Prati nas

Vijesti

Plenković: Kruh, mlijeko, knjige i lijekovi neće poskupjeti

Ukidaju se iznimke na plaćanje doprinosa na honorare koje zarađuju umirovljenici i plaćat će polovica doprinosa, koje plaćaju ostali građani. Spušta se PDV na urne i lijesove. Ukida se porezna olakšica na kupovinu prvog stana.

Objavljeno

|

Tko je Andrej Plenković?
foto: Andrej Plenkovic @ Flickr

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković izvjestio je kako je prijedlog porezne reforme cjelovit i dogovoren s partnerima u Vladi, a na temelju sugestija socijalnih partnera i stručnjaka iz ministarstava, javlja HRT.

Vjerujem da porezna reforma predstavlja prvu mjeru za unapređenje gospodarskih aktivnosti u zemlji, naglasio je premijer. Najniža stopa PDV-a (od 5 posto) zadržat će se za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, objavio je Plenković.

Osim spomenutog, smanjena stopa će se primjenjivati na isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada, naveo je ministar financija Zdravko Marić.

Ukidaju se iznimke na plaćanje doprinosa na honorare koje zarađuju umirovljenici i plaćat će polovica doprinosa, koje plaćaju ostali građani. Zajedno s autorima i umjetnicima, i umirovljenici će plaćati 10 posto mirovinskog i 7 posto zdravstvenog doprinosa. “Osnovni osobni odbitak dižemo na 3.800 kuna za sve. Uvodimo progresiju kod olakšica za djecu… Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće”, najavljuje Marić.

Porezna stopa na kupnju nekretnine spušta se s 5 na 4 posto i ukida se olakšica za kupnju prve nekretnine, prenosi N1.

“Nakon konstruktivnih razgovora koje smo zadnjih tjedana vodili s partnerima u Vladi postigli smo dogovor. Ono što je nama najvažnije je da smo uspjeli naći rješenje za električnu energiju. Kućanstvima i svim građanima RH ne samo da neće narasti na kraju cijena električne energije nego će se još i smanjiti tako da će svako kućanstvo osjetiti benefit s ovom poreznom reformom na cijene električne energije”, rekao je Mostov Božo Petrov novinarima uoči saborske sjednice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.