Prati nas

Vijesti

Petrović: 10% manje korupcije za 10% veće mirovine

Smanjenjem korupcije za samo dva posto Hrvatskoj bi donijelo milijardu kuna što bi bilo dostatno za ukidanje poreza za rad, za plaće do deset tisuća kuna, rekao je Petrović novinarima prilikom druženja s građanima na karlovačkoj tržnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zorislav Antun Petrović (foto: Laburisti @ Facebook)

Nositelj liste Hrvatskih laburista u VII. izbornoj jedinci, nezavisni Zorislav Antun Petrović ocijenio je  u Karlovcu kako je korupcija jedan od najvećih problema u Hrvatskoj dodavši da bi, smanjenjem korupcije za 10 posto, mirovine za isto toliko mogle porasti.

“Smanjenjem korupcije za samo dva posto Hrvatskoj bi donijelo milijardu kuna što bi bilo dostatno za ukidanje poreza za rad, za plaće do deset tisuća kuna”, rekao je Petrović novinarima prilikom druženja s građanima na karlovačkoj tržnici.


“Na taj način bi se Hrvatska premetnula u zemlju u kojoj se rad ne oporezuje i time bi postala privlačna investitorima te bolja za život svim žiteljima. Štoviše, kada bi se odljev novca zbog korupcije smanjio za deset, posto sve bi mirovine mogle porasti za deset posto”, rekao je Petrović argumentirajući to službenom procjenom Instituta Rand Europe prema čijem istraživanju Hrvatska zbog korupcije godišnje gubi petnaest posto BDP-a, što je 50 milijardi kuna.

Kad znamo da za mirovine izdvajamo 36 milijardi kuna godišnje, možemo shvatiti koliko puno gubimo zbog korupcije, kazao je Petrović. Mišljenja je i kako bi se već u prvoj godini, s kvalitetnim izmjenama zakona, ponovnim uvođenjem neovisnog državnog inspektorata, uz transparentnu informiranost o radu tijela javne vlasti, mogao učiniti boljim standard svima koji žive od svog rada kao i umirovljenicima.

 

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP