Prati nas

Vijesti

HRT ostaje bez javnih bilježnika i vanjskih odvjetnika za pokretanje ovrha

ko 100.000 hrvatskih građana godišnje ovrši zbog duga prema HRT-u po osnovi mjesečne pristojbe, a u tim postupcima oko 20 milijuna kuna iznose troškovi odvjetnika koji zastupaju HRT i javnih bilježnika.

Objavljeno

|

Vjerski prgrama HTV-a
foto: Pixabay/mojevrijeme

Hrvatski sabor u nastavku sjednice razmatra prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj radio televiziji (HRT), na temelju kojega će HRT ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza, javlja Hina.

Predlagatelj zakona je Klub zastupnika Mosta, koji smatra da je poslovanje HRT-a socijalno neosjetljivo u dijelu koji se odnosi na prisilnu naplatu mjesečne pristojbe, u kojoj su obveznici opterećeni i plaćanjem odvjetničkih usluga HRT-a te plaćanjem javnih bilježnika koji vode tu vrstu ovršnih postupaka.

Uvjereni su kako nije bilo potrebe za angažiranjem odvjetnika i plaćanjem njihovih profesionalnih usluga, PDV-a na te usluge i materijalnih troškova. “Svi ti troškovi su u konačnici padali na teret obveznika plaćanja mjesečne pristojbe, a HRT raspolaže dovoljnim kapacitetima (ljudskim resursima i softverskim aplikacijama) koji mogu na sebe preuzeti teret takvog unificiranog masovnog postupanja”, tvrdi Most u prijedlogu.

Napominju da se oko 100.000 hrvatskih građana godišnje ovrši zbog duga prema HRT-u po osnovi mjesečne pristojbe, a u tim postupcima oko 20 milijuna kuna iznose troškovi odvjetnika koji zastupaju HRT i javnih bilježnika. Zato predlažu da postupak prisilne naplate ubuduće provodi sam HRT, slanjem dviju pisanih opomena i potom izdavanjem platnog naloga, uz koji može naplatiti paušal od 100 kuna.

U slučaju podnošenja pravomoćnog prigovora, HRT će biti ovlašten podnijeti tužbu sudu, pri čemu će se odgovarajućom odredbom o zastari HRT potaknuti na to da eventualnu tužbu pokrene što prije, kako bi se izbjeglo gomilanje zateznih kamata. HRT će u redovnom sudskom postupku imati pravo na profesionalnu odvjetničku uslugu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.