Prati nas

Kuhinja

Pečeni češnjak – namažite ga na kruh

Upotreba pečenog češnjaka je prilično raširena tako da se po želji može dodavati u razne guste juhe, piree ili jednostavno namazati na tostirani kruh uz nekoliko kapi ulja.

Objavljeno

|

Jela od češnjaka
Pečeni češnjak (foto: Kuzinavanje.com)

Pečeni češnjak nije novost u kuhinji, kaže Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. „Ponekad ispečem nekoliko cijelih glavica i dodatno ih aromatiziram. Ponekad u mesno pečenje ili prilikom pirjanja mesa znam ubaciti nekoliko cijelih režnjeva. Daju aromu jelu, ali i omekšali istisnuti iz ljuske prava su prilika za uživanje u gorkastom orašastom okusu.“

Ulje koje se tijekom pečenja aromatiziralo češnjakom i ostalim mirisnim sastojcima, kasnije se može koristiti kao dressing za razne salate ili dodatak nekim drugim jelima. Uz to, može se eksperimentirati s raznim začinskim biljem poput ružmarina, majčine dušice, papra u zrnu ili ljutih papričica. Upotreba pečenog češnjaka je prilično raširena tako da se po želji može dodavati u razne guste juhe, piree ili jednostavno namazati na tostirani kruh uz nekoliko kapi ulja.


Sastojci

2 – 3 cijele glavice češnjaka
sol
maslinovo ulje
ružmarin, majčina dušica ili neka druga aromatična bilja

Jela s češnjakom

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Za pečenje se može koristiti aluminijska folija u koju se omotaju glavice češnjaka ili male keramičke posudice u koje se stavi po jedna glavica, začini i prekrije folijom. Možete i u veću keramičku posudu naslagati više glavica koje namjeravate peći.

Glavicama odrežite vrh, otprilike 1 centimetar. Ako će se svaka glavica peći zasebno, potrebno ih je i zasebno stavljati na, zbog čvrstoće, preklopljene komade aluminijske folije. Tako ćete izbjeći curenje ulja ako se folija probuši. Svaku glavicu začinite s prstohvatom soli, zalijte maslinovim uljem na kojem ne treba štedjeti. Kasnije se može koristiti kao začinsko ulje. Dodajte začine, ako želite. Foliju zamotajte čvrsto oko glavica i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite 45-60 minuta.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1. vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP