezina je stranka ispunila kvotu od 40 posto zastupljenosti žena na izbornim listama.

.

Vijesti

Sezona gripe je uranila, a broj teških komplikacija je iznimno velik

Od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije.

Objavljeno

|

Autor

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji. Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa, javlja Jutarnji list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.


“S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija”, kaže virusolog Draženović. Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

“Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda”, kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila. “Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati” – kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP