Prati nas

Vijesti

Socijalna pomoć: Dobra vijest za 104 tisuće primatelja

Izmjene bi trebale stupiti na snagu tijekom 2017. godine i koštat će 100 milijuna dodatnih proračunskih kuna. Istovremeno, ukinut će se naknada za troškove stanovanja, koju su, sukladno Zakonu, jedinice lokalne uprave dužne isplaćivati svim primateljima socijalne pomoći, odnosno zajamčene minimalne naknade (ZMN)

Objavljeno

|

Razlika u godinama
Bernardica Juretić (screenshot: HTV)

Vlada Tihomira Oreškovića na odlasku najavljuje povećanje socijalne pomoći koju u Hrvatskoj prima 104.000 osoba. Istovremeno, ukinut će se naknada za troškove stanovanja, koju su, sukladno Zakonu, jedinice lokalne uprave dužne isplaćivati svim primateljima socijalne pomoći, odnosno zajamčene minimalne naknade  (ZMN). Izmjene bi trebale stupiti na snagu tijekom 2017. godine i koštat će 100 milijuna dodatnih kuna.

“Analiza Ministarstva pokazala je da tek oko jedne trećine gradova i općina tu naknadu doista i isplaćuje u bilo kakvom, makar minimalnom iznosu. Riječ je u pravilu o većim i bogatijim općinama i gradovima, što je primatelje ZMN-a iz drugih sredina stavljalo u diskriminirajući položaj. Stoga smo odlučili tu naknadu uklopiti u ZMN na način da ZMN povećamo za 20 posto i tako osiguramo isti minimalni standard svima“, izjavila je za Jutarnji list Diana Topčić-Rosenberg, pomoćnica ministrice socijalne politike Bernardice Juretić.

Radno sposobno samci će umjesto sadašnjih 800 kuna dobivati 960, radno nesposobni samac umjesto 920 kuna 1104 kune, druga odrasla osoba u kućanstvu umjesto sadašnjih 480 576 kuna, dijete umjesto 320 dobivat će 384 kune, a četveročlana obitelj umjesto sadašnjih 1920 dobivat će 2304 kune.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.