Prati nas

Kuhinja

Pečeni češnjak – namažite ga na kruh

Upotreba pečenog češnjaka je prilično raširena tako da se po želji može dodavati u razne guste juhe, piree ili jednostavno namazati na tostirani kruh uz nekoliko kapi ulja.

Objavljeno

|

Jela od češnjaka
Pečeni češnjak (foto: Kuzinavanje.com)

Pečeni češnjak nije novost u kuhinji, kaže Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. „Ponekad ispečem nekoliko cijelih glavica i dodatno ih aromatiziram. Ponekad u mesno pečenje ili prilikom pirjanja mesa znam ubaciti nekoliko cijelih režnjeva. Daju aromu jelu, ali i omekšali istisnuti iz ljuske prava su prilika za uživanje u gorkastom orašastom okusu.“

Ulje koje se tijekom pečenja aromatiziralo češnjakom i ostalim mirisnim sastojcima, kasnije se može koristiti kao dressing za razne salate ili dodatak nekim drugim jelima. Uz to, može se eksperimentirati s raznim začinskim biljem poput ružmarina, majčine dušice, papra u zrnu ili ljutih papričica. Upotreba pečenog češnjaka je prilično raširena tako da se po želji može dodavati u razne guste juhe, piree ili jednostavno namazati na tostirani kruh uz nekoliko kapi ulja.

Sastojci

2 – 3 cijele glavice češnjaka
sol
maslinovo ulje
ružmarin, majčina dušica ili neka druga aromatična bilja

Jela s češnjakom

foto: Kuzinavanje.com

Priprema

Za pečenje se može koristiti aluminijska folija u koju se omotaju glavice češnjaka ili male keramičke posudice u koje se stavi po jedna glavica, začini i prekrije folijom. Možete i u veću keramičku posudu naslagati više glavica koje namjeravate peći.

Glavicama odrežite vrh, otprilike 1 centimetar. Ako će se svaka glavica peći zasebno, potrebno ih je i zasebno stavljati na, zbog čvrstoće, preklopljene komade aluminijske folije. Tako ćete izbjeći curenje ulja ako se folija probuši. Svaku glavicu začinite s prstohvatom soli, zalijte maslinovim uljem na kojem ne treba štedjeti. Kasnije se može koristiti kao začinsko ulje. Dodajte začine, ako želite. Foliju zamotajte čvrsto oko glavica i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite 45-60 minuta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.