Prati nas

Zdravlje

Hrvati među najdebljim nacijama Europske unije

Postoji i jasna veza između obrazovanja i debljine. Među niskoobrazovanima postotak pretilosti je 19,9, a među visokoobrazovanima 11,5 posto. U Hrvatskoj je gotovo 25 posto osoba s nižim obrazovanjem pretilo, a među visokoobrazovanima takvih je 12,6 posto.

Objavljeno

|

Kako brzo smršavjeti?
foto: cocoparisienne/ Pixabay

Hrvati su jedna od najdebljih nacija u Europi, pokazalo je novo istraživanje europske statističke agencije Eurostat. Prema novom izvještaju, Maltežani su proporcionalno najdeblja nacija, a Rumunji su najmršaviji u Europskoj uniji.

Istraživanje je iznjedrilo još alarmantnih podataka. Ukupno je svaka šesta osoba u Uniji pretila, odnosno 15,9 posto populacije. Debljina je izraženija među starijim i manje obrazovanim stanovništvom. Normalnu tjelesnu težinu ima 46,1 posto odraslog stanovništva EU, 2,3 posto njih je premršavo. Čak 35,7 posto Europljana spada u kategoriju osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, što je kategorija ispod pretilosti.


Hrvatska je na osmome mjestu s 18,7 posto pretilih. Od Hrvata su, osim Maltežana, deblji i Letonci, Mađari, Estonci, Britanci, Česi i Slovenci. Na drugom kraju su Rumunji s 9,4 posto pretilih, Talijani s 10,7 posto i Nizozemci s 13,3 posto.

Također, što je dobna skupina starija to je veći postotak debelih, priopćio je Eurostat. Samo je 5,7 posto osoba do 24 godine pretilo, u usporedbi s 22,1 posto u dobnoj skupini od 65 do 74 godine.

Zanimljivo, postoji i jasna veza između obrazovanja i debljine. Među niskoobrazovanima postotak pretilosti je 19,9, a među visokoobrazovanima 11,5 posto. U Hrvatskoj je gotovo 25 posto osoba s nižim obrazovanjem pretilo, a među visokoobrazovanima takvih je 12,6 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP