Prati nas

Vijesti

Špika i Bandić: Suprotstavit ćemo se pomicanju roka za umirovljenje

‘Koalicija Za Premijera’ koju predvodi Milan Bandić, predstavila je u Kninu izborni program, koji, kako su priopćili, sadrži pet temelja za uspjeh, deset glavnih programskih smjernica i deset ključnih odluka.

Objavljeno

|

Što radi stranka umirovljenika?
screenshot: HTV

“Koalicija Za Premijera”, koju predvodi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavila je u Kninu izborni program, koji, kako su priopćili, sadrži pet temelja za uspjeh, deset glavnih programskih smjernica i deset ključnih odluka.

Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno, je govorio o dijelu programa koji se odnosi na umirovljenike: “Žestoko ćemo se suprotstaviti i nećemo dopustiti da se rok za umirovljenje pomakne na starosnu dob od 67 godina prije nego što je Europska unija tražila – a to je 2038. godina. U kontekstu aktualnog liberalnog radnog zakonodavstva, nitko neće biti u mogućnosti napuniti 42 godine radnog staža. Dakle, u tome se krije velika opasnost.”

“Mirovine treba vezati ili uz rast BDP-a ili uz rast plaća ili uz troškove života. Ona komponenta koja je najpovoljnija za umirovljenike u trenutku usklađivanja – nju treba uzeti u obzir“, poručio je Špika.

BUZ: Plenković ne razumije II mirovinski stup

Dodajmo da je nakon televizijskog sučeljavanja Zorana Milanovića (SDP) i Andreja Plenkovića (HDZ) Blok umirovljenici zajedno odaslao priopćenje u kojem je reagirao na Plenkovićevu izjavu u kojoj kaže da  će, ako HDZ dođe na vlast,  povećati izdvajanja za II mirovinski stup nauštrb I mirovinskog stupa. To je za sve sadašnje i buduće umirovljenike nešto nagore što je uopće mogao kazati na tu temu, misle iz BUZ-a.

“Izgovorenim riječima kako će HDZ dođe li na vlast povećati izdvajanja za II mirovinski stup za jedan postotak, a prvi za isto toliko smanjiti jest samo jedna zorna potvrda da gospodin Plenković ili uopće ne razumije funkcioniranje II mirovinskog stupa ili je, ne daj bože, u službi onih koji preko navedenog instituta iz Hrvatske izvlače milijarde kuna svake godine, samo u ovoj 2016. se radi o preko pet milijardi kuna.

Ne samo da bi se tim opasnim prijedlogom HDZ-a povećao javni dug Hrvatske koji je ionako već alarmantan, nego bi Hrvatska ostala jedina zemlja jugoistočne europe koja je nakon (od međunarodnih faktora prisilno) uvođenje II stupa povećala izdvajanje za isti dočim su svi ostali taj II stup već „odavno“  u potpunosti ukinuli ili ga pak sveli na simboličnih 1%.

BUZ će radi ovakvih izjava gospodina Plenkovića javno pozvati sve umirovljenike kao i sve one koji će to u dogledno vrijeme postati da uskrate podršku svima onima koji zagovaraju „jačanje“ II mirovinskog stupa jer time rade direktno protiv interes RH a u korist stranog bankarskog lobija”, stoji u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.