Prati nas

Vijesti

Gastarbajter čekao 5000 kuna mirovine, dobio samo 1800

Bio je zavarivač, montažer, pa šef gradilišta, i to po 205 do 300 sati mjesečno. Za te je poslove dobivao plaću od oko 2000 eura, no kada je uoči umirovljenja dobio izračun mirovine, ostao je u šoku.

Objavljeno

|

Kako do njemačke mirovine? Kako do njemačke penzije?
foto: Pixabay

Hrvat Branko Pašiček dvadeset je godina radio u Njemačkoj razne poslove, bio je zavarivač, montažer, pa šef gradilišta, i to po 205 do 300 sati mjesečno. Za te je poslove dobivao plaću od oko 2000 eura, no kada je uoči umirovljenja dobio izračun mirovine, Pašiček je ostao zaprepašten, piše Večernji list. Zaslužena mirovina mu je, nakon ukupno 40 godina radnog staža iznosila samo 1800 kuna!

U Njemačkoj je, naime, radio za hrvatskog poslodavca kao tzv. upućeni ili izaslani (detaširani) radnik.  Takve radnike poslodavac šalje na rad u drugu državu na neko vrijeme, najdulje 24 mjeseca i njegova funkcija je obavljanje posla kojeg je poslodavac ugovorio s inozemnim partnerom. Radnicima poslodavac u matičnoj zemlji isplaćuje plaću i sva davanja na nju, a neto plaća im ne smije biti niža od minimalne plaće u zemlju u kojoj obavljaju posao.


Pašiček je tako dobivao plaću visine najmanje njemačke satnice, no u Hrvatskoj je u isto vrijeme bio prijavljen na naš minimalac. “Pretpostavljao sam da će mi mirovina biti negdje između 4000 i 5000 kuna, ovo nisam mogao ni sanjati”, za Večernji govori Pašiček.

Pašiček je na detašmanu bio puno dulje od 24 mjeseca zato što se u Njemačkoj nikad nije ostajalo dulje od šest mjeseci u komadu, nakon čega bi radnik tri mjeseca provodio kod kuće, pa iznova. Osim toga, tvrtka za koju je radio tijekom godina mijenjala je organizacijske oblike i vlasničku strukturu pa je formalno bio upućivan na rad od više različitih pravnih osoba.

“Nažalost, masa radnika tek pri odlasku u mirovinu spozna da im poslodavac nije uplaćivao sve kako je trebao, nego samo za minimalac. U ovakvom slučaju jedino preostaje da si ljudi od svojih primanja uplaćuju neko životno osiguranje ili treći stup”, govori Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP