Prati nas

Vijesti

Eurobarometar: Život naše djece bit će teži nego naš

Više žena nego muškaraca ustvrdilo kako će život njihove djece biti teži, a s takvim se predviđanjima slaže i veliki dio ispitanika starijih od 55 godina. Za godinu dana pesimizam je porastao za čak 6 posto.

Objavljeno

|

Hoćemo li imati mirovinu u budućnosti?
foto: Pixabay

Istraživanje Eurobarometra Budućnost Europe pokazalo je da čak 56 % građana Europske unije strahuje za budućnost svoje djece. Smatraju da će život mladih generacija biti teži no što su ga oni imali. Razloge treba potražiti u rastućem terorizmu i strahu od siromaštva.

Statistika je to za 2016. godinu i pokazuje uzlazni trend pesimizma u odnosu na godinu prije kada je onih koji su mislili da će njihova djeca živjeti bolje bilo 6 posto više.

Sociodemografska analiza ovih odgovora pokazala je i da je više žena nego muškaraca ustvrdilo kako će život njihove djece biti teži, a s takvim se predviđanjima slaže i veliki dio ispitanika starijih od 55 godina.

“Čovjek 21. stoljeća nikada nije živio bolje, gledajući kroz povijest, a toliko je bremenit strahovima. Možda su srednje generacije samo svakodnevno preizložene lošim vijestima o nezaposlenosti, ovrhama, bolestima, terorizmu… pa ih to odvodi u kolektivnu zabrinutost za sutrašnjicu njihove djece. Ili su djecu odgajale po onoj ‘ja sam se napatio da ti ne bi morao’, pa danas imaju neambicioznu, nepoduzetnu djecu koja se nikada neće osamostaliti”, komentirao je za Glas Slavonije sociolog Krunoslav Vukelić.

“Ne mislim da će generacije naše djece živjeti gore od nas. Doći će do nekih novih rješenja, držim da će se razviti neki drugi sektori – nestat će fosilna goriva, pa će uslijediti prava revolucija u alternativnim izvorima energije gdje će mnogi vidjeti svoju šansu, zaposlenje i naposljetku zaradu”, kaže ekonomist Zdravko Grubeša.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.