Koliko ima umirovljenika?
foto: Pixabay

U Hrvatskoj svaki dan 22 umirovljenika više

Autor: • 23. 09. 2016. • Vijesti1630 • Verzija za ispis Verzija za ispis

U godinu dana Hrvatska je povećala broj umirovljenika za približno 8000. Na to povećanje utjecala su dva odvojena procesa, jedan je što se smanjio broj umrlih, a drugi što je ubrzan priljev novih korisnika, javlja Večernji list.

U prvih sedam mjeseci u mirovinu je otišlo 29.390 osoba – oko 2500 više nego lani u istom razdoblju. Pojačano su se dobivale starosna, invalidska i prijevremena starosna mirovina, a u laganom je padu jedino broj novih korisnika obiteljske mirovine. U prosjeku, najveće su mirovine određene dugogodišnjim osiguranicima – ljudima koji su se zaposlili prije dvadesete godine života te su u ranim šezdesetima imali više od 40 godina staža. Ove je godine u mirovinu otišlo 3258 dugogodišnjih osiguranika, a 42 godine prosječnog radnog staža donijele su im 3300 kuna mjesečne mirovine. Trideset godina staža, koliko je u prosjeku radilo oko 11 tisuća osoba koje su otišle u starosnu mirovinu, donijelo im je 2100 kuna mjesečne mirovine.Danijel Nestić, istraživač Ekonomskog instituta Zagreb, navodi da bi se ukupan broj umirovljenika trebao lagano povećavati sve do 2030. godine, pri čemu bi tada mogao biti za 40-ak tisuća veći nego u 2016., kad imamo 1,23 milijuna umirovljenika.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.