Prati nas

Kuhinja

Slasni keksi s medom, vanilijom i maslacem

Kod pripreme, ne samo ovih keksa, već i ostalih tijesta kojima je baza maslac, potrebno je pripaziti da se jaja u maslac dodaju jedno po jedno i da se svako dobro izmiješa mikserom. U protivnom može doći do odvajanja jaja od maslaca.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kako napraviti dobre kekse?
foto: Kuzinavanje.com

“Ovi keksi su brzo gotovi, a med im, za razliku od šećera, daje posebnu aromu i laganu slatkoću”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.

“Nedavno sam kupio mahune burbon vanilije s Madagaskara. Oduševila me je jasno vidljiva razlika veličine  mahune i količine sjemenki u njima. Odmah mi je kroz glavu prošla pomisao da ih trebam iskoristiti za ekstrakt vanilije i za domaći vanilin šećer, a kao mali test mahuna trebalo je napraviti nešto slatko. A ovi jednostavni mekani keksi gotovi su u trenu, za svega desetak minuta. Dovoljno je da su suhi na dodir.


Kod pripreme, ne samo ovih keksa, već i ostalih tijesta kojima je baza maslac, potrebno je pripaziti da se jaja u maslac dodaju jedno po jedno i da se svako dobro izmiješa mikserom. U protivnom može doći do odvajanja jaja od maslaca.

Mahune iz kojih se izvade sjemenke mogu se dodati u teglu sa šećerom gdje će sam šećer poprimiti lijepu aromu vanilije. Umjesto sjemenki vanilije u tijesto se mogu dodati i i dva-tri paketića vanilin šećera.”

Sastojci

100 omekšalog maslaca
4 žlice meda (cvjetni ili neki drugi med blažeg okusa)
2 jaja
2 mahune vanilije
prstohvat soli
250 g glatkog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo

Priprema

Pećnicu zagrijte na 150 – 170°C. U posudu za miksanje stavite omekšali maslac, med, sol i sjemenke iz mahune vanilije. Mikserom izradite smjesu dok ne postane pjenasta. Dodajte jedno po jedno jaje, a svako miješajte oko minute. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kratko izradite mikserom dok se svi sastojci ne spoje u kremastu masu. Na lim obložen masnim papirom žličicom stavljate hrpice tijesta veličine oraha i pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta. Gotove kese izvadite iz pećnice, odvojite od lima i posložite na rešetku za hlađenje. Možete ih čuvati u dobro zatvorenoj kutiji za kekse.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP