Prati nas

Mozaik

Osmrtnica posvećena ‘zlom ocu’ postala viralni hit

O mrtvima sve najbolje, zar ne? Pa u slučaju nedavno preminulog 75-godišnjeg muškarca iz Teksasa – ne. Naime, kako se radilo o doista neugodnom i zlom čovjeku, njegova ga obitelj u osmrtnici nije nimalo štedjela. Ne treba posebno ni naglašavati da je tekst osmrtnice na internetu postao veliki hit.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Zakopani živi
foto: BigStock

Osmrtnica posvećena 75-godišnjem Teksašaninu koji je umro od raka prošli mjesec, izazvala je mnogo pozornosti zbog brutalnog opisa pokojnika. Naime, obitelj preminulog dala si je oduška jer pokojnik nije bio nimalo ugodna osoba.

“Leslie Ray ‘Popey’ Charping živio je 29 godina dulje od očekivanog i puno dulje nego je zaslužio”, ovim riječima počinje osmrtnica te nastavlja kako su njegova djeca “odahnula” kad je napokon umro. Neobično iskrena osmrtnica izazvala je toliko pozornosti da je zbog silne posjećenosti čak nakratko pala i web stranica pogrebnog poduzeća koje je osmrtnicu objavilo.


“Leslievi hobiji bili su maltretiranje obitelji i ubrzavanje odlaska na nebo svim voljenim kućnim ljubimcima. Leslie nije imao niti jednu drugu svrhu u životu i nikako nije doprinosio društvu osim što je stalno ispaljivao sarkastične komentare koji su bili zabavni tek u rijetkim trenucima dok je bio trijezan.”

Lokalni mediji navode i da je pokojnik za života zaradio i nekoliko kaznenih prijava uključujući i onu za izlijevanje vruće tekućine na svoju suprugu. Također, imao je i zabranu prilaska nekim rođacima jer je prijetio da će ih ubiti.

Osmrtnica završava opisom Lesliea kao “potpuno zlog” te obavješću da za njega neće biti služena misa zadušnica. “Neće biti mise pa tako ni molitve za njegovu besmrtnu dušu. Leslievo tijelo će biti kremirano i spremljeno u štalu sve dok ne ponestane piljevine za magarca. Leslieva smrt dokaz je da zlo ipak umire i označava nadolazak vremena izlječenja i sigurnosti za sve.”

Na upit medija tko je sastavio osmrtnicu, javila se njegova kći te rekla kako je njezin otac ionako najviše mrzio laž te da bi cijenio iskrenost ove osmrtnice. Također je naglasila da bi uvredljivo zapravo bilo opisati ga neistinito.

“Iako cijenim vašu brigu, bilo bi mu puno draže da ste ju pokazali tijekom svih ovih godina maltretiranja. A onima koji me zbog ovog teksta vrijeđaju, poručujem da me podsjećaju na mojeg preminulog oca i da ću rado i njima napisati osmrtnicu”, rekla je Leslieva kći.

.

Mozaik

Facebook stručnjaci rekli su svoje: ‘Van s arapskim brojkama iz hrvatskih škola!’

Važne informacije potražite u vjerodostojnim i provjerljivim izvorima. Facebook nije jedan od njih. Ali vas može zabaviti.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Iako formalno nepriznata od obrazovnih sustava, Facebook akademija prepoznata je po golemoj produkciji multidisciplinarnih stručnjaka koji se ne libe prakticirati slobodu glasnog mišljenja, bilo da je riječ o čipiranju, Billu Gatesu ili koronavirusu.

Tako smo nakon “plodonosne” debate, u kojoj smo saznali sve o ljudima-gušterima, planiranom smanjenju populacije za tri četvrtine i “istinama o kojima se novinari ne usude pisati”, odlučili provjeriti što dotični akademici, okupljeni na našoj Facebook stranici, misle o kvaliteti hrvatskoga školstva. Kako se već godinama govori o pretrpanosti osnovnoškolskog kurikuluma, pitali smo ih trebaju li djeca već u osnovnoj školi učiti arapske brojke.


U samo tridesetak minuta stiglo nam je prvih stotinu odgovora. Čak 45 njih je odlučilo odlučno reći NE suvišnim novotarijama poput arapskih brojki. Isti omjer zadržan je i kad je zbir glasova nakon sat vremena iznosio 200. U trenutku pisanja ovog teksta, čak 45 posto onih koji žele da se njihov glas čuje na društvenim mrežama misli da su arapske brojke – višak. Razlozi su brojni, no pretežu oni da “ima i korisnijih stvari za naučiti”.

Što su arapske brojke?

To su obične brojke koje upotrebljavamo u svakodnevnom životu. Arapske brojke su tradicionalni naziv matematičkih simbola 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 koji su omogućili upotrebu položajnoga decimalnoga brojevnoga sustava i unaprijedili metode računanja s pomoću abaka.

Ovako je o arapskim brojkama glasala Facebook akademija znanosti i umjetnosti

Njihova najstarija upotreba zabilježena je u Indiji 595., a uporaba nule, ključnog simbola koji omogućava djelotvornost sustava, zabilježena je 876. Preko Arapa, prijevodom na latinski al-Hvarizmijeve Knjige o uspostavljanju i suprotstavljanju u XII. st., arapske su brojke stigle u Europu. Njihovu širu primjenu potaknuo je Leonardo Fibonacci Knjigom o abacima, 1202. (Hrvatska enciklopedija)

Zašto smo postavili ovu anketu?

Da bismo vas podsjetili da su to oni isti “stručnjaci” koji se ne libe raspravljati o ozbiljnim i kompliciranijim stvarima poput 5G mreže, cijepljenja ili protuepidemijskih mjera i pri tome očekuju da njihovo mišljenje poštujete, kao da je riječ o informiranom i kvalificiranom stavu.

Što smo zaključili?

Važne informacije potražite u vjerodostojnim i provjerljivim izvorima. Facebook nije jedan od njih. Ali vas može nasmijati.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP