Prati nas

Vijesti

Neredi u Grčkoj: Umirovljenici napali policiju, traže zarađene mirovine

Od početka krize, mirovine su rezane čak 15 puta, a MMF i EU traže daljnje reforme mirovinskog sustava. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo ‘Ne možemo živjeti s 300 eura mjesečno’ i ‘Neka bogati plate krizu’.

Objavljeno

|

Prosvjedi umirovljenika, ne daju penzije
(screenshot)

U pokušaju smirivanja nasilnog prosvjeda umirovljenika, grčka policija je upotrijebila suzavac. Nezadovoljni umirovljenici, njih tisuće, jučer su uzašli na ulice Atene kako bi izrazili protivljenje daljnjim rezanjima i nacrtima budžeta za 2017. godinu. Od početka krize, mirovine su rezane čak 15 puta, a Međunarodni monetarni fond i Eurospka unija traže daljnje reforme mirovinskog sustava.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne možemo živjeti s 300 eura mjesečno“ i „Neka bogati plate krizu“. “Borimo se za dostojanstvenu mirovinu za stare dane. Radili smo četrdeset godina kako bi imali pristojne mirovine, a danas nam ih stalno smanjuju. Zašto traže još snižavanja naših mirovina? Gdje je novac koji smo uplaćivali sve ove godine?”‘, izjavio je umirovljenik Panagiotis Amougios.

Napetost je eskalirala kada je povorka došla do premijerove rezidencije; jedna je skupina pokušala probiti policijski kordon, dok je druga pokušala prevrnuti policijski autobus. Prosvjednici su gađali policajce predmetima.

Nikos Toska, ministar za zaštitu građana, preuzeo je odgovornost za korištenje suzavca najavivši da će ubuduće zabraniti primjenu tog plina na prosvjedima radnika i umirovljenika.

I sam je premijer Alexis Tsipras, dok je bio u oporbi, tražio zabranu suzavca.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.