Prati nas

Vijesti

Petrović: 10% manje korupcije za 10% veće mirovine

Smanjenjem korupcije za samo dva posto Hrvatskoj bi donijelo milijardu kuna što bi bilo dostatno za ukidanje poreza za rad, za plaće do deset tisuća kuna, rekao je Petrović novinarima prilikom druženja s građanima na karlovačkoj tržnici.

Objavljeno

|

Zorislav Antun Petrović (foto: Laburisti @ Facebook)

Nositelj liste Hrvatskih laburista u VII. izbornoj jedinci, nezavisni Zorislav Antun Petrović ocijenio je  u Karlovcu kako je korupcija jedan od najvećih problema u Hrvatskoj dodavši da bi, smanjenjem korupcije za 10 posto, mirovine za isto toliko mogle porasti.

“Smanjenjem korupcije za samo dva posto Hrvatskoj bi donijelo milijardu kuna što bi bilo dostatno za ukidanje poreza za rad, za plaće do deset tisuća kuna”, rekao je Petrović novinarima prilikom druženja s građanima na karlovačkoj tržnici.


“Na taj način bi se Hrvatska premetnula u zemlju u kojoj se rad ne oporezuje i time bi postala privlačna investitorima te bolja za život svim žiteljima. Štoviše, kada bi se odljev novca zbog korupcije smanjio za deset, posto sve bi mirovine mogle porasti za deset posto”, rekao je Petrović argumentirajući to službenom procjenom Instituta Rand Europe prema čijem istraživanju Hrvatska zbog korupcije godišnje gubi petnaest posto BDP-a, što je 50 milijardi kuna.

Kad znamo da za mirovine izdvajamo 36 milijardi kuna godišnje, možemo shvatiti koliko puno gubimo zbog korupcije, kazao je Petrović. Mišljenja je i kako bi se već u prvoj godini, s kvalitetnim izmjenama zakona, ponovnim uvođenjem neovisnog državnog inspektorata, uz transparentnu informiranost o radu tijela javne vlasti, mogao učiniti boljim standard svima koji žive od svog rada kao i umirovljenicima.

 

.

Vijesti

Sezona gripe je uranila, a broj teških komplikacija je iznimno velik

Od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije.

Objavljeno

|

Autor

Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a prema broju oboljelih može se govoriti da je epidemija u uzlaznoj putanji. Do sada je laboratorijski potvrđeno 270 oboljenja i svi su tip A H1N1, pandemijski tip ili kako je 2009. godine, kada je prvi put izoliran, prozvan “svinjska” gripa, javlja Jutarnji list.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je kako se već može govoriti o visokom intenzitetu s velikim brojem komplikacija.


“S obzirom na dokazanih 270 slučajeva, slobodno možemo reći da je stvarna brojka oboljelih već oko tri tisuće. Uz visok intenzitet velik je i broj komplikacija”, kaže virusolog Draženović. Dodaje kako je od ukupnog broja čak deset posto oboljelih razvilo upalu pluća, a kada se gledaju sve komplikacije od encefalitisa, miokarditisa… vidljivo je da je zapravo četvrtina razvila teške komplikacije. Također, kaže virusolog Draženović, neobično je što je oboljelo i desetak novorođene djece.

“Dobivamo upite iz Europe s obzirom na to da imamo samo tip H1N1, što je također neobično jer su izvan zemlje zastupljeni svi virusi. Inače, tip gripe koji je u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj lani je stvorio velike probleme, od teških komplikacija, velikog broja oboljelih, ali i smrtnih ishoda”, kaže Vladimir Draženović.

Naravno, oboljeli su uglavnom populacija koja se nije cijepila. “Imamo jedan slučaj, osobe koja se cijepila i dobila gripu, a uzročno-posljedično i upalu moždane ovojnice. No, ta osoba se cijepila svega tri dana ranije, tako da cjepivo još nije počelo djelovati” – kaže Draženović i dodaje kako je potrebno oko dva tjedna da možemo reći da cjepivo ima učinak.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP