Prati nas

Vijesti

Bandić ‘počastio’ siromašne umirovljenike s besplatnim dopunskim

Odlučeno je i da samohrane majke i očevi odgajatelji s najmanje troje djece imaju pravo na pomoć u visini prosječne plaće u Hrvatskoj. Odobreni su i besplatni udžbenici za pripadnike romske manjine na području čitave Hrvatske i školarce u Petrinji, otpis ili odgoda plaćanja duga Zagrebačkom holdingu blokiranim građanima, projekt 400 stanova u Podbrežju te rješavanje pitanja Imunološkog zavoda.

Objavljeno

|

Bandić polaže kamen temeljac
foto: zagreb.hr

Zagrebački umirovljenici s najmanjim mirovinama imaju pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Tako je odlučila Gradska skupština Grada Zagreba, a na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića.

Ova se pomoć odnosi na nešto manje od 12 tisuća zagrebačkih umirovljenika, korisnika novčane pomoći Grada Zagreba, a koji ne ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna. Odlučeno je i da samohrane majke i očevi odgajatelji s najmanje troje djece imaju pravo na pomoć u visini prosječne plaće u Hrvatskoj. Odobreni su i besplatni udžbenici za pripadnike romske manjine na području čitave Hrvatske i školarce u Petrinji, otpis ili odgoda plaćanja duga Zagrebačkom holdingu blokiranim građanima, projekt 400 stanova u Podbrežju te rješavanje pitanja Imunološkog zavoda.


Tko ima pravo na odgodu ili otpis duga?

Odgoda plaćanja i obročna otplata duga za komunalnu naknadu, naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje te otpis sudskih pristojbi i zateznih kamata bit će omogućena građanima kojima su računi, na dan podnošenja zahtjeva, blokirani 180 dana i duže. Uz to im ukupni neto novčani primici po kućanstvu ne smiju prelaziti jednu proračunsku osnovicu za samca i dodatnih 50 posto proračunske osnovice za svakog sljedećeg člana kućanstva te ne smiju imati u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive niti drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba.

“Sve ove protuzakonite odluke u funkciji su predizborne kampanje, gdje se novcem Zagrepčana kupuju glasovi. Povucite protuzakonite točke dnevnog reda”, poručio je SDP-ov Davor Bernardić, prije no što su zastupnici SDp-a i HNS-a napustili Skupštinu.

“Ja 16 i pol godina vodim ovaj grad. Poštujte me, ako ne kao gradonačelnika, onda kao oca. Vi ste se ovdje s govornice obratili kao Che Guevara sa svojih 119, ali to nije dobro. Predizborna kampanja je kod vas. Kod mene je 365 dana dokazanog rada”, odgovorio je Bandić.

„Činjenica da se svih sedam točaka našlo na izvanrednoj sjednici Skupštine uoči parlamentarnih izbora dovoljno govori o čemu se radi. Mjere su upakirane u celofan populizma. Teška ću srca glasati protiv jer ako glasam protiv, bit ću protiv građana koji imaju mirovinu manju od 1500 kuna, a ako glasam za, bit ću protiv svrsishodnog načina trošenja novca. Ne pristajem na takvu ocjenu“, kazala je nekadašnja Bandićeva zamjenica i ugledna ekonomistica Sandra Švaljek koja smatra da su građani Zagreba na ovaj način postali prisilni donatori u izbornoj kampanji Milana Bandića.

Navedene mjere će građane koštati oko 25 milijuna kuna, objavio je gradonačelnik.

.

Vijesti

Aladrović: Izmjene zakona već u ponedjeljak idu u hitnu saborsku proceduru

‘Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže”, kaže ministar Aladrović.

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković je jučer izjavio da je Vlada u cijelosti prihvatila zahtjeve sindikata okupljenih oko Inicijative ’67 je previše’ i odlučila krenuti u izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Na pitanje hoće li se sada, nakon premijerove izjave, odustati od referenduma, sindikalist Krešimir Sever za HRT je rekao kako su potpisi predani u Sabor i da Inicijativa više ne može povući potpise.


“Čekamo reakciju Sabora i u slučaju da se odluči donijeti izmjena Zakona u potpunosti u skladu s onim što smo tražili u referendumskom pitanju, očekujemo da će se pitati Ustavni sud oko toga”, rekao je Sever.

Krešimir Sever (foto: Sandro Bura)

Ministar mirovinskog sustava Josip Aldarović naglasio je da nije riječ o kapitulaciji, već da je Vlada akceptirala 711 tisuća potpisa svojih građana: “Mirovinska reforma se počela primjenjivati od 01.01.2019. godine i velika većina odredbi iz mirovinske reforme je pokazala već sada pozitivne učinke. Ono što je bilo predmet spora je ovo referendumsko pitanje, na temelju kojeg su sindikati skupili potpise”, rekao je ministar i dodao kako je ovo odgovorna Vlada koja je prihvatila volju 711 tisuća građana.

Objasnio je i da će paralelno s ovim zahtjevima, Vlada mijenjati i radno zakonodavstvo: “Produženje rada je bila jedna od temeljnih misli vodilja tijekom mirovinske reforme. Dulji ostanak u sustavu rada čini mirovinski sustav održivim i adekvatne mirovine. Mi ćemo setom od 6 zakona iz područja radnog zakonodavstva, omogućiti produljenje rada na način da to bude na dobrovoljnoj razini tako da oni koji žele mogu raditi duže.”

Ministar je, gostujući na Hrvatskom radiju, rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana. Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

, rekao kako će se ovi zakoni u ponedjeljak pustiti u hitnu proceduru u Saboru, na što obvezuje i odluka Odbora za Ustav, ali i time žele vratiti povjerenje građana. Sever je naglasio kako su sindikati spremni, ako Vlada bude odugovlačila sa izmjenama Zakona, djelovati u predizbornom razdoblju za predsjedničke izbore, a isto tako i parlamentarne.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP