Prati nas

Ljubav

Ljubavi, daj začepi!

Ashraf ima 100 godina, a Mohammed 109. U braku su već 80 godina. Sve se okreće oko njega, svi se ravnaju po njegovom rasporedu. Probava mu je važna pa svaki dan u 11 mora jesti voće. I danas vježba, dva puta dnevno se klanja, a s bogom razgovara na perzijskom jeziku.

Objavljeno

|

Koliko je trajao najduži brak?
screenshot: 100 and Counting

Ashraf ima 100 godina, a Mohammed 109. U braku su već 80 godina. „Otkopčan ti je šlic“, kaže Mohamedova unuka. „To je u redu. Nosim gaće“, odgovara joj. Ovaj živopisni perzijski par prikazan je u kratkom dokumentarcu „100 and Counting“ koji se prikazuje na nekoliko svjetskih festivala.

„Kako se može biti s nekim 80 godina?“ pita se unuka u para koji ima osmero djece, 20 unučadi i 11 praunučadi. „Oboje su jake ličnosti. Kada sam baku za 75. obljetnicu braka pitala kako je uspjela, odgovorila mi je da je bilo godina kada nije mogla ni pogledati njegovo ružno lice. U stanju je puno toga otrpjeti uz osmijeh. Sve se okreće oko njega, svi se ravnaju po njegovom rasporedu. Kad sam bila tinejdžerka, nisam ga mogla ni gledati. Bio je homofob, seksist, rasist. No onda sam se zapitala što mogu očekivati od osobe koja je odrasla u Iranu na početku dvadesetog stoljeća. A shvatila sam da sam mu sličnija no što želim biti. Tvrdoglava sam. Oni su mladi jer su okruženi mladima.“

„Što je ovo?“ pita Muhammed dok se žali kako je juha loša. „Pusti me da jedem na miru. Bože, pomozi mi“, odgovara Ashraf. Kaže, novac nije sve u braku, potreban je i stav. „Moraš se smijati životu.“

Mohammed je bio general i zato je obitelj živjela ‘po špagici’; buđenje u isto vrijeme, doručkovanje. Probava mu je važna pa svaki dan u 11 mora jesti voće. I danas vježba, dva puta dnevno se klanja, a s bogom razgovara na perzijskom jeziku.

„Hranu teba sažvakati dobro, jer želudac nema zube“, objašnjava vremešni Mohammed svoju filozofiju. „Nekada nismo imali voća“, žali se. „Ne ponašaj se kao da imaš sluškinje“, odgovara mu supruga. Kaže, po cijele dane ga nije bilo doma pa je djecu odgajala sama. Dva je sina sahranila.

„Koristi koljena!“ savjetuje joj dok se pokušava pridignuti s kauča uz pomoć hodalice. „Previše pričaš“, odgovara mu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.