Prati nas

Vijesti

Eurobarometar: Život naše djece bit će teži nego naš

Više žena nego muškaraca ustvrdilo kako će život njihove djece biti teži, a s takvim se predviđanjima slaže i veliki dio ispitanika starijih od 55 godina. Za godinu dana pesimizam je porastao za čak 6 posto.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Hoćemo li imati mirovinu u budućnosti?
foto: Pixabay

Istraživanje Eurobarometra Budućnost Europe pokazalo je da čak 56 % građana Europske unije strahuje za budućnost svoje djece. Smatraju da će život mladih generacija biti teži no što su ga oni imali. Razloge treba potražiti u rastućem terorizmu i strahu od siromaštva.

Statistika je to za 2016. godinu i pokazuje uzlazni trend pesimizma u odnosu na godinu prije kada je onih koji su mislili da će njihova djeca živjeti bolje bilo 6 posto više.


Sociodemografska analiza ovih odgovora pokazala je i da je više žena nego muškaraca ustvrdilo kako će život njihove djece biti teži, a s takvim se predviđanjima slaže i veliki dio ispitanika starijih od 55 godina.

“Čovjek 21. stoljeća nikada nije živio bolje, gledajući kroz povijest, a toliko je bremenit strahovima. Možda su srednje generacije samo svakodnevno preizložene lošim vijestima o nezaposlenosti, ovrhama, bolestima, terorizmu… pa ih to odvodi u kolektivnu zabrinutost za sutrašnjicu njihove djece. Ili su djecu odgajale po onoj ‘ja sam se napatio da ti ne bi morao’, pa danas imaju neambicioznu, nepoduzetnu djecu koja se nikada neće osamostaliti”, komentirao je za Glas Slavonije sociolog Krunoslav Vukelić.

“Ne mislim da će generacije naše djece živjeti gore od nas. Doći će do nekih novih rješenja, držim da će se razviti neki drugi sektori – nestat će fosilna goriva, pa će uslijediti prava revolucija u alternativnim izvorima energije gdje će mnogi vidjeti svoju šansu, zaposlenje i naposljetku zaradu”, kaže ekonomist Zdravko Grubeša.

.

Vijesti

Pernar se oprašta od saborske fotelje; optužuje vas da ste odabrali ‘Soroševu agendu’

Osebujni političar najavljuje da će se kandidirati na idućim izborima, a za aktualni poraz okrivljuje birače koji nisu znali prepoznati njegove kvalitete.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ivan Pernar, nekadašnji lider Živog zida, a potom šef stranke kojoj je nadjenuo svoje ime, oprašta se od Sabora. Ovom žestokom protivniku cijepljenja, poborniku teorija urota i širitelju lažnih vijesti o migrantima nije pomoglo ni pomirenje s Ivanom Viliborom Sinčićem s kojim je gradio stranku koja se na kraju raspala na podijeli plijena nakon europskih izbora.

“Vrlo je vjerojatno da ćete moći glasati za mene i na idućim izborima. Doduše, do tad će proći još puno vremena. Ono što je bitno je da sam dao sve od sebe. Narod je odabrao one koji služe novom svjetskom poretku, podržavaju Soroševu agendu, narod je odabrao one koji služe globalnoj eliti vjerujući da će ta elite ispunit njegove želje. Dragi narode, ono što si birao to ćeš i dobiti”, kaže Pernar u objavi na Facebooku.


Podsjetimo, nakon debakla Živog zida na lokalnim izborima za loše rezultate u Lici optužili su stare i nemoćne. “Promatrajući izbore, obilazili smo velik broj privatnih kuća i domova za starije i nemoćne. Birači, velik dio njih, nije u stanju čitati, pa traže od članova biračkog odbora da im pročitaju imena sa izbornih lista.  Neki su slijepi, neki polusvjesni, većina jedva pokretni, nemoćni… Za njih osim HDZ-a i Dade nitko i ne postoji”, optužili su tada birače.

Što se Pernara tiče, u travnju je cijelim nizom objava, iz kojih vrišti nedostatak empatije, promovirao tezu da nakon infekcije koronavirusom umiru stariji i bolesnici s kroničnim bolestima, koji bi ionako umrli.

“Je li normalno da država bude paralizirana da bi neki djed živio dulje?” šokantna je izjava kojom se usprotivio protuepidemijskim mjerama koje je proglasio Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP