Prati nas

Život

Šokantno: Svaki peti roditelj požali to što ima dijete

Reakcije na ovu studiju, slično kao i na jednu izraelsku studija sa sličnim rezultatima objavljenoj prije nekoliko godina, su prilično podijeljene. I dok neki majke koje bi si još jednom razmislile automatski pribijaju na stup srama, drugi imaju razumijevanje ili se čak i sami prepoznaju.

Objavljeno

|

Požaliti nakon rođenja djeteta
foto: Pexells

Hranjenje, mijenjanje pelena, stres. Prema jednoj studiji, svaki peti roditelj u Njemačkoj požali odluku o prinovi. No stvari nisu tako crno-bijele, javlja Deutsche Welle.

„Moram Vam reći, i ja požalim što sam ikada imao/la dijete“. To je rečenica koju Holger Geißler, glasnogovornik instituta YouGov, čuje često posljednjih dana. On je zajedno sa svojim kolegama proveo ispitivanje među 2.045 roditelja s pitanjem: „Da možete birati, biste li se ponovno odlučili za dijete?“. 19 posto majki i 20 posto očeva je odgovorilo s „ne“. I to je nešto što je Geißlera i njegove kolege ali i mnoge roditelje u zemlji duboko šokiralo.


Zvono na uzbunu

52 posto ispitanih je objasnilo da su se u nekoj životnoj situaciji osjećali sputanima zbog činjenice da su roditelji. 44 posto majki i 20 posto očeva je dalo do znanja da ih dijete sputava u karijeri. Mnogi roditelji su rekli da bi roditeljstvo palo lakše da u Njemačkoj postoji više mjesta u jaslicama i vrtićima. Čak 64 posto smatra da je tih mjesta premalo.

Ministrica obitelji najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Christina Kampmann kaže kako nitko ne smije ispaštati u karijeri samo zato jer se odlučio postati roditelj. No Holger Geißler, i sam četverostruki otac smatra da bi politika trebala više učiniti za buduće roditelje. Jer ako u zemlji s niskim natalitetom kao što je Njemačka 20 roditelja kaže kako je požalilo svoju odluku, tada bi to trebalo biti zvono na uzbunu.

„Nebrižne majke“

Reakcije na ovu studiju, slično kao i na jednu izraelsku studija sa sličnim rezultatima objavljenoj prije nekoliko godina, su prilično podijeljene. I dok neki majke koje bi si još jednom razmislile automatski pribijaju na stup srama, drugi imaju razumijevanje ili se čak i sami prepoznaju.

Holger Geißler, po struci psiholog, smatra da bi bi se postotak razočaranih roditelja mogao smanjiti u slučaju da parovi prije donošenja ovakve odluke dobro razmisle. „Mislim da bi se trebalo bolje zapitati: što sa sobom donosi rođenje djeteta. Prije svega mladim očevima nije posve jasno u kojoj mjeri se njihov položaj ali i seksualni život mijenjaju dolaskom djeteta“, kaže Geißler. No studiju, koja je na prvi pogled mnoge šokirala, treba gledati u svim njezinim segmentima. Jer istodobno 95 posto ispitanih voli svoju djecu i smatra da se radi „o najljepšem poklonu u životu“.

/autorica: Nastassja Shtrauchler, Deutsche Welle/

.

Život

Iz spuštenog lijesa se čulo: ‘Halo, mračno je! Jel ja to čujem popa?’

Četverostruki otac i osmerostruki djed iz Dublina preminuo je prošlog tjedna uslijed duge i teške bolesti. Kažu da je bio duhovit čovjek, uvijek spreman na šalu.

Objavljeno

|

Autor

“Halo, halo, pustite me van”, odjekivalo je iz rake s netom spuštenim lijesom. No umjesto očekivane panike i užasa, okupljeni ožalošćeni koji su na onaj svijet došli ispratiti pokojnog gospodina Shaya Bradleya od srca su se nasmijali.

Naime, bila je to posljednja šala pokojnika, četverostrukog oca i osmerostrukog djeda iz Dublina koji je preminuo prošlog tjedna uslijed duge bolesti. Ali, Shay Bradley nije želio suze na svojem ispraćaju, nego je želio smijeh,  pa je na vrijeme snimio nekoliko rečenica koje su puštene kroz zvučnike u grobu.


“Pustite me van. Pustite me van! Ovdje je jebeno mračno. Čujem li to popa? Čujem te, pope! U kutiji sam”, odjekivalo je iz lijesa da bi potom pokojnik zapjevao: “Nazvao sam samo da kažem zbogom.”

“Ovo je bila posljednja želja moga oca. Uvijek je bio šaljivdžija. Dobro si ih nasamario, tata. Nasmijao si nas kad nam je bilo najpotrebnije.Voljet ću te zauvijek”, napisala je na Facebooku kći pokojnika, Andrea Bradley, uz snimku neobične šale. Pogledajte video.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP