Prati nas

Kuhinja

Slasni keksi s medom, vanilijom i maslacem

Kod pripreme, ne samo ovih keksa, već i ostalih tijesta kojima je baza maslac, potrebno je pripaziti da se jaja u maslac dodaju jedno po jedno i da se svako dobro izmiješa mikserom. U protivnom može doći do odvajanja jaja od maslaca.

Objavljeno

|

Kako napraviti dobre kekse?
foto: Kuzinavanje.com

“Ovi keksi su brzo gotovi, a med im, za razliku od šećera, daje posebnu aromu i laganu slatkoću”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

“Nedavno sam kupio mahune burbon vanilije s Madagaskara. Oduševila me je jasno vidljiva razlika veličine  mahune i količine sjemenki u njima. Odmah mi je kroz glavu prošla pomisao da ih trebam iskoristiti za ekstrakt vanilije i za domaći vanilin šećer, a kao mali test mahuna trebalo je napraviti nešto slatko. A ovi jednostavni mekani keksi gotovi su u trenu, za svega desetak minuta. Dovoljno je da su suhi na dodir.


Kod pripreme, ne samo ovih keksa, već i ostalih tijesta kojima je baza maslac, potrebno je pripaziti da se jaja u maslac dodaju jedno po jedno i da se svako dobro izmiješa mikserom. U protivnom može doći do odvajanja jaja od maslaca.

Mahune iz kojih se izvade sjemenke mogu se dodati u teglu sa šećerom gdje će sam šećer poprimiti lijepu aromu vanilije. Umjesto sjemenki vanilije u tijesto se mogu dodati i i dva-tri paketića vanilin šećera.”

Sastojci

100 omekšalog maslaca
4 žlice meda (cvjetni ili neki drugi med blažeg okusa)
2 jaja
2 mahune vanilije
prstohvat soli
250 g glatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo

Priprema

Pećnicu zagrijte na 150 – 170°C. U posudu za miksanje stavite omekšali maslac, med, sol i sjemenke iz mahune vanilije. Mikserom izradite smjesu dok ne postane pjenasta. Dodajte jedno po jedno jaje, a svako miješajte oko minute. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kratko izradite mikserom dok se svi sastojci ne spoje u kremastu masu. Na lim obložen masnim papirom žličicom stavljate hrpice tijesta veličine oraha i pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta. Gotove kese izvadite iz pećnice, odvojite od lima i posložite na rešetku za hlađenje. Možete ih čuvati u dobro zatvorenoj kutiji za kekse.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP