Prati nas

Kuhinja

Slasni keksi s medom, vanilijom i maslacem

Kod pripreme, ne samo ovih keksa, već i ostalih tijesta kojima je baza maslac, potrebno je pripaziti da se jaja u maslac dodaju jedno po jedno i da se svako dobro izmiješa mikserom. U protivnom može doći do odvajanja jaja od maslaca.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako napraviti dobre kekse?
foto: Kuzinavanje.com

“Ovi keksi su brzo gotovi, a med im, za razliku od šećera, daje posebnu aromu i laganu slatkoću”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

“Nedavno sam kupio mahune burbon vanilije s Madagaskara. Oduševila me je jasno vidljiva razlika veličine  mahune i količine sjemenki u njima. Odmah mi je kroz glavu prošla pomisao da ih trebam iskoristiti za ekstrakt vanilije i za domaći vanilin šećer, a kao mali test mahuna trebalo je napraviti nešto slatko. A ovi jednostavni mekani keksi gotovi su u trenu, za svega desetak minuta. Dovoljno je da su suhi na dodir.


Kod pripreme, ne samo ovih keksa, već i ostalih tijesta kojima je baza maslac, potrebno je pripaziti da se jaja u maslac dodaju jedno po jedno i da se svako dobro izmiješa mikserom. U protivnom može doći do odvajanja jaja od maslaca.

Mahune iz kojih se izvade sjemenke mogu se dodati u teglu sa šećerom gdje će sam šećer poprimiti lijepu aromu vanilije. Umjesto sjemenki vanilije u tijesto se mogu dodati i i dva-tri paketića vanilin šećera.”

Sastojci

100 omekšalog maslaca
4 žlice meda (cvjetni ili neki drugi med blažeg okusa)
2 jaja
2 mahune vanilije
prstohvat soli
250 g glatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo

Priprema

Pećnicu zagrijte na 150 – 170°C. U posudu za miksanje stavite omekšali maslac, med, sol i sjemenke iz mahune vanilije. Mikserom izradite smjesu dok ne postane pjenasta. Dodajte jedno po jedno jaje, a svako miješajte oko minute. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kratko izradite mikserom dok se svi sastojci ne spoje u kremastu masu. Na lim obložen masnim papirom žličicom stavljate hrpice tijesta veličine oraha i pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta. Gotove kese izvadite iz pećnice, odvojite od lima i posložite na rešetku za hlađenje. Možete ih čuvati u dobro zatvorenoj kutiji za kekse.

.

Kuhinja

Izdašni ‘jugoslavenski kolač’ od jabuka ponovno je u modi

Riječ je o svojevrsnom slastičarskom vremeplovu, kulinarskoj nostalgiji s mirisom djetinjstva. Sve što trebate su jabuke, puding i slatko vrhnje. Sve ostalo sigurno imate u smočnici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Najbolji kolači od jabuka - recept - jugoslavenski kolač

Jedna od slastica koja je obilježila odrastanje u Jugoslaviji jest i kolač s nadjevom od kuhanih jabuka ili, kako ga sada zovu, jugoslavenski kolač. Iznimno popularan u osamdesetima, ovaj kolač objedinjuje svježinu lažnog želea od jabuka (zbog čega ga obožavaju djeca) i laku dostupnost namirnica.

Njegovo neobično ime možemo objasniti činjenicom da su ga gastarbajteri iznijeli izvan granica bivše države pa je među Nijemcima i Austrijancima postao poznat kao Jugoslawischer Apfelkuchen. Osim jeftinih sastojaka, krasi ga i velika izdašnost pa se uvijek vraća u modu u vremenima kada treba pripaziti na novčanik ili izbjegavati teške namirnice poput oraha ili maslaca.


Sastojci

Za biskvit

4 srednje velika jaja
160 g brašna
160 g šećera
1 prašak za pecivo
60 ml tople vode
60 ml suncokretovog ulja

Za kremu

1 kg jabuka
1 l vode ili soka od jabuka (ako želite jači okus)
200 g šećera (100 grama, ako koristite sok od jabuka)
3 pudinga od vanilije
cimet po želji
500 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bjelanjke 4 jaja s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg. Mikserom izradite žumanjke i šećer u glatku pjenastu smjesu, razrijedite uljem i vodom pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Potom mikserom na najmanjoj brzini (vrlo kratko) izmiješajte u glatku smjesu pa u nju žlicom oprezno umiješajte snijeg. Pazite da što više zraka ostane u smjesi. Izlijte u lim za pečenje (cca. 27×35 cm) dna obloženog papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 175°C pa ohladite.

Jabuke tanko ogulite, očistite i narežite na kocke. Prelijte sa 8 dl vode, dodajte šećer (ostavite tri žlice šećera sa strane), cimet po želji i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri dok jabuke skroz ne omekšaju. Izmiješajte prah 3 pudinga i ostavljeni šećer pa izmutite s 2 dl vode. Skinite jabuke s vatre i umutite puding. Vratite na vatru i pustite da ključa 3-4 minute. Odmah izlijte na ohlađeni biskvit.

Ohladite na sobnoj temperaturi pa stavite u hladnjak na dva sata. Prekrijte slojem tučenog slatkog vrhnja koje ćete pripremiti prema uputama na pakiranju.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP