Prati nas

Vijesti

Špika i Bandić: Suprotstavit ćemo se pomicanju roka za umirovljenje

‘Koalicija Za Premijera’ koju predvodi Milan Bandić, predstavila je u Kninu izborni program, koji, kako su priopćili, sadrži pet temelja za uspjeh, deset glavnih programskih smjernica i deset ključnih odluka.

Objavljeno

|

Što radi stranka umirovljenika?
screenshot: HTV

“Koalicija Za Premijera”, koju predvodi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavila je u Kninu izborni program, koji, kako su priopćili, sadrži pet temelja za uspjeh, deset glavnih programskih smjernica i deset ključnih odluka.

Milivoj Špika, predsjednik Bloka umirovljenici zajedno, je govorio o dijelu programa koji se odnosi na umirovljenike: “Žestoko ćemo se suprotstaviti i nećemo dopustiti da se rok za umirovljenje pomakne na starosnu dob od 67 godina prije nego što je Europska unija tražila – a to je 2038. godina. U kontekstu aktualnog liberalnog radnog zakonodavstva, nitko neće biti u mogućnosti napuniti 42 godine radnog staža. Dakle, u tome se krije velika opasnost.”


“Mirovine treba vezati ili uz rast BDP-a ili uz rast plaća ili uz troškove života. Ona komponenta koja je najpovoljnija za umirovljenike u trenutku usklađivanja – nju treba uzeti u obzir“, poručio je Špika.

BUZ: Plenković ne razumije II mirovinski stup

Dodajmo da je nakon televizijskog sučeljavanja Zorana Milanovića (SDP) i Andreja Plenkovića (HDZ) Blok umirovljenici zajedno odaslao priopćenje u kojem je reagirao na Plenkovićevu izjavu u kojoj kaže da  će, ako HDZ dođe na vlast,  povećati izdvajanja za II mirovinski stup nauštrb I mirovinskog stupa. To je za sve sadašnje i buduće umirovljenike nešto nagore što je uopće mogao kazati na tu temu, misle iz BUZ-a.

“Izgovorenim riječima kako će HDZ dođe li na vlast povećati izdvajanja za II mirovinski stup za jedan postotak, a prvi za isto toliko smanjiti jest samo jedna zorna potvrda da gospodin Plenković ili uopće ne razumije funkcioniranje II mirovinskog stupa ili je, ne daj bože, u službi onih koji preko navedenog instituta iz Hrvatske izvlače milijarde kuna svake godine, samo u ovoj 2016. se radi o preko pet milijardi kuna.

Ne samo da bi se tim opasnim prijedlogom HDZ-a povećao javni dug Hrvatske koji je ionako već alarmantan, nego bi Hrvatska ostala jedina zemlja jugoistočne europe koja je nakon (od međunarodnih faktora prisilno) uvođenje II stupa povećala izdvajanje za isti dočim su svi ostali taj II stup već „odavno“  u potpunosti ukinuli ili ga pak sveli na simboličnih 1%.

BUZ će radi ovakvih izjava gospodina Plenkovića javno pozvati sve umirovljenike kao i sve one koji će to u dogledno vrijeme postati da uskrate podršku svima onima koji zagovaraju „jačanje“ II mirovinskog stupa jer time rade direktno protiv interes RH a u korist stranog bankarskog lobija”, stoji u priopćenju.

.

Vijesti

Sezona gripe je uranila, a broj teških komplikacija je iznimno velik

Od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije.

Objavljeno

|

Autor

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji. Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa, javlja Jutarnji list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.


“S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija”, kaže virusolog Draženović. Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

“Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda”, kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila. “Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati” – kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP