Prati nas

Vijesti

Novi nameti za umirovljenike honorarce

Svaki uplaćeni doprinos je izvor prava za novi izračun mirovine. Na to moraju biti spremni jer to ide automatizmom, a ne posebnim zakonom. Oni koji su do sada zaradili plaćali su državi porez, ali nisu plaćali doprinosi. Ako državi ovo odgovora, to će poskupiti ovaj oblik rada tj. veće rashode za mirovine.

Objavljeno

|

Hoće li poskupjeti hrana?
Zdravko Marić (foto: Vlada.hr)

Vlada bi već idući tjedan mogla u Sabor uputiti paket poreznih zakona koji predviđaju da će umirovljenici, umjetnici i autori, ali i svi drugi honorarci od prvog dana 2017. godine plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno, što do sada nije bio slučaj. Intencija je, obrazlažu vladajući, da svi oni koji zarađuju jednako, budu jednako i opterećeni, bez obzira na koji su način zaposleni.

No kako javlja tportal, reforma financijskog ministra Zdravka Marića bi posebno moglo zakomplicirati život umirovljenicima koji primaju i honorare, ali i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Primjerice, ako umirovljenik uz mirovinu odraditi i neki honoraran posao morat će si uplatiti mirovinsko, dakle ići će mu nešto staža, zbog čega će moći tražiti i novi izračun mirovine.


Upozorio je na to Silvano Hrelja, šef Hrvatske strane umirovljenika, prema kojem plaćanje doprinosa na honorare nema puno smisla te zapravo ne vidi zašto je sadašnji sustav uopće trebalo mijenjati:

‘Država mora računati i na nove obveze za mirovine. Svaki uplaćeni doprinos je izvor prava za novi izračun mirovine. Na to moraju biti spremni jer to ide automatizmom, a ne posebnim zakonom. Oni koji su do sada zaradili plaćali su državi porez, ali nisu plaćali doprinosi. Ako državi ovo odgovora, to će poskupiti ovaj oblik rada tj. veće rashode za mirovine’, rekao je Hrelja tportalu.

‘Sve je do sada bilo u ravnoteži. Ako će se nešto drugo rješavati, tipa isplate honorara u Nadzornim odborima, tu nemam ništa protiv. No s ovim potezom država ništa neće dobiti, već će si samo zakomplicirati život’, zaključio je Hrelja.

.

Vijesti

Službeno je! Koronavirus je stigao u Hrvatsku. Zaraženi je zbrinut u Zagrebu

Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svima onima koji su kontaktirali s njim, bit će poduzete mjere nadzora.

Objavljeno

|

Autor

“Potvrđen je prvi pacijent s koronovirusom u Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti. Javnost će biti promptno obaviještena o svim bitnim detaljima”, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Zaraženi je boravio u talijanskom Milanu. Podižemo stupanj obrane. Koncentrirat ćemo se na pacijentove kontakte. U svakom slučaju ulazimo u fazu koja je na višoj razini pripravnosti i možemo odgovoriti na ovu ugrozu”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Upozorio je da je bolest slična gripi te da nema razloga za paniku.


Ministar Beroš nije želio precizirati dob zaraženog. Epidemiološki podaci su uzeti i prema svima onima koji su bili u kontaktu s pacijentom, bit će poduzete mjere nadzora. Oni koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, kaže ministar, najvjerojatnije će biti smješteni u karantenu. “Imamo scenarij koji je pripremljen za sve moguće opcije”, zaključio je Beroš.

“Dobro je da smo na vrijeme dignuli razinu pripravnosti. Vlada je popunila kadrovski cijeli stožer Civilne zaštite. Riječ je o ljudima s iskustvom. Očekujem od njih maksimalan angažman. Javnosti poručujem da ćemo poduzimati sve potrebno i da ćemo je o svemu transparentno informirati”, kazao je premijer.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP