Prati nas

Mozaik

Najvažniji savjeti za božićni šoping

Ove godine nećemo dopustiti da nam se božićni ili, kako ga neki nazivaju, blagdanski šoping pretvori u potrošačku histeriju nakon koje ćemo otplaćivati debele minuse i kredite po karticama. Jer, svake godine ponavljamo, Božić nije u skupim darovima i kupovini.

Objavljeno

|

Gdje kupovati božićne darove?
sreenshot: Home alone

Kupovina u zadnji čas i do zadnje lipe u novčaniku? Ne hvala! Ove godine nećemo dopustiti da nam se božićni ili, kako ga neki nazivaju, blagdanski šoping pretvori u potrošačku histeriju nakon koje ćemo otplaćivati debele minuse i kredite po karticama. Jer, svake godine ponavljamo, Božić nije u skupim darovima i kupovini. Pa vrijeme je da svojim primjerom pokažemo ono što propovijedamo, zar ne?

1. Napravite listu

Na popis stavite osobe kojima ćete kupiti božićni dar. Vjerojatno će se na njoj naći obitelj, bliski prijatelji i pokoji kolega. S pažljivo složenim popisom nećete izostaviti nikoga važnog, a vidjet ćete i razmjere kupovine koju trebate obaviti.2. Sastavite budžet

Koliko ćete na koga potrošiti novca? Za svaki osobu predvidite novčani iznos. Pripremite se za najskuplji scenarij. Zbrojite sve  i pošteno se upitajte možete li toliko novca potrošiti na darove. Ako ne možete, smanjujte stavke sve dok budžet ne bude u granicama vaših mogućnosti. Ako treba, izbacite neke osobe s popisa i darujte im – čokoladu. Ne biste vjerovali koliko ljude može razveseliti samo činjenica da ste mislili na njih.

3. Ne budite snob.

Kupovanje skupih darova donosi određeno zadovoljstvo, no nemojte ni pomisliti da će vas ljudi procjenjivati po potrošenom novcu. Ne dopustite da one koje darujete pomisle kako su vam dužni ili da njihov dar vama nije dovoljno vrijedan. Nekada su najbolji darovi one koje ste izradili sami s puno ljubavi.

4. Koristite kartice lojalnosti trgovačkih kuća

Provjerite koliko bodova imate na, primjerice, Konzumovoj ili DM-ovoj kartici. Provjerite sve kartice. Potrošite ih na darove, ako možete. To je kao da ste cijele godine štedjeli za blagdana, a niste to ni osjetili.

5. Ne kupujte previše hrane

Da, blagdani su vrijeme izobilja, no na normalnim porcijama će vam biti zahvalno zdravlje. Osim toga, bačena hrana je kao da ste bacili novac, ali s pojačanim grizodušjem. Svaki puta kada bacite ma i komadić kruha, sjetite se da bi negdje, na nekom drugom kraju svijeta, taj komadić nekome spasio život.

6. Krenite u kupovinu već sada

Ostalo nam je još nekoliko dana. Ako svaki dan po povratku s posla ili čuvanja unuka kupite neke od stvari koje vam trebaju, božićni šoping ćete obaviti bez stresa i pretjeranih čekanja u redovima koji će se stvarati zadnjih dan ili dva.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati