Prati nas

Stil i ljepota

Sve što znate o borama uglavnom je krivo

Pijte puno vode i mažite se skupim kremama pa ćete izgledati i deset godina mlađe! Točno? Krivo! Loša je vijest da to kako izgledamo i kako starimo najviše ima veze s našom genetikom, a baš na nju imamo najmanje utjecaja. Evo još nekih od najčešćih mitova…

Objavljeno

|

Recept. Kako ukloniti bore?
foto: Pixabay

Život uopće nije fer! Provedemo većinu našeg mladenaštva boreći se protiv prištića i tek kad smo ih se riješili, napadnu nas bore pa se samo jednoga jutra nađemo oči u oči s nekom starom naboranom osobom koja nas gleda iz ogledala, piše Huffington Post.

Sve reklame koje obećaju vječnu mladost nimalo ne pomažu, niti sve one slavne osobe koje podupiru čas jedan, a čas drugi anti-ageing program. Evo nekoliko neoborivih istina kad su bore u pitanju:

Te skupocjene kreme koje imate u kupaonici uglavnom ne funkcioniraju

Naime, kad je kozmetika u pitanju, cijena ne mora nužno jamčiti i učinkovitost. Kozmetičke tvrtke mame vas obećanjima o čvrstoj i zategnutoj koži bez bora, no vjerojatnije je da one, ukoliko vam ih nije propisao baš vaš dermatolog, neće imati nikakvog efekta.

Neovisna testiranja koja su uspoređivala skupe razvikane kreme i one jeftinije iz supermarketa, uglavnom ne daju onim skupima veliku prednost. Većina ih ima vrlo sličan sastav, a najveća razlika je upravo ona u cijeni.

Ako je loše za vaš struk, loše je i za vaše lice

Britansko istraživanje o konzumaciji šećera pokazalo je da on loše utječe i na zdravlje vaše kože. Šećer u vašem krvotoku može pogubno djelovati na neke proteine, među njima i na kolagen i elastin, odnosno upravo one zaslužne za mladolik i čvrst izgled vaše kože. Jednom kad se oštete, stvaraju se bore i koža se opušta. Osim toga, pretjeran šećer kožu čini osjetljivijom na sunčev utjecaj. Jedini savjet kojeg će vam doista potvrditi svi dermatolozi je da se čuvate sunca, jer upravo ono uzrokuje i do 90 posto oštećenja kože. Ostatak je, nažalost, stvar genetike na koju imate vrlo mali utjecaj.

Je li voda doista ključ mladosti?

Poznate glumice i supermodeli kunu se da mladolikost održavaju pojačanim unosom vode, no zapravo nema nikakvih dokaza da vam unošenje više vode nego vam je potrebno može pomoći u očuvanju mladolikosti. Dermatolozi, naravno, kažu da je važno biti dobro hidratiziran, no unos više vode nego vam organizam traži neće vam pomoći u borbi protiv bora.

Razmislite o položaju u kojem spavate

Nema ništa bolje nego uskočiti u mekan krevet nakon iscrpljujućeg dana. No dugotrajno spavanje s licem uronjenim u jastuke, doista može povećati probleme s borama. Dermatolozi zato preporučuju spavanje na leđima ili boku ako je moguće, a ne na trbuhu s licem zabijenim u jastuke. Poznato je da su svileni jastuci dobro za vašu kosu, a to znači da neće biti loši ni za vašu kožu. Posvetite pažnju materijalu na koji naslanjate lice.

Nakrcajte se voćem i povrćem

Ovo je savjet kojeg nikada nije previše jer su dobrobiti vitamina i minerala itekako potvrđene. Kvalitetna, izbalansirana prehrana može vam pomoći da izgledate mlađe, jer se godine nekvalitetnih namirnica itekako vide na koži. Za kožu su naročito važni vitamini E i C, koji imaju i zaštitnu funkciju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.