Prati nas

Vijesti

Bandić ‘počastio’ siromašne umirovljenike s besplatnim dopunskim

Odlučeno je i da samohrane majke i očevi odgajatelji s najmanje troje djece imaju pravo na pomoć u visini prosječne plaće u Hrvatskoj. Odobreni su i besplatni udžbenici za pripadnike romske manjine na području čitave Hrvatske i školarce u Petrinji, otpis ili odgoda plaćanja duga Zagrebačkom holdingu blokiranim građanima, projekt 400 stanova u Podbrežju te rješavanje pitanja Imunološkog zavoda.

Objavljeno

|

Bandić polaže kamen temeljac
foto: zagreb.hr

Zagrebački umirovljenici s najmanjim mirovinama imaju pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Tako je odlučila Gradska skupština Grada Zagreba, a na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića.

Ova se pomoć odnosi na nešto manje od 12 tisuća zagrebačkih umirovljenika, korisnika novčane pomoći Grada Zagreba, a koji ne ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna. Odlučeno je i da samohrane majke i očevi odgajatelji s najmanje troje djece imaju pravo na pomoć u visini prosječne plaće u Hrvatskoj. Odobreni su i besplatni udžbenici za pripadnike romske manjine na području čitave Hrvatske i školarce u Petrinji, otpis ili odgoda plaćanja duga Zagrebačkom holdingu blokiranim građanima, projekt 400 stanova u Podbrežju te rješavanje pitanja Imunološkog zavoda.


Tko ima pravo na odgodu ili otpis duga?

Odgoda plaćanja i obročna otplata duga za komunalnu naknadu, naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje te otpis sudskih pristojbi i zateznih kamata bit će omogućena građanima kojima su računi, na dan podnošenja zahtjeva, blokirani 180 dana i duže. Uz to im ukupni neto novčani primici po kućanstvu ne smiju prelaziti jednu proračunsku osnovicu za samca i dodatnih 50 posto proračunske osnovice za svakog sljedećeg člana kućanstva te ne smiju imati u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive niti drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba.

“Sve ove protuzakonite odluke u funkciji su predizborne kampanje, gdje se novcem Zagrepčana kupuju glasovi. Povucite protuzakonite točke dnevnog reda”, poručio je SDP-ov Davor Bernardić, prije no što su zastupnici SDp-a i HNS-a napustili Skupštinu.

“Ja 16 i pol godina vodim ovaj grad. Poštujte me, ako ne kao gradonačelnika, onda kao oca. Vi ste se ovdje s govornice obratili kao Che Guevara sa svojih 119, ali to nije dobro. Predizborna kampanja je kod vas. Kod mene je 365 dana dokazanog rada”, odgovorio je Bandić.

„Činjenica da se svih sedam točaka našlo na izvanrednoj sjednici Skupštine uoči parlamentarnih izbora dovoljno govori o čemu se radi. Mjere su upakirane u celofan populizma. Teška ću srca glasati protiv jer ako glasam protiv, bit ću protiv građana koji imaju mirovinu manju od 1500 kuna, a ako glasam za, bit ću protiv svrsishodnog načina trošenja novca. Ne pristajem na takvu ocjenu“, kazala je nekadašnja Bandićeva zamjenica i ugledna ekonomistica Sandra Švaljek koja smatra da su građani Zagreba na ovaj način postali prisilni donatori u izbornoj kampanji Milana Bandića.

Navedene mjere će građane koštati oko 25 milijuna kuna, objavio je gradonačelnik.

.

Vijesti

Kako je Hrvatska pošta gulila mirovinski fond i zašto poštar ne nosi mirovine

Sindikat umirovljenika očekuje da će se sada već šestogodišnja borba, uz podršku Pučke pravobraniteljice, konačno završiti s povratkom poštara koji zvoni na vrata potrebitim umirovljenicima.

Objavljeno

|

Autor

Nosi li poštar mirovinu?

Umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. godine i dalje nisu u mogućnosti ostvarivati pravo na besplatnu dostavu mirovine do kućnog praga, jer je to pravo ukinuo Mirando Mrsić svojedobnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Zašto je to učinio? Da bi pogodovao bankama ili zato da bi uštedio novac mirovinskom fondu? Odgovor na ova pitanja donosi Glas umirovljenika koji je u komunikaciji s HZMO-om doznao da je u 2013., posljednjoj godini prije ukidanja besplatne dostave mirovina poštom, evidentirano 188.077 umirovljenika koji su je tako primali.


“Za to je HZMO morao plaćati Hrvatskoj pošti 79.151.148 kuna, što se ondašnjem gospodinu ministru rada i mirovinskog sustava učinilo preskupo, pa je poštara koji zvoni na vrata s mirovinom naprosto ukinuo. No, matematika kaže da je po jednoj dostavi mirovine to koštalo čak 35 kuna”, piše Glas umirovljenika pa nastavlja: “No, gle, 2019. godine, preostalo je još samo 85.978 umirovljenika kojima poštu donosi poštar, a to sada košta HZMO oko 20,9 milijuna kuna.”

Uz malo matematike, to iznosi samo 20 kuna po mirovinskoj uputnici, 40 posto manje no prije šest godina. Dakle, da je ta cijena bila u primjeni 2013. godine, ne bi se iz mirovinskog fonda isplaćivalo 79 milijuna, već samo 45 milijuna kuna godišnje.

Što to znači? Da je pošta neopravdano gulila mirovinski fond ili je netko u priči imao svoje duge prste? Iz Hrvatske pošte uskraćuju gore iznesene podatke, ali, piše Glas, pokušavaju se prikazati dobrotvorima koji za potrebe „malog broja aktivnih korisnika“ koji sami plaćaju za dostavu mirovine poštom, to ne čine iz profita.

Pa da vidimo koliko to košta? Pošta piše sljedeće: „Kako bi izašli u susret svim umirovljenicima koji žele mirovinu primati na svojoj kućnoj  adresi, s Hrvatskom poštanskom bankom dogovorili smo model isplate sredstava s tekućeg računa otvorenog u HPB-u na adresi korisnika. Ovu uslugu nazivamo ‘Bankomat na domu’.“

Uzmimo da mirovinu u zabit ruralnog područja, neke periferije, planine ili otoka ili na peti kat bez lifta, prima umirovljenik s prosječnom mirovinom od 2.504 kune, za što mora pošti platiti jedan posto vrijednosti mirovine i još deset kuna, što iznosi nešto više od 35 kuna. Vratili smo se tako u 2013., samo je u međuvremenu stotinjak tisuća potrebitih starijih osoba zakinuto za jedno od svojih temeljnih prava – dostavu zaslužene mirovine. Jer nije ju dovoljno obračunati i ispisati na papir, niti poslati u banku. Ona mora biti dostupna korisniku, a to više nije.

Čiji je to profit? Pa, pošte i banaka, i to na račun najslabijih i najranjivijih u društvu. Sindikat umirovljenika očekuje da će se sada već šestogodišnja borba, uz podršku Pučke pravobraniteljice, konačno završiti s povratkom poštara koji zvoni na vrata potrebitim umirovljenicima. (J. A. Petrović, Glas umirovljenika)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP