Hoćemo li imati mirovinu u budućnosti?
foto: Pixabay

Eurobarometar: Život naše djece bit će teži nego naš

Autor: • 08. 01. 2017. • Vijesti1640 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Istraživanje Eurobarometra Budućnost Europe pokazalo je da čak 56 % građana Europske unije strahuje za budućnost svoje djece. Smatraju da će život mladih generacija biti teži no što su ga oni imali. Razloge treba potražiti u rastućem terorizmu i strahu od siromaštva.

Statistika je to za 2016. godinu i pokazuje uzlazni trend pesimizma u odnosu na godinu prije kada je onih koji su mislili da će njihova djeca živjeti bolje bilo 6 posto više.Sociodemografska analiza ovih odgovora pokazala je i da je više žena nego muškaraca ustvrdilo kako će život njihove djece biti teži, a s takvim se predviđanjima slaže i veliki dio ispitanika starijih od 55 godina.

“Čovjek 21. stoljeća nikada nije živio bolje, gledajući kroz povijest, a toliko je bremenit strahovima. Možda su srednje generacije samo svakodnevno preizložene lošim vijestima o nezaposlenosti, ovrhama, bolestima, terorizmu… pa ih to odvodi u kolektivnu zabrinutost za sutrašnjicu njihove djece. Ili su djecu odgajale po onoj ‘ja sam se napatio da ti ne bi morao’, pa danas imaju neambicioznu, nepoduzetnu djecu koja se nikada neće osamostaliti”, komentirao je za Glas Slavonije sociolog Krunoslav Vukelić.

“Ne mislim da će generacije naše djece živjeti gore od nas. Doći će do nekih novih rješenja, držim da će se razviti neki drugi sektori – nestat će fosilna goriva, pa će uslijediti prava revolucija u alternativnim izvorima energije gdje će mnogi vidjeti svoju šansu, zaposlenje i naposljetku zaradu”, kaže ekonomist Zdravko Grubeša.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.