Prati nas

Vijesti

Na izbore izlazi i 90-godišnja kandidatkinja Sabina Zagorc

Najstarija od svih je braniteljica-partizanka iz 2. svjetskog rata Sabina Zagorc. Iako se dame ne pita za godine, ona je u politici pa se za nju mora znati. Za dva mjeseca će napuniti 90 godina.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Najstariji kandidati na izborima?
Sabina Zagorc (screenshot: RTL)

Počela je službena predizborna kampanja za prijevremene parlamentarne izbore koji će održati 11. rujna. Kandidirano je 2500 kandidata na 177 lista.

Najstariji kandidati su članovi Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) koja sebe predstavlja kao stranku moderne ljevice. Najstarija od svih je braniteljica iz 2. svjetskog rata Sabina Zagorc. Iako se dame ne pita za godine, ona je u politici pa se za nju mora znati. Za dva mjeseca će napuniti 90, javlja RTL.


“Rođena sam u staroj Jugoslaviji. Onda je bila ona ‘endehazija’. I nova Jugoslavija. Za vrijeme endehazije sam bila u ratu”, kazala je Sabina Zagorc koja se je sa 16 godina priključila partizanima. Slike i danas čuva.

Sa 90 možda postane i premijerka. „Kao premijerka bih prvo sredila radničko pitanje, jer je sada radništvu jako loše“, kaže Zagorc. Njezina je stranka ispunila kvotu od 40 posto zastupljenosti žena na izbornim listama.

.

Mozaik

Danas je Cvjetnica, ovo su narodni običaji vezani uz nju

Ove godine vjernici će Cvjetnicu proslaviti u svojim domovima, bez javnih okupljanja i svečanih procesija, a zbog epidemije koronavirusa.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Cvjetnica, Cvjetna nedjelja, Palmenica, Uličnica ili Nedjelja muke Gospodnje) pučki je naziv za posljednju korizmenu nedjelju, uoči Uskrsa. Kršćanski običaj ophoda s grančicama, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, primjenjivan od IV. st., u latinskoj crkvi uobičajen je od kraja prvog tisućljeća, piše Hrvatska enciklopedija.

U hrvatskom folkloru taj je dan obilježen uporabom raznovrsna proljetnog bilja: grančica drijenka, vrbe, lijeske, ljubica i bršljana (u kontinentalnoj Hrvatskoj) te maslinovih i palminih grana (u primorskoj Hrvatskoj). Bilju, blagoslovljenomu na Cvjetnicu u crkvi, pridavala se dvostruka moć: zaštitna (od groma, tuče, bolesti i sl.) i plodonosna (osiguravanje dobrog uroda i zdravlja).


Blagoslovljene su se grančice stavljale na polja, u štale i hambare, zaticale za svete slike u kući, odnosile na groblje ili su se, sasušene, palile kada se približavalo nevrijeme.

Nadalje, umivalo se u vodi u koju se stavljalo cvijeće ili mlado žito (dalmatinsko zaobalje, Lika; Hrvati u Bosanskoj Posavini i Bačkoj), s uvjerenjem da će koristiti zdravlju, sačuvati mladost i ljepotu lica, a ponegdje i marljivost.

U Posavini je proljetnim biljem mladež kitila bunare i dvorišta, dok su u središnjoj Dalmaciji momci cvijećem darivali djevojke. Osnova su tim postupcima pretkršćanski proljetni obredi vezani uz obnovu prirode. Prastaro vjerovanje u obnoviteljsku moć biljaka, koja se prenosi na ljude, preuzeto je zatim u kršćansko tumačenje proljetne obnove kao obnove čovjeka.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP