Prati nas

Mozaik

Šokantno: Svaki peti roditelj požali to što ima dijete

Reakcije na ovu studiju, slično kao i na jednu izraelsku studija sa sličnim rezultatima objavljenoj prije nekoliko godina, su prilično podijeljene. I dok neki majke koje bi si još jednom razmislile automatski pribijaju na stup srama, drugi imaju razumijevanje ili se čak i sami prepoznaju.

Objavljeno

|

Požaliti nakon rođenja djeteta
foto: Pexells

Hranjenje, mijenjanje pelena, stres. Prema jednoj studiji, svaki peti roditelj u Njemačkoj požali odluku o prinovi. No stvari nisu tako crno-bijele, javlja Deutsche Welle.

„Moram Vam reći, i ja požalim što sam ikada imao/la dijete“. To je rečenica koju Holger Geißler, glasnogovornik instituta YouGov, čuje često posljednjih dana. On je zajedno sa svojim kolegama proveo ispitivanje među 2.045 roditelja s pitanjem: „Da možete birati, biste li se ponovno odlučili za dijete?“. 19 posto majki i 20 posto očeva je odgovorilo s „ne“. I to je nešto što je Geißlera i njegove kolege ali i mnoge roditelje u zemlji duboko šokiralo.

Zvono na uzbunu

52 posto ispitanih je objasnilo da su se u nekoj životnoj situaciji osjećali sputanima zbog činjenice da su roditelji. 44 posto majki i 20 posto očeva je dalo do znanja da ih dijete sputava u karijeri. Mnogi roditelji su rekli da bi roditeljstvo palo lakše da u Njemačkoj postoji više mjesta u jaslicama i vrtićima. Čak 64 posto smatra da je tih mjesta premalo.

Ministrica obitelji najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Christina Kampmann kaže kako nitko ne smije ispaštati u karijeri samo zato jer se odlučio postati roditelj. No Holger Geißler, i sam četverostruki otac smatra da bi politika trebala više učiniti za buduće roditelje. Jer ako u zemlji s niskim natalitetom kao što je Njemačka 20 roditelja kaže kako je požalilo svoju odluku, tada bi to trebalo biti zvono na uzbunu.

„Nebrižne majke“

Reakcije na ovu studiju, slično kao i na jednu izraelsku studija sa sličnim rezultatima objavljenoj prije nekoliko godina, su prilično podijeljene. I dok neki majke koje bi si još jednom razmislile automatski pribijaju na stup srama, drugi imaju razumijevanje ili se čak i sami prepoznaju.

Holger Geißler, po struci psiholog, smatra da bi bi se postotak razočaranih roditelja mogao smanjiti u slučaju da parovi prije donošenja ovakve odluke dobro razmisle. „Mislim da bi se trebalo bolje zapitati: što sa sobom donosi rođenje djeteta. Prije svega mladim očevima nije posve jasno u kojoj mjeri se njihov položaj ali i seksualni život mijenjaju dolaskom djeteta“, kaže Geißler. No studiju, koja je na prvi pogled mnoge šokirala, treba gledati u svim njezinim segmentima. Jer istodobno 95 posto ispitanih voli svoju djecu i smatra da se radi „o najljepšem poklonu u životu“.

/autorica: Nastassja Shtrauchler, Deutsche Welle/

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.